Σήμερα σπέρνουμε σουσάμι

 

Επιλογή του εδαφους

Το Σουσάμι μεγαλώνει και αναπτύσσεται καλυτερα -σε  αποστραγγιζόμενα, σε ελαφρύ προς μέτριο  τύπο εδαφών.  Βαρια εδάφη  με μειωμένο οξυγόνο  παρεμποδίζουν την ομαλή ανάπτυξη των ριζών .Αναπτυσεται καλα  από ελαφρά όξινο έως ελαφρά αλκαλικό pH του εδάφους 5-8 , με μέτρια γονιμότητα . Η απόδοση στο σουσάμι θα μειωθεί  σε όξινα εδάφη με χαμηλό pH  κάτω από 4 .Οχι μετά την καλλιέργεια του βαμβακιού και της μηδικής.  Ειναι καλυτερο μετα απο δημητριακά. Το  Σουσάμι είναι μια εξαιρετική πρόδρομος καλιεργεια   για σπόρους δημητριακών .
Μια σημαντική προϋπόθεση για την επίτευξη υψηλών αποδόσεων του σουσαμιού είναι η προετοιμασία του εδάφους , για να εξασφαλιστεί η πλήρης και έγκαιρη φυτρωση της καλλιέργειας . Αυτό είναι δυνατό μόνο όταν υπάρχει αρκετή υγρασία στο έδαφος, ιδιαίτερα στο επιφανειακό στρώμα του εδάφους. Από την άλλη πλευρά , κατά τη διάρκεια, στις  πρώτες φάσεις βλαστησης του  σησαμιού αναπτύσσεται αργά και υπάρχει κίνδυνος ασφυξίας από τα ζιζάνια. Η προσεκτική προετοιμασία του εδάφους ,όχι μόνο για να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για τη συσσώρευση αρκετή υγρασία , αλλά και να διατηρηση αυτης σε μεγάλο βαθμό .


Σπορά
Η περίοδος της σποράς ξεκινα  όταν η θερμοκρασία στο στρώμα 10 cm του εδάφους ανέρχεται σε 20  C. Ημερολόγιακα  , συμπίπτει με το τρίτο δεκαήμερο του Μαΐου και  το πρώτο του Ιουνίου . Σε εκείνη την περίοδο , όταν υπάρχει αρκετή υγρασία η βλάστηση του σησαμιού γίνεται μέσα σε 5-6 ημέρες .  Το Βάθος της σποράς σησαμιού δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 2 cm . Οι σπόροι θα πρέπει να εμπίπτουν  σε  ομοιόμορφο βάθος Αν πέσει πιο βαθιά  θα βλαστήσουν , αλλά τα φυτά είναι πολύ εύθραυστο και λεπτό ,  ευαισθητα σε επίθεση από μυκητολογικες ασθένειες και συνήθως πεθαίνουν . Προκειμένου να βοηθήθει  η  βλαστηση σε εδαφη που σχηματίζουν κρούστα  , η σπορά στη σειρά πρέπει να ειναι πυκνη  ,
Σουσάμι σπέρνεται με πνευματικές σπαρτικές ακριβείας , 

Δίσκοι 1 χιλιοστό . Μετά τη σπορά  οι σπόροι πρέπει να πατηθουν  με  ένα ελαφρύ κύλινδρο

 

Πηγή

Δραγανίδης Νίκος Μαθηματικός Κιλκίς

 

προσφορές deals

Τελευταία νέα

Αναρτήθηκε στις 23/02/2018, 17:42 από StefWebTv
youtube-id-wwrikrndwje Πολιτιστικός Σύλλογος Πικρολίμνης | Κτήμα ευχών Πολιτιστικός Σύλλογος Πικρολίμνης | Κτήμα ευχών Κιλκίς | Τραγούδι Κώστας...
Αναρτήθηκε στις 23/02/2018, 15:35 από StefWebTv
youtube-id-8c96pgblopq Πολιτιστικός Σύλλογος Πικρολίμνης | Κτήμα ευχών Πολιτιστικός Σύλλογος Πικρολίμνης | Κτήμα ευχών Κιλκίς | Τραγούδι ΓιώργοςΙωαννίδης...
Αναρτήθηκε στις 21/02/2018, 17:23 από kilkis
epistrofi-st-asteria Ετοιμαστείτε, αρχίζει! Η κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση της Ευρώπης ετοιμάζεται ν' αρχίσει και πάλι. Μετά την διακοπή που ακολούθησε το φινάλε των...
Αναρτήθηκε στις 21/02/2018, 17:03 από Kilkis Today
mia-akomi-ethniki-apotuchiaΥπάρχουν κάποια γεγονότα που όσο περισσότερο τα βλέπουμε, τόσο περισσότερο αντιλαμβανόμαστε την αποτυχία μας. Ένα από αυτά είναι το μπασκετικό All-Star...
Αναρτήθηκε στις 21/02/2018, 17:03 από Kilkis Today
ochtada-me-333-apodosi-plirothike-o-tolis10 Οργίασε το Σάββατο που μας πέρασε ο tolis10*** και δικαίως συγκαταλέγεται στους top παίκτες της εβδομάδας. Έπαιξε στον Stoiximan ένα παρολί των 10 ευρώ...
Αναρτήθηκε στις 21/02/2018, 17:03 από Kilkis Today
o-kristiano-kai-oi-alloi Το Τσάμπιονς Λιγκ επέστρεψε. Και μαζί του επέστρεψαν και όλα εκείνα τα ειδικά στοιχήματα που θα μας απασχολήσουν ως το τέλος της αγωνιστικής περιόδου....
Αναρτήθηκε στις 21/02/2018, 17:03 από Kilkis Today
empros-tis-aek-palikaria Η ΑΕΚ ετοιμάζεται να υποδεχτεί την Ντιναμό Κιέβου. Η "Ένωση" είναι η μοναδική εκπρόσωπος του ποδοσφαίρου μας σε ευρωπαϊκή διοργάνωση. Αυτό αυτομάτως...
Αναρτήθηκε στις 21/02/2018, 17:03 από Kilkis Today
seltik-zenit-einai-zitima-proponiton Στο "Σέλτικ Παρκ" η Σέλτικ υποδέχεται τη Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης. Οι Ρώσοι είναι θεωρητικά το φαβορί για την πρόκριση, αλλά λίγο η ποιότητα που βγάζει...

Η ιστοσελίδα  kilkistoday.gr χρησιμοποιεί cookies για την διασφάλιση καλύτερης εμπειρίας στην ιστοσελίδα – Συνεχίζοντας την περιήγηση σας στην ιστοσελίδα μας, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.