Ρυθμιστικό Σχέδιο Θεσσαλονίκης: Αποσύρεται με δόσεις

Τη μέθοδο της απόσυρσης του νέου ρυθμιστικού σχεδίου Θεσσαλονίκης σε… δόσεις φαίνεται πως επέλεξε η κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τον θόρυβο που προκάλεσε το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «Μ» ότι μεθοδεύεται απόσυρση του νέου ΡΣΘ, το οποίο ως γνωστό αφορά και τους νομούς Κιλκίς και Χαλκιδικής, καθώς και τμήματα των νομών Πιερίας, Ημαθίας και Πέλλας, ο υπουργός Περιβάλλοντος αποφάσισε να μεταθέσει την οριστική απόφαση όσον αφορά την τύχη του για το τέλος του μήνα.

rythmistiko-xartis-kentriki-makedonia

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Γιάννης Μανιάτης διαμήνυσε προς τους κυβερνητικούς βουλευτές της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας ότι αν μέσα στις επόμενες δεκαπέντε ημέρες δεν βρεθεί κοινός τόπος ώστε να αρθούν οι αντιρρήσεις από τους τοπικούς φορείς σχετικά με τις προβλέψεις του νέου ρυθμιστικού, εκείνος θα προχωρήσει τελικά στην απόσυρσή του με σκοπό να το επαναφέρει κάποια στιγμή το φθινόπωρο.

Όπως αποκάλυψε την Τετάρτη η «Μ», ο κ. Μανιάτης, βλέποντας το νέο ρυθμιστικό να βάλλεται σχεδόν πανταχόθεν, αποφάσισε να το αποσύρει. Αυτό επρόκειτο να γίνει στα μέσα της εβδομάδας κατά τη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Υπενθυμίζεται ότι το νέο ΡΣΘ ήταν στο ίδιο νομοσχέδιο με το αντίστοιχο των Αθηνών και με τα άρθρα που αφορούν την κατασκευή του νέου γηπέδου της ΑΕΚ. Το υπουργείο είχε αποφασίσει να αφαιρέσει από το νομοσχέδιο το κομμάτι που αφορά το νέο ΡΣΘ και να προωθήσει τα υπόλοιπα προς ψήφιση στο Α’ θερινό τμήμα της Βουλής την προσεχή εβδομάδα, καθώς επ’ αυτών είχε επέλθει συμφωνία.

Τελικώς την Πέμπτη, με αφορμή τον κοινοβουλευτικό φόρτο της προσεχούς εβδομάδας, ο υπουργός αποφάσισε το νομοσχέδιο να πάει προς ψήφιση στο Β’ θερινό τμήμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μανιάτης διεμήνυσε προς τους κυβερνητικούς βουλευτές ότι αν ως τότε το ΡΣΘ δεν έχει τη δέουσα πολιτική στήριξη, εκείνος θα το αποσύρει κατά τη συζήτηση στην ολομέλεια.

Δεδομένου ότι το διάστημα που προηγήθηκε καμία πλευρά δεν επέδειξε προθυμία ώστε να επέλθει στοιχειώδης συμφωνία μεταξύ υπουργείου, τοπικών φορέων και βουλευτών, θεωρείται σχεδόν απίθανο αυτή να προκύψει μέσα στο προσεχές 15ήμερο.

Υπέρ της προσωρινής απόσυρσης του ΡΣΘ και της ταχείας επανακατάθεσής του τάσσεται ο βουλευτής Θεσσαλονίκης και πρώην αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ Σταύρος Καλαφάτης. «Να υπάρξει νέο ρυθμιστικό σχέδιο για τη Θεσσαλονίκη εντός του 2014, ενταγμένο στο νέο χωροταξικό πλαίσιο που θεσμοθετήθηκε πριν από λίγες μέρες στη Βουλή και προσαρμοσμένο στον περιφερειακό χωροταξικό σχεδιασμό που ολοκληρώνεται σε λίγες εβδομάδες», ζήτησε κατά τη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Ο κ. Καλαφάτης ζητά επίσης να διεξαχθεί ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου προκειμένου να διαμορφωθεί η επίσημη θέση του δήμου. Πάντως η θέση της διοίκησης, όπως εκφράστηκε από τον αντιδήμαρχο Θανάση Παππά, είναι υπέρ της -προσωρινής έστω- απόσυρσης. Υπέρ της απόσυρσης τάσσονται και άλλοι κυβερνητικοί βουλευτές, μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής Χαλκιδικής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Δριβελέγκας.

Σημειώνεται ότι τόσο το ΤΕΕ/ΤΚΜ όσο και οι δήμαρχοι έχουν διατυπώσει ορισμένες διαφωνίες ως προς τα προβλεπόμενα στο νέο ΡΣΘ, ωστόσο θεωρούν ότι θα μπορούσαν αυτές να ενσωματωθούν στο νομοσχέδιο κατά το μακρό στάδιο της διαβούλευσης.

Αντιθέτως, την απόσυρση των διατάξεων του νομοσχεδίου ζήτησε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, με επιστολή την οποία απέστειλε την προηγούμενη εβδομάδα προς τον κ. Μανιάτη ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ. Ανάλογη θέση διατύπωσε ο Δημήτρης Μπακατσέλος και σε επιστολή του την οποία είχε αποστείλει νωρίτερα προς τον πρωθυπουργό.

«Θετική εξέλιξη» χαρακτηρίζουν τη διαφαινόμενη απόσυρση του νομοσχεδίου κύκλοι του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας. Άλλωστε, υπενθυμίζεται ότι στη διάρκεια του περιφερειακού συμβουλίου στις 5 Ιουνίου ο Απόστολος Τζιτζικώστας είχε τοποθετηθεί αρνητικά απέναντι στο νομοσχέδιο, λέγοντας ότι «δεν αποτυπώνει τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης της περιφέρειας και παρά τις έγκαιρες, έγγραφες προτάσεις και επισημάνσεις, το ρυθμιστικό σχέδιο δεν ενσωματώνει τα στοιχεία εκείνα που θα το καταστήσουν ρεαλιστικό και με αναπτυξιακή προοπτική. Είναι λοιπόν ξεκάθαρη η ανάγκη επαναδιατύπωσης του νέου ρυθμιστικού σχεδίου Θεσσαλονίκης».

ΟΡΘΕ: Παράταση τριών μηνών

Στις 30 Ιουνίου επρόκειτο να βάλει λουκέτο ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης μαζί με τον αντίστοιχο της Αθήνας, όπως προέβλεπε σχετικός νόμος τον οποίο είχε προωθήσει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης. Ωστόσο, στις 28 Ιουνίου, σε τροπολογία που πέρασε στον νόμο για τη χωροταξική και πολεοδομική μεταρρύθμιση, προβλέπεται παράταση της λειτουργίας των δύο οργανισμών ως τις 30 Σεπτεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι στον ΟΡΘΕ, ο οποίος φιλοξενείται πλέον σε κτίριο του δήμου Θεσσαλονίκης, απέμειναν 17 άτομα, αποσπασμένα στο σύνολό τους από το ΥΠΕΚΑ και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης. Η πλειοψηφία των φορέων έχει ταχθεί υπέρ της διατήρησης του ΟΡΘΕ, είτε ως αυτόνομου οργάνου είτε εντασσόμενου στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Πηγή: makthes.gr

 

Πηγή

Δραγανίδης Νίκος Μαθηματικός Κιλκίς

rosso

 

προσφορές deals

Τελευταία νέα

Αναρτήθηκε στις 24/04/2023, 20:30 από XRP Live
youtube-id-ocwsigrqhji Ripple and XRP have been making headlines in the crypto world recently. Brad Garlinghouse, the CEO Ripple and XRP have been making...
Αναρτήθηκε στις 17/04/2023, 01:14 από StefWebTv
youtube-id-dhsb7vxl7bi Τελικός κυπέλλου ΕΠΣ Κιλκίς 2022 - 2023 | ΠΑΟΚ Κρηστώνης - Τελικός κυπέλλου ΕΠΣ Κιλκίς 2022 - 2023 | ΠΑΟΚ Κρηστώνης - ΑΠΟΛΛΩΝ...
Αναρτήθηκε στις 17/04/2023, 00:14 από StefWebTv
youtube-id-n6yaqa5kbtk Τελικός κυπέλλου ΕΠΣ Κιλκίς 2022-2023 Τελικός κυπέλλου ΕΠΣ Κιλκίς 2022-2023
Αναρτήθηκε στις 14/04/2023, 19:47 από StefWebTv
youtube-id-l8bql9sq_mc www.360diasasis.gr | 360 Εικονικές περιηγήσεις | 360 Virtual tours services www.360diasasis.gr | 360 Εικονικές περιηγήσεις | 360...
Αναρτήθηκε στις 09/04/2023, 17:53 από StefWebTv
youtube-id-natoetdhxo8 Α' ΕΠΣ Κιλκίς Playoffs 3η αγωνιστική | Αλέξανδρος Κιλκίς - Α' ΕΠΣ Κιλκίς Playoffs 3η αγωνιστική | Αλέξανδρος Κιλκίς - Ποντιακός...
Αναρτήθηκε στις 08/04/2023, 23:12 από StefWebTv
youtube-id-_sr1c7ai26m Α' ΕΠΣ Κιλκίς Playoffs 3η αγωνιστική | Αλέξανδρος Κιλκίς - Α' ΕΠΣ Κιλκίς Playoffs 3η αγωνιστική | Αλέξανδρος Κιλκίς - Ποντιακός...
Αναρτήθηκε στις 05/04/2023, 19:48 από StefWebTv
youtube-id-hmwhg1g6os 360 Google street view για επιχειρήσεις. 360 Google street view για επιχειρήσεις.
Αναρτήθηκε στις 04/04/2023, 16:36 από StefWebTv
youtube-id-jv8l-juq4h8 Βίντεο Εικονικής περιήγησης Μικροβιολογικού Ιατρείου Βίντεο Εικονικής περιήγησης Μικροβιολογικού Ιατρείου κ. Δημητρίου Παραστατίδη...

Η ιστοσελίδα  kilkistoday.gr χρησιμοποιεί cookies για την διασφάλιση καλύτερης εμπειρίας στην ιστοσελίδα – Συνεχίζοντας την περιήγηση σας στην ιστοσελίδα μας, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.