Γιώργος Γεωργαντάς Οι φτωχοί πλήρωσαν πολλά. Καιρός να πληρώσουν και οι έχοντες - Πολιτική - Eidisis.gr
- Λεπτομέρειες
- Κατηγορία: Eidisis
- Δημιουργηθηκε στις 11 Ιουνίου 2013
- Επισκέψεις: 6101
- «Προτιμώ να πέσει η κυβέρνηση παρά να κάνω πίσω», ήταν η δήλωση του πρωθυπουργού σε συνεργάτες του, σχετικά με την απεργία των καθηγητών παραμονές των εξετάσεων. Πως σχολιάζετε την άκαμπτη στάση τηςκυβέρνησης και την «επιστράτευση της επιστράτευσης» όχι μόνο στο θέμα των εκπαιδευτικών αλλά και σε άλλες μεγάλες κινητοποιήσεις (όπως και στα μέσα μεταφοράς); Κατά πόσο συνάδει το κλείσιμο εκατοντάδων σχολείων της ελληνικής περιφέρειας, η μείωση των μισθών των εκπαιδευτικών και η γενικότερη μείωση των κονδυλίων για την παιδεία με τον κυβερνητικό ισχυρισμό «πρώτα μαθητής»;
- Η απόφαση για την επιστράτευση, όπως την αποκαλείτε, των καθηγητών ελήφθη με μοναδικό γνώμονα την προστασία της ελληνικής οικογένειας, των μαθητών και εν τέλει των ίδιων των καθηγητών. Η απόφασή τους για απεργία στις πανελλαδικές εξετάσεις δεν άφηνε κανένα περιθώριο στην κυβέρνηση να πράξει ο,τιδήποτε άλλο μετά την εξάντληση του διαλόγου. Και αυτή είναι η άποψη όχι μόνο η δική μου, αλλά και της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών. Κατά το Σύνταγμά μας η νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση έχει το δικαίωμα και την υποχρέωση να προβαίνει στις αναγκαίες και προβλεπόμενες ενέργειες με γνώμονα πάντα την προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος.
Αναφορικά με το κλείσιμο των σχολείων πρέπει να ξέρετε πως όλες οι αποφάσεις ελήφθησαν με αυστηρά εκπαιδευτικά κριτήρια. Δεν νοείται δημοτικό σχολείο με πέντε μαθητές ή γυμνάσιο με 20 μαθητές κ.ο.κ. Ή ακόμα χειρότερα σχολή, ανώτατη υποτίθεται με μαθητές που εισήλθαν με βαθμό 5 και 6, χωρίς καθηγητές και χωρίς καμιά υποδομή. Αν θέλουμε να αναβαθμίσουμε την εκπαίδευση οφείλουμε υπακοή στον ορθό λόγο και στα σύγχρονα εκπαιδευτικά πρότυπα. Αν αυτά συνοδεύονται ή έχουν ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση δημόσιων πόρων τότε ακόμη καλύτερα. Αναβάθμιση της παιδείας δεν μπορεί να σημαίνει άσκοπη σπατάλη των χρημάτων των φορολογουμένων χωρίς κανένα αντίκρισμα.
- Οι απολύσεις στο δημόσιο είναι πλέον προ των πυλών. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί έναντι της τρόικας για 2000 απολύσεις μέχρι τέλος Ιουνίου. Τι θα απαντούσατε στο «γιατί» των δημοσίων υπαλλήλων και τι στις στρατιές των ανέργων του ιδιωτικού τομέα;
Δεν θα απολυθούν δημόσιοι υπάλληλοι που εργάζονται σε υπηρεσίες που έχουν κάποια δημόσια ωφέλεια. Η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι θα απολυθούν επίορκοι, όσοι μεταχειρίστηκαν δόλια μέσα (πλαστά δικαιολογητικά ) για να εισέλθουν στο δημόσιο, υπάλληλοι άφαντοι στις υπηρεσίες τους και τέλος υπάλληλοι που εργάζονται σε φορείς των οποίων την ύπαρξη και την σκοπιμότητα συνέχισης της λειτουργίας τους δεν γνωρίζει και δεν αντιλαμβάνεται κανένας πολίτης. Μέχρι πριν λίγα χρόνια υπήρχαν οργανικές θέσεις αγροφυλάκων στα Κάτω Πατήσια, επειδή στις αρχές του προπερασμένου αιώνα ήταν απαραίτητοι. Παρόμοια «εξυπηρέτηση» προσφέρουν ακόμα και σήμερα μερικές εκατοντάδες φορέων και οργανισμών. Και εγώ δεν πιστεύω στο πολιτικό δόγμα «μην θίγετε τα κακώς κείμενα»
Στους άνεργους του ιδιωτικού τομέα θα πω ότι ακριβώς με την εξοικονόμηση των δαπανών από ένα σπάταλο κράτος η Πολιτεία εξοικονομεί πόρους για να τους διαθέσει σε αναπτυξιακούς τομείς, ικανούς να προσφέρουν θέσεις εργασίας. Γνωρίζω ότι η πολιτική αυτή χρειάζεται λίγο χρόνο, αλλά δεν υπάρχει «από μηχανής θεός» που δημιουργεί θέσεις εργασίας.
- Ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα μείωση συντάξεων αφήνει στην τριμηνιαία έκθεσή της η επιστημονική επιτροπή της Βουλής που παρακολουθεί την εξέλιξη του προϋπολογισμού λόγω του εκρηκτικού μίγματος που δημιουργούν η ύφεση, η ανεργία, η ανασφάλιστη εργασία και η συσσώρευση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Πιστεύετε ότι η κοινωνία έχει άλλες αντοχές;
Δεν υπάρχουν άλλες αντοχές κι αυτό πλέον το αντιλαμβάνεται όχι μόνο η κυβέρνηση, η οποία και νωρίτερα θα είχε αποφύγει τις τελευταίες μειώσεις, αν δεν είχε τη δαμόκλειο σπάθη των δανειστών μας να επικρέμαται επί της ελληνικής οικονομίας, αλλά τώρα πια το αντιλαμβάνονται ακόμα και οι δανειστές μας. Επομένως κάθε απόκλιση από τους στόχους πρέπει να εξισορροπηθεί από εκλογίκευση των δαπανών του κράτους και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Επ’ αυτού νομίζω ότι πλέον καταγράφεται ευρύτατη πολιτική συναίνεση.
- Για μία ακόμη φορά, έκθεση της Κομισιόν έκανε λόγο για επιπρόσθετα μέτρα για το 2015 και 2016. Ποια είναι η προσωπική σας «κόκκινη γραμμή» που θα σας έκανε να καταψηφίσετε μία ρύθμιση;
Νομίζω ότι ήδη υπήρξε ομόθυμη αντίδραση της κυβέρνησης. Ισχύουν όσα είπα και για τα ελλείμματα στα ταμεία. Καιρός να πληρώσουν όσοι φοροδιαφεύγουν. Καθυστερήσαμε ως κοινωνία και ως πολιτικό σύστημα να αντιληφθούμε και να πράξουμε τα αυτονόητα. Κι είναι κι αυτός ένας από τους λόγους της κρίσης… Κόκκινη γραμμή λοιπόν δική κου είναι: Οι φτωχοί και οι μισθωτοί - συνταξιούχοι πλήρωσαν δυσανάλογα πολλά για την υπέρβαση από την κρίση. Καιρός να πληρώσουν και οι έχοντες. Ξέρουν που θα τους βρούν.
- Η αγορά του Κιλκίς θεωρείται από τις πλέον πληγείσες στη χώρα με «διαρροή» καταναλωτών ακόμη και σε γειτονικές χώρες . Κατά πόσο αυτό επιδεινώθηκε με την μη μείωση του ΦΠΑ στις παραμεθόριες περιοχές;
Η αγορά και η οικονομική ζωή του Κιλκίς πλήττεται εδώ και 20 χρόνια από τη διαρροή τζίρου προς τις γειτονικές χώρες ως φτηνές αγορές. Μετά το 1990 προς τη Βουλγαρία και μετά το 1996 και προς τα Σκόπια καταγράφηκε μαζικό κύμα επισκέψεων των καταναλωτών του Κιλκίς μια έως δυο φορές την εβδομάδα, ακόμα και για είδη διατροφής . Αν συνυπολογίσετε και τη λειτουργία της αγοράς της Θεσσαλονίκης που απορροφά μεσοσταθμικά το 1/3 του διαθέσιμού καταναλωτικού εισοδήματος των Κιλκισιωτών, τότε γίνεται φανερό το μέγεθος του προβλήματος.
Τα τελευταία χρόνια λόγω και της κρίσης η αναζήτηση του φθηνότερου προϊόντος πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις, ενώ διαβρωτικό ρόλο στην οικονομική ζωή του νομού διαδραματίζουν και τα καζίνο στη Γευγελή και τη Δοϊράνη της ΠΓΔΜ. Δυστυχώς μέχρι τώρα δεν υπήρξε πειστική «απάντηση» είτε από την πλευρά της Πολιτείας είτε της τοπικής αγοράς στην επιταχυνόμενη υποβάθμιση της οικονομικής ζωής του νομού. Μια εκλογικευμένη μείωση του ΦΠΑ στην παραμεθόρια ζώνη θα μπορούσε να συνιστά μια πολιτική άμυνας εκ μέρους της Πολιτείας. Αλλά και η τοπική αγορά δεν έχει εξαντλήσει τα περιθώρια για επανάκτηση τμήματος τουλάχιστον του χαμένου καταναλωτικού εισοδήματος.
Σε κάθε περίπτωση το πρόβλημα είναι σύνθετο και απαντήσεις εύκολες δεν υπάρχουν.
- Αν σας ζητούσα να αναφερθείτε μόνο σε ένα – το σημαντικότερο κατά την άποψή σας- πρόβλημα του νομού, ποιο θα επιλέγατε;
Αναμφίβολα θα επέλεγα τη γεωργική υστέρηση του νομού. Θα το διατυπώσω με μια πρόταση: Στο ν. Κιλκίς διαθέτουμε ένα εκατομμύριο στρέμματα πεδινής ή λοφώδους γης, γειτνιάζουμε με ένα αστικό κέντρο 1.000.000 καταναλωτών (Θεσσαλονίκη) και δεν παράγουμε ποσότητες προϊόντων της διατροφικής γεωργίας, αλλά αρκούμαστε κατά βάση στην καλλιέργεια του επιδοτούμενου σιταριού.
Κι αυτή η υστέρηση αποτελεί πρόκληση για το μέλλον μας. Την ευκαιρία μας να παράξουμε εκείνα τα προϊόντα στα οποία κάποτε ήμασταν πρωταθλητές. Οπωρολαχανικά, γάλα, κρέας, αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά αξιοποιώντας την καθαρή φύση και περιβάλλον μας.
Η κρίση προσφέρει και ευκαιρίες. Και κυρίως επιβάλλει να οργανώσουμε και πάλι ορθολογικά την παραγωγή μας. Καλές οι επιδοτήσεις, αλλά η μονόπλευρη εξάρτηση από αυτές επέφερε τη παραγωγική στρέβλωση και την ποιοτική υποβάθμιση των προϊόντων μας.