Προβλήματα που αντιμετωπίζει το δέρμα στην τρίτη ηλικία

παθήσεις του δέρματος που απασχολούν συχνά άτομα που βρίσκονται στην τρίτη ηλικία

Γράφει ο Δρ Χρυσοσπάθης Αθανάσιος

Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος

Τι προσέχουμε:

  • Ξηρότητα δέρματος
  • Τριχόπτωση
  • Πτώση της άμυνας του δέρματος
  • Εφηλίδες χειρών
  • Σπίλοι
  • Βασικοκυτταρικά επιθηλιώματα κυρίως λόγω ηλίου
  • Εκζέματα
  • Εκχυμώσεις (από κορτιζόνη,  χτυπήματα και  λέπτυνση του δέρματος)

Ξηρότητα δέρματος - ευαισθησία

Το δέρμα, μετά την εμμηνόπαυση στις γυναίκες, και μετά τα 50 περίπου στους άνδρες, αρχίζει να γίνεται πιο ξηρό, να παράγει λιγότερο σμήγμακαι να λεπτύνεται.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να εμφανίζει πιο εύκολα εκζέματα, να έχει  αίσθημα ξηρότητας, ξεσμού γιατί οι νευρικές ίνες έρχονται πιο επιφανειακά. Το πρόβλημα χειροτερεύει μετά το λουτρό καθαριότητας και κατά τους χειμερινούς μήνες. Ωστόσο δεν είναι ένα άλυτο πρόβλημα.        

Αντιμετωπίζεται με τα κατάλληλα ενυδατικά γαλακτώματα, τα οποία πρέπει απαραιτήτως να έχουν καταπραϋντική δράση καθώς και με τα αντιϊσταμινικά.

Εκζέματα

Εμφανίζονται συχνά στα χέρια , καθώς και στο υπόλοιπο δέρμα. Διακρίνονται σε αλλεργικό, ερεθιστικό, ξηρωτικό, χειμερινό.

Η αιτιολογία τους ποικίλει και πρέπει ο υπεύθυνος γιατρός να το διαγνώσει και να το  αντιμετωπίσει.

Στη θεραπεία έχουν θέση φάρμακα αντιβιοτικά , στεροειδή, αντιϊσταμινικά, αντιμυκητιακά, επουλωτικά και οι συνδυασμοί τους.

Προσωπικά προτιμώ την τοπική θεραπεία. Με τον κατάλληλο συνδυασμό στις περισσότερες περιπτώσεις αποφεύγω τη θεραπεία από το στόμα.

Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία λόγω της αλληλεπίδρασης πολλών από τα φάρμακα (ιδιαίτερα στεροειδών και αντιϊσταμινικών) με καρδιοφάρμακα ή φάρμακα για το σακχαρώδη διαβήτη , που λαμβάνουν πολλοί από τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας.

Σπίλοι

Με την πάροδο της ηλικίας εμφανίζεται  μια αύξηση του αριθμού και του μεγέθους  των σμηγματορροϊκών μυρμηκιών.

Οι σμηγματορροϊκές μυρμηκιές ενώ μοιάζουν στην εμφάνιση με σπίλους (ελιές) δεν έχουν καμμία σχέση με αυτούς και η πορεία τους είναι καλή.

Ο αριθμός τους αυξάνεται με την πάροδο της ηλικίας, όπως και το μέγεθός τους, το χρώμα γίνεται σκουρότερο και η υφή παχύτερη.

Βασιλοκυτταρικά επιθηλιώματα

Τα βασικοκυτταρικά επιθηλιώματα ιδιαίτερα, καθώς και οι άλλες μορφές καρκίνων δέρματος εμφανίζουν αύξηση π.χ. ακανθοκυτταρικό επιθηλίωμα, γιατί η εμφάνισή τους έχει σχέση με την ηλιακή ακτινοβολία και την αθροιστική δράση που έχει αυτή στο δέρμα.

Ιδιαίτερα σε ανθρώπους που κατά την άσκηση του επαγγέλματός τουςεκτίθενται ιδιαίτερα στον ήλιο  π.χ. αγρότες, ψαράδες, κτηνοτρόφοι καθώς και όσοι έχουν ασχολίες στην ύπαιθρο π.χ. κυνηγοί.

Εδώ επείγει η κλινική εξέταση από γιατρό και εάν διαπιστωθεί ότι υπάρχει πιθανότητα τέτοιας βλάβης, επείγει η χειρουργική της αφαίρεση.

Εφηλίδες χεριών

Εμφανίζονται κυρίως στη ράχη του χεριού στην ηλικία των 40 ετών περίπου. Γίνονται πιο έντονες το καλοκαίρι, είναι καθαρά αισθητικό πρόβλημα και αντιμετωπίζονται με χημικό peeling, Laser ή κρυοθεραπεία.

Εκχυμώσεις

Εμφανίζονται σε άτομα που λαμβάνουν κορτιζόνη για μεγάλο χρονικό διάστημα ή αντιπηκτική αγωγή  αυτόματα ή μετά από κάποιο χτύπημα.

Τριχόπτωση (Αλωπεκία)

Συνήθως είναι εμφανής με την πάροδο της ηλικίας, αλλά άλλοτε απασχολεί και άλλοτε όχι.

Εδώ ο γιατρός πρέπει να είναι προσεχτικός με τη φαρμακευτική αγωγή γιατί υπάρχουν σκευάσματα που επιτείνουν την υπέρταση. Επίσης τα στεροειδή εδώ πρέπει να χρησιμοποιούνται με φειδώ.

Δρ Χρυσοσπάθης Αθανάσιος
Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος
Διδάκτωρ ΔΠΘ
τ. Δ/ντής Δερματολογικής Κλινικής 424 ΓΣΝΕ

Τηλέφωνα επικοινωνίας
2392023430,  6974767328   
Φιλίππου 11, Περαία Θεσσαλονίκη

Τηλέφωνα επικοινωνίας
2341039171,  6974767328
21ης Ιουνίου 157, Κιλκίς

 

προσφορές deals

Τελευταία νέα

Αναρτήθηκε στις 07/07/2018, 04:31 από StefWebTv
youtube-id-tenmfpzjwxs Π.Σ. Καμπάνη Κιλκίς - Live Streaming Π.Σ. Καμπάνη Κιλκίς - Live Streaming
Αναρτήθηκε στις 06/07/2018, 22:41 από StefWebTv
youtube-id-h1mspr0h6v0 Π.Σ. Καμπάνη Κιλκίς - Live Streaming Π.Σ. Καμπάνη Κιλκίς - Live Streaming
Αναρτήθηκε στις 06/07/2018, 22:17 από StefWebTv
youtube-id-idgeih0ebrg Π.Σ. Καμπάνη Κιλκίς - Live Streaming Π.Σ. Καμπάνη Κιλκίς - Live Streaming
Αναρτήθηκε στις 06/07/2018, 22:11 από StefWebTv
youtube-id-_q7bq5vhess Π.Σ. Καμπάνη Κιλκίς - Live Streaming Π.Σ. Καμπάνη Κιλκίς - Live Streaming
Αναρτήθηκε στις 04/07/2018, 17:40 από StefWebTv
youtube-id-oyxzdrs96nq 22ος Ακριτικός κύκλος | Σύλλογος Ποντίων Σταυρούπολης 22ος Ακριτικός κύκλος | Σύλλογος Ποντίων Σταυρούπολης ''ΑΚΡΙΤΕΣ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ''...
Αναρτήθηκε στις 04/07/2018, 16:23 από StefWebTv
youtube-id-v3pl_-xynne 22ος Ακριτικός κύκλος | Σύλλογος Ποντίων Σταυρούπολης 22ος Ακριτικός κύκλος | Σύλλογος Ποντίων Σταυρούπολης ''ΑΚΡΙΤΕΣ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ''...
Αναρτήθηκε στις 13/06/2018, 22:31 από StefWebTv
youtube-id-pwtswfo3inm Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων δημ.σχολείου Νέας Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων δημ.σχολείου Νέας Απολλωνίας Θεσσαλονίκης | Χορός...
Αναρτήθηκε στις 13/06/2018, 21:35 από StefWebTv
youtube-id-sol50t0n0cw Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων δημ.σχολείου Νέας Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων δημ.σχολείου Νέας Απολλωνίας Θεσσαλονίκης | Χορός...

Η ιστοσελίδα  kilkistoday.gr χρησιμοποιεί cookies για την διασφάλιση καλύτερης εμπειρίας στην ιστοσελίδα – Συνεχίζοντας την περιήγηση σας στην ιστοσελίδα μας, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.