Ακμή: Θεραπεία και Οδηγίες

Η ακμή είναι μια νόσος της εφηβικής συνήθως ηλικίας

Γράφει ο Δρ Χρυσοσπάθης Αθανάσιος

Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος

Η ακμή είναι μια νόσος της εφηβικής συνήθως ηλικίας, όπου εμπλέκονται πολλοί παράγοντες , φύλο, ηλικία, ορμόνες, ήλιος, διατροφή, κλίμα, stress, η κληρονομικότητα, η σμηγματόρροια, τα φάρμακα και μικρόβια. Από τα μικρόβια εμπλέκονται το προπιονικό βακτηρίδιο της ακμής, ο staphylococcus epidermidis, το pitirosporum ovale.

Στις γυναίκες συχνά εμφανίζει έξαρση με τον κύκλο της περιόδου. Ένα άλλο χαρακτηριστικό της ακμής είναι ότι κάνει εξάρσεις, φουντώνει δηλαδή, και υφέσεις, δηλαδή οι βλάβες υποχωρούν για κάποιο χρονικό διάστημα.

Έχει πάρα πολλές μορφές, που η κάθε μια απαιτεί διαφορετική θεραπευτική αντιμετώπιση δηλαδή κυστική, οζώδη, φλυκταινώδη, φαγεσωρική, βλατιδώδη, επίσης νεογνική ακμή καθώς και ακμή της προκλημακτηριακής ηλικίας.

Συχνά αφήνει σαν επιπλοκή σημάδια, ουλές, μελαχρώσεις, ατροφίες και ερύθημα. Άλλες από τις επιπλοκές είναι μόνιμες και άλλες ευτυχώς μόνο προσωρινές.

Επομένως η κάθε περίπτωση – ο κάθε ασθενής – απαιτείται να αντιμετωπιστεί με τον πλέον ορθό συνδυασμό φαρμάκων, για την πρόληψη επιπλοκών. Η κάθε περίπτωση ασθενούς είναι διαφορετική. Ευτυχώς σήμερα ο γιατρός έχει στα χέρια του πληθώρα φαρμάκων, τόσο για τοπική θεραπεία όσο και χάπια για συστηματική θεραπεία.

Πάρα πολλά φάρμακα, τόσο το υπεροξείδιο του βενζοϋλίου (Benzac, Brevoxyl), όσο η κλιταμικίνη (Dalacin), η  τρετινοϊνη (Airol) που ανήκουν στην παλαιά γενιά φαρμάκων κατά της ακμής, όσο και νεώτερα, το αζελαϊκό οξύ (Skinoren), η ανταπαλένη (Adaferin), η ταζαροτένη (Zorac) η  ερυθρομυκίνη τοπικά, μπορούν να συνδυαστούν με αποτέλεσμα την ύφεση της ακμής και την πρόληψη  επιπλοκών δηλαδή των ουλών, ατροφιών και μελαχρώσεων.

Όλα αυτά τα τοπικά φάρμακα μπορούν να συνδυαστούν με τον κατάλληλο συνδυασμό συστηματικής θεραπείας, όπως τετρακυκλίνες (Vibramycin, Minocin), ερυθρομυκίνη καθώς και Roaccutan, Gynofen και άλλα.

Η δική μου τοποθέτηση είναι μόνο η τοπική θεραπεία να εφαρμόζεται στην ακμή, όταν όμως η περίπτωση του ασθενούς είναι ιδιαίτερα βαριά ή όταν δεν αποδίδει μόνο η τοπική θεραπεία, τότε να  χορηγούνται ταυτόχρονα και χάπια, βέβαια για όσο το δυνατόν μικρότερο χρονικό διάστημα.

Δεν έχει σημασία να καταστείλουμε προσωρινά την ακμή, όσο έχει σημασία το μόνιμο αποτέλεσμα, ιδιαίτερα με αποφυγή των επιπλοκών της ακμής, ουλές, ατροφίες κ.λ.π.      

Ειδικά ο έφηβος δε θέλει περιορισμό στον τρόπο ζωής του και στη διατροφή του.

Οι υπολειμματικές βλάβες της ακμής (ουλές, ατροφίες) αντιμετωπίζονται επεμβατικά συνήθως με χημικά peeling μεσαίου μεγέθους ή και αρκετά ισχυρά καθώς και με Dermabrasion.

Ο καθαρισμός του προσώπου πρέπει να γίνεται από ειδικευμένο προσωπικό (αισθητικούς)Ιδιαίτερη προσοχή όμως, γιατί καλύτερα οι μέθοδοι αυτές να εφαρμόζονται το χειμώνα, να λαμβάνεται υπόψη ο φωτότυπος του δέρματος (το πόσο ανοιχτόχρωμο ή σκουρόχρωμο είναι), να μεσολαβεί κάποιο χρονικό διάστημα, όταν γίνεται επανάληψη της μεθόδου και προπάντων να ενημερώνεται ο ασθενής για τους κινδύνους της μεθόδου αυτής (δυσχρωμίες, ατροφίες, υποχρωμίες, ουλές, μόλυνση με κόκκους, υποτροπή μόλυνσης από έρπη κ.λ.π.) επιπλοκές που δυστυχώς σε πολλές περιπτώσεις είναι μόνιμες.  

Η γνώμη μου είναι να λάβει την κατάλληλη θεραπεία και να μην αναγκαστεί να φτάσει σε επεμβατικές μεθόδους, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.

Η διατροφή δεν παίζει ιδιαίτερο ρόλο, αντίθετα με την άποψη που επικρατεί.

Ο καθαρισμός του προσώπου πρέπει να γίνεται από ειδικευμένο προσωπικό (αισθητικούς). Οι αισθητικοί πρέπει να γνωρίζουν ποιες βλάβες θα καθαριστούν και ποιες όχι.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στη χρήση make up και πούδρας, γιατί υπάρχει πιθανότητα τα προϊόντα αυτά να επιδεινώσουν την ακμή.

Ο κάθε ασθενής – ο κάθε άνθρωπος - απαιτεί διαφορετικό συνδυασμό θεραπείας για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Γιατί η καλή εμφάνιση ενός ανθρώπου -ειδικά του εφήβου- έχει μεγάλη σημασία τόσο για τη ψυχική του υγεία όσο και για την επαγγελματική του εξέλιξη.

Επομένως σα συμπέρασμα θα πρέπει να τονιστεί ότι το ζητούμενο δεν είναι η πρόσκαιρη ύφεση της νόσου, όσο η αποφυγή ουλών, ατροφιών, δυσχρωμιών για το  μέλλον.

Επίσης το τελικό αποτέλεσμα θα δείξει κατά πόσο ήταν επιτυχής η θεραπεία και το πρόσωπο θα είναι φωτεινό και λείο, χωρίς σημάδια και ουλές.

Επίσης ο-η έφηβος να βγει στη ζωή με τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις, χωρίς φόβο και άγχος για την εμφάνισή του .

Σαν συμπέρασμα θα πρέπει να τονίσουμε ότι η ακμή σα νόσος μπορεί να αφορά οποιαδήποτε ηλικία (εμφανίζεται ακόμη και σα νεογνική ακμή, όσο και σαν ακμή της προκλημακτηριακής ηλικίας) με ιδιαίτερη έμφαση και έξαρση στην εφηβεία.

Σήμερα υπάρχει θεραπεία για την ακμή που γίνεται με τους πιο σωστούς συνδυασμούς φαρμάκων.

Δρ Χρυσοσπάθης Αθανάσιος
Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος
Διδάκτωρ ΔΠΘ
τ. Δ/ντής Δερματολογικής Κλινικής 424 ΓΣΝΕ

Τηλέφωνα επικοινωνίας
2392023430,  6974767328   
Φιλίππου 11, Περαία Θεσσαλονίκη

Τηλέφωνα επικοινωνίας
2341039171,  6974767328
21ης Ιουνίου 157, Κιλκίς

 

προσφορές deals

Τελευταία νέα

Αναρτήθηκε στις 18/06/2019, 02:05 από StefWebTv
youtube-id-vailqe1-ruq Πολιτιστικός Σύλλογος Ευκαρπίας Κιλκίς | Στάθης Πολιτιστικός Σύλλογος Ευκαρπίας Κιλκίς | Στάθης Νικολαϊδης - Γιώργος Ατματσίδης |...
Αναρτήθηκε στις 17/06/2019, 23:02 από StefWebTv
youtube-id-p8uzbn1sibm Πολιτιστικός Σύλλογος Ευκαρπίας Κιλκίς | Παυλάκης Πολιτιστικός Σύλλογος Ευκαρπίας Κιλκίς | Παυλάκης Δραμινός | Ποντιακά live |...
Αναρτήθηκε στις 17/06/2019, 22:20 από StefWebTv
youtube-id-ggx88rycouy Πολιτιστικός Σύλλογος Ευκαρπίας Κιλκίς | Στάθης Πολιτιστικός Σύλλογος Ευκαρπίας Κιλκίς | Στάθης Νικολαϊδης - Παυλάκης Δραμινός -...
Αναρτήθηκε στις 16/06/2019, 04:01 από StefWebTv
youtube-id-rxluq-3qwmc 15-6-2919 ΕΥΚΑΡΠΙΑ ΚΙΛΚΙΣ ζωντανή μετάδοση 15-6-2919 ΕΥΚΑΡΠΙΑ ΚΙΛΚΙΣ ζωντανή...
Αναρτήθηκε στις 15/06/2019, 23:02 από StefWebTv
youtube-id-oxgyebbvpuy 15-6-2919 ΕΥΚΑΡΠΙΑ ΚΙΛΚΙΣ ζωντανή μετάδοση 15-6-2919 ΕΥΚΑΡΠΙΑ ΚΙΛΚΙΣ ζωντανή...
Αναρτήθηκε στις 06/06/2019, 14:31 από StefWebTv
youtube-id-0emoh1fda6k
Αναρτήθηκε στις 29/05/2019, 14:26 από StefWebTv
youtube-id-tn75zhl9e8q
Αναρτήθηκε στις 22/05/2019, 22:15 από StefWebTv
youtube-id-oqkqnzoerde

Η ιστοσελίδα  kilkistoday.gr χρησιμοποιεί cookies για την διασφάλιση καλύτερης εμπειρίας στην ιστοσελίδα – Συνεχίζοντας την περιήγηση σας στην ιστοσελίδα μας, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.