Ερώτηση Γ. Γεωργαντά στη Βουλή για τους δασικούς χάρτες
- Λεπτομέρειες
- Κατηγορία: Kilkis24
- Δημιουργηθηκε στις 24 Δεκεμβρίου 2017
- Επισκέψεις: 4175
Ερώτηση προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας συνυπογράφει ο βουλευτής Κιλκίς, Γιώργος Γεωργαντάς, μαζί με άλλους 12 βουλευτές της ΝΔ, μετά τις πρόσφατες καταγγελίες πολιτών σχετικά με τη φραγή πρόσβασης στο ηλεκτρονικό σύστημα των αναρτημένων δασικών χαρτών και τις σημαντικές μεταβολές που διαπιστώθηκαν από τους ενδιαφερόμενους.
Στην ερώτηση επισημαίνεται ότι, μετά από την πρόσφατη απόφαση του ΣΤΕ, η οποία δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους πολίτες θιγόμενους και μη, να προσβάλλουν τον κυρωμένο χάρτη, η ενέργεια αυτή τους στερεί να αντλήσουν από την ηλεκτρονική εφαρμογή τα απαραίτητα στοιχεία προκειμένου να ασκήσουν ορθά τεκμηριωμένα το δικαίωμα της δικαστικής προστασίας της περιουσίας τους.
Το κείμενο της ερώτησης:
Σύμφωνα με πρόσφατες καταγγελίες πολιτών, στο διαδικτυακό τόπο των αναρτημένων δασικών χαρτών έχουν γίνει σημαντικές μετατροπές, που δεν επιτρέπουν, πλέον, στον κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη να λάβει όσα στοιχεία του είναι απαραίτητα για τη δικαστική του προστασία.
Το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει κρίνει πρόσφατα ότι ακόμη και οι πολίτες, που δεν έχουν ασκήσει αντιρρήσεις, έχουν δικαίωμα να προσβάλλουν τον κυρωμένο χάρτη με αίτηση ακυρώσεως.
Αναφορικά με το πρώτο κύμα αναρτημένων χαρτών (των οποίων η προθεσμία αντιρρήσεων έληξε στις 25-9-2017) αναμένεται η εν μέρει κύρωση για όσες εκτάσεις δεν έχουν ασκηθεί αντιρρήσεις. Για την αίτηση ακυρώσεως, όπως και για τις αντιρρήσεις, οι πολίτες χρειάζονται τις συντεταγμένες των εκτάσεων που κυρώθηκαν ως δασικές, προκειμένου να μπορέσουν να τις προστατεύουν δικαστικά.
Κατά τη διάρκεια της προθεσμίας των αντιρρήσεων το ηλεκτρονικό σύστημα των αναρτημένων δασικών χαρτών έδινε τις απαραίτητες συντεταγμένες, διευκολύνοντας την άσκηση αντιρρήσεων, όπως και την είσπραξη των «τσουχτερών» παραβόλων, επομένως δεν χρειαζόταν να αλλάξει τίποτα, εφόσον το σύστημα θα μπορούσε να συνεχίσει να δίνει αυτά τα στοιχεία.
Παρόλα αυτά, μετά την λήξη της προθεσμίας των αντιρρήσεων, και ενώ διαρκεί η προθεσμία της προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας (που θα ξεκινήσει από την επικείμενη μερική κύρωση), το υπουργείο έβαλε φραγή στην πρόσβαση του πολίτη σε αυτά τα στοιχεία, απενεργοποιώντας τη σχετική ένδειξη. Αποτέλεσμα αυτής της φραγής είναι ο θιγόμενος να αποστερείται του δικαιώματος της ενημέρωσης και να μην μπορεί να ασκήσει με σωστό τρόπο την αίτηση ακυρώσεως στο Συμβούλιο της Επικρατείας, γεγονός που παρεμποδίζει το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά του για δικαστική προστασία της περιουσίας του.
Η απαραίτητη προστασία των δασών και το δασολόγιο πρέπει να γίνουν με νόμιμο και συνταγματικό τρόπο που δεν θα καταλύει τα συνταγματικά δικαιώματα των πολιτών, ούτε θα έρχεται σε αντίθεση με την νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, την οποία, ας σημειωθεί, αποδέχθηκε δημόσια και ο ίδιος ο κ. υπουργός με δηλώσεις του στην Βουλή στις 19-9-2017.
Τέλος, πρέπει να επισημανθεί ότι η ελεύθερη πρόσβαση του κάθε πολίτη (και όχι μόνο του θιγόμενου) στα στοιχεία των συντεταγμένων των δασικών εκτάσεων, είναι όρος απαραίτητος για τη διαφάνεια του συστήματος και τον έλεγχο των πεπραγμένων των δασαρχείων.
Κατόπιν τούτων,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Εάν πρόκειται να επαναφέρει τη συγκεκριμένη εφαρμογή, προκειμένου να μην παρεμποδίζονται τα στοιχεία της ενημέρωσης, της διαφάνειας και της άσκησης των συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων των θιγόμενων πολιτών;
ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
Μπουκώρος Χρήστος, Βουλευτής Μαγνησίας
Γεωργαντάς Γεώργιος, Βουλευτής Κιλκίς
Γιαννάκης Στέργιος, Βουλευτής Πρεβέζης
Γιόγιακας Βασίλειος, Βουλευτής Θεσπρωτίας
Δημοσχάκης Αναστάσιος, Βουλευτής Έβρου
Καραμανλής Κώστας, Βουλευτής Σερρών
Κατσανιώτης Ανδρέας, Βουλευτής Αχαΐας
Κέλλας Χρήστος, Βουλευτής Λάρισας
Οικονόμου Βασίλης, Βουλευτής Επικρατείας
Σκρέκας Κωνσταντίνος Βουλευτής Τρικάλων
Τζαβάρας Κώστας, Βουλευτής Ηλείας
Τσιάρας Κωνσταντίνος, Βουλευτής Καρδίτσας
Βεσυρόπουλος Απόστολος, Βουλευτής Ημαθίας