Περίπου 1,5 χρόνο πίνουν νερό με αρσενικό στο Νεοχώρι Χαλκιδικής

Περίπου 1,5 χρόνο πίνουν νερό με αρσενικό στο Νεοχώρι Χαλκιδικής


ΡΩΜΑΝΟΣ ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΙΔΗΣ
 
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τουλάχιστον 1,5 χρόνο πίνουν νερό με αρσενικό οι κάτοικοι του Νεοχωρίου Χαλκιδικής, αφού, όπως υποστηρίζουν, κανένας αρμόδιος δεν τους ενημέρωσε για την ύπαρξη του συγκεκριμένου δηλητηρίου στο δίκτυο ύδρευσης, παρά το γεγονός ότι οι μετρήσεις του Δήμου Αριστοτέλη κατέδειξαν από το Δεκέμβριο του 2011 ποσότητες αρσενικού υψηλότερες από το επιτρεπτό όριο που έθεσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Μάλιστα, τον περασμένο Αύγουστο οι τιμές συγκέντρωσης αρσενικού στο νερό ήταν κατά 180% υψηλότερες από το παραπάνω όριο!

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν στην EgnatiaPost εκπρόσωποι του Νεοχωρίου Χαλκιδικής, τα οποία προέρχονται από μετρήσεις του Δήμου Αριστοτέλη: Με παγκοσμίως επιτρεπόμενο όριο αρσενικού στο νερό τα 10 mg ανά λίτρο, το Δεκέμβριο του 2011 οι μετρήσεις από τη βρύση του Δημοτικού Σχολείου Νεοχωρίου κατέδειξαν την ύπαρξη αρσενικού κατά 12 mg/λίτρο, ένα χρόνο αργότερα κατά 14 mg/λίτρο, ενώ το Μάιο και τον Ιούνιο του 2013 το αρσενικό μετρήθηκε και πάλι στα 12 mg/λίτρο.

Ωστόσο, από τον περασμένο Αύγουστο μέχρι και τις αρχές του Σεπτεμβρίου οι τιμές του αρσενικού στο νερό «εκτοξεύτηκαν» στα 21 - 28 mg ανά λίτρο.

«Όλο αυτό το διάστημα κανένας δε μας είχε μιλήσει για το πρόβλημα και τα παιδιά μας συνέχιζαν να πίνουν νερό με αρσενικό, όπως φαίνεται από τις μετρήσεις στη βρύση του Δημοτικού Σχολείου. Ήξεραν το πρόβλημα, αφού ο δήμος είχε τις μετρήσεις, αλλά άφησαν τον κόσμο να πίνει νερό από τις βρύσες. Σήμερα οι κάτοικοι πίνουν νερό και μαγειρεύουν με εμφιαλωμένα και από κάποιες επιφανειακές πηγές, αλλά αναγκαστικά κάνουν μπάνιο με το νερό της βρύσης», τόνισε στην EgnatiaPost ο Κώστας Γκοντίνος, κάτοικος Νεοχωρίου.

Ο ίδιος συνδέει την ύπαρξη αρσενικού στο νερό με τις πολλές ερευνητικές γεωτρήσεις που έκανε στην περιοχή η εταιρία «Ελληνικός Χρυσός», αφού από τότε που ξεκίνησαν αυτές, αυξήθηκε σημαντικά η ποσότητα του δηλητηρίου. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, σε διάμετρο μόλις 500 μέτρων έγιναν 50 - 100 γεωτρήσεις, κάποιες από τις οποίες είχαν βάθος μέχρι και 1.000 μέτρα.

Η EgnatiaPost επικοινώνησε με το Δήμο Αριστοτέλη και ζήτησε την άποψη του δημάρχου, Χρήστου Πάχτα για το θέμα. Ωστόσο, ο τελευταίος δια μέσου της γραμματέως του μας ευχαρίστησε που τον καλέσαμε και δήλωσε ότι δε θέλει να κάνει κάποια δήλωση για το θέμα.

Υπαίτιο για καρκίνους

Δε θα πρέπει να υπάρχει καμία έκθεση του οργανισμού στο αρσενικό, αφού είναι καρκινογόνο και μπορεί να προκαλέσει με τα χρόνια την εμφάνιση διαφόρων μορφών καρκίνου, σύμφωνα με τον καθηγητή Υγιεινής και Κοινωνικής Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Αλέξη Μπένο.

Όπως ανέφερε ο ίδιος, η πόση νερού με αρσενικό λειτουργεί συσσωρευτικά και μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του πνεύμονα, του δέρματος, στην ουροδόχο κύστη και στο συκώτι. Σύμφωνα με τον πανεπιστημιακό καθηγητή, το αρσενικό μπορεί να είναι υπεύθυνο σε πρώτο στάδιο για βρογχίτιδες και δερματίτιδες.

Πηγή

 

προσφορές deals

Τελευταία νέα

Αναρτήθηκε στις 18/06/2019, 02:05 από StefWebTv
youtube-id-vailqe1-ruq Πολιτιστικός Σύλλογος Ευκαρπίας Κιλκίς | Στάθης Πολιτιστικός Σύλλογος Ευκαρπίας Κιλκίς | Στάθης Νικολαϊδης - Γιώργος Ατματσίδης |...
Αναρτήθηκε στις 17/06/2019, 23:02 από StefWebTv
youtube-id-p8uzbn1sibm Πολιτιστικός Σύλλογος Ευκαρπίας Κιλκίς | Παυλάκης Πολιτιστικός Σύλλογος Ευκαρπίας Κιλκίς | Παυλάκης Δραμινός | Ποντιακά live |...
Αναρτήθηκε στις 17/06/2019, 22:20 από StefWebTv
youtube-id-ggx88rycouy Πολιτιστικός Σύλλογος Ευκαρπίας Κιλκίς | Στάθης Πολιτιστικός Σύλλογος Ευκαρπίας Κιλκίς | Στάθης Νικολαϊδης - Παυλάκης Δραμινός -...
Αναρτήθηκε στις 16/06/2019, 04:01 από StefWebTv
youtube-id-rxluq-3qwmc 15-6-2919 ΕΥΚΑΡΠΙΑ ΚΙΛΚΙΣ ζωντανή μετάδοση 15-6-2919 ΕΥΚΑΡΠΙΑ ΚΙΛΚΙΣ ζωντανή...
Αναρτήθηκε στις 15/06/2019, 23:02 από StefWebTv
youtube-id-oxgyebbvpuy 15-6-2919 ΕΥΚΑΡΠΙΑ ΚΙΛΚΙΣ ζωντανή μετάδοση 15-6-2919 ΕΥΚΑΡΠΙΑ ΚΙΛΚΙΣ ζωντανή...
Αναρτήθηκε στις 06/06/2019, 14:31 από StefWebTv
youtube-id-0emoh1fda6k
Αναρτήθηκε στις 29/05/2019, 14:26 από StefWebTv
youtube-id-tn75zhl9e8q
Αναρτήθηκε στις 22/05/2019, 22:15 από StefWebTv
youtube-id-oqkqnzoerde

Η ιστοσελίδα  kilkistoday.gr χρησιμοποιεί cookies για την διασφάλιση καλύτερης εμπειρίας στην ιστοσελίδα – Συνεχίζοντας την περιήγηση σας στην ιστοσελίδα μας, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.