Ταξίδι στην Αμφίπολη

Λέοντας της Αμφίπολης

Το τελευταίο διάστημα το ενδιαφέρον ολόκληρου του κόσμου και φυσικά των Ελλήνων, είναι στραμμένο στην Αμφίπολη.

Εκτός όμως από τα τελευταία πλούσια αρχαιολογικά ευρήματα, τι άλλο θα παρακινούσε κάποιον για να κάνει ένα ταξίδι στην Αμφίπολη;

Διαδρομή και αξιοθέατα

χάρτης Αμφίπολη γέφυρα του ποταμού Στρυμόνα

Η Αμφίπολη βρίσκεται βορειοανατολικά της Θεσσαλονίκης και κοντά στην γέφυρα του ποταμού Στρυμόνα και απέχει μόλις 124 χλμ. από το Κιλκίς. Πρόκειται για μια πόλη που ιδρύθηκε απο τους Αθηναίους το 437 π.χ.

Πηγαίνοντας προς την Αμφίπολη, οι ταξιδιώτες μπορούν να θαυμάσουν παραλιακά μαγευτικά τοπία, συνδυάζοντας την διαδρομή με επισκέψεις στο σπήλαιο της Δράμας, τον "Λέοντα της Αμφίπολης" και άλλα.

Οι ενδιαφερόμενοι για αρχαιολογικά ευρήματα μπορούν να επισκεφθούν την Άνω Αμφίπολη, ενώ εκείνοι που θέλουν και προτιμούν την χαλάρωση και την ξεκούραση, μπορούν να επισκεφθούν την Κάτω Αμφίπολη που είναι πιο τουριστική.

Η ιστορία της Αμφίπολης

Στην αρχαιότητα η Αμφίπολη αποτελούσε σημαντικό κόμβο συγκοινωνιών

Η Αμφίπολη είναι αρχαία πόλη της Μακεδονίας και βρίσκεται κοντά στον ποταμό Στρυμόνα.

Κατά την αρχαιότητα αποτελούσε σημαντικό κόμβο συγκοινωνιών. Προστατευόταν από ισχυρά κάστρα κι έτσι οι Αθηναίοι, που προσπάθησαν να την καταλάβουν δύο φορές απέτυχαν.

Σε μια τρίτη προσπάθεια τους ομως να την καταλάβουν το 466 π.χ. το κατόρθωσαν. Αναγκάστηκαν όμως να την εγκαταλείψουν, γιατί στην προσπάθεια τους να καταλάβουν όλη την Θράκη απέτυχαν. Κατόρθωσαν να την καταλάβουν οριστικά το 437 π.χ.

Δεκατρία χρόνια όμως αργότερα έγινε μάχη μεταξύ Αθηναίων και Σπαρτιατών, με αποτέλεσμα να καταληφθεί αυτή την φορά από τους Σπαρτιάτες.

Στην συνέχεια την κατέλαβε το 357 π.χ. ο Φίλιππος και το 168 π.χ. πέρασε στην κατοχή των Ρωμαίων. Η πόλη διατήρησε κάποια ακμή κατά την Βυζαντινή περίοδο έως τον 12ο αιώνα, οπότε άρχισε να παρακμάζει.

Αρχαιολογικές ανασκαφές

σφίγγες αρχαιολογικές ανασκαφές τάφου λόφου καστά Αμφίπολη

Η ύπαρξη αρχαίων μαρμάρων κοντά στον ποταμό Στρυμόνα, παρατηρήθηκε από Έλληνες στρατιώτες στους Βαλκανικούς πολέμους και ξεκίνησαν οι πρώτες ανασκαφές στην Αμφίπολη. Μετά από ανασκαφές που έγιναν από Έλληνες αρχαιολόγους, ήρθε στο φως η βάση του μαρμάρινου Λέοντος.

Αργότερα, αποκαλύφθηκαν ερείπια αρχαίας γέφυρας και τεμάχια του μαρμάρινου Λέοντος, κοντά στις εκβολές του ποταμού Στρυμόνα. Έχουν βρεθεί ακόμα αγάλματα, επιτύμβιες στήλες, καθώς και χρυσά κοσμήματα μέσα στους τάφους.

Το 1964 ξεκινούν επίσημα οι ανασκαφές, όπου ανακαλύφθηκε ένα τετράπλευρο οικοδόμημα και εντοπίσθηκαν 70 τάφοι.

Το 2012 εντοπίσθηκαν τα όρια του τύμβου και ο ταφικός περίβολος στο λόφο Καστά Αμφίπολης, ο οποίος χρονολογείται στο 325-300 π.χ. δηλαδή στο διάστημα της βασιλείας του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Το ερώτημα όμως, σε ποιόν η σε ποιούς ανήκει ο τάφος ακόμα δεν έχει απαντηθεί.

Ανακεφαλαιώνοντας, εκτός από το τεράστιο και ανεκτίμητο αρχαιολογικό ενδιαφέρον της περιοχής, υπάρχουν και άλλοι λόγοι για ένα ταξίδι στην Αμφίπολη.

Αμφίπολη Ιερά Μονή της Εικοσιφοίνισσας

Η Αμφίπολη έχει οργανωμένες παραλίες, διαθέτοντας το μοναδικό κομμάτι θάλασσας στο νομό Σερρών. Επίσης υπάρχει το μεγαλύτερο αρχαιολογικό μνημείο, ο τύμβος του Καστά.

Εδώ βρίσκεται το αρχαιολογικό μουσείο, καθώς και η Ιερά Μονή της Εικοσιφοίνισσας, που είναι το παλαιότερο εν ενεργεία μοναστήρι στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Έτσι η Αμφίπολη δίκαια θα διεκδικούσε το δικαίωμα, να γίνει το επίκεντρο αρχαιολογικού ενδιαφέροντος και όχι μόνο, στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη.

 

προσφορές deals

Τελευταία νέα

Αναρτήθηκε στις 24/04/2023, 20:30 από XRP Live
youtube-id-ocwsigrqhji Ripple and XRP have been making headlines in the crypto world recently. Brad Garlinghouse, the CEO Ripple and XRP have been making...
Αναρτήθηκε στις 17/04/2023, 01:14 από StefWebTv
youtube-id-dhsb7vxl7bi Τελικός κυπέλλου ΕΠΣ Κιλκίς 2022 - 2023 | ΠΑΟΚ Κρηστώνης - Τελικός κυπέλλου ΕΠΣ Κιλκίς 2022 - 2023 | ΠΑΟΚ Κρηστώνης - ΑΠΟΛΛΩΝ...
Αναρτήθηκε στις 17/04/2023, 00:14 από StefWebTv
youtube-id-n6yaqa5kbtk Τελικός κυπέλλου ΕΠΣ Κιλκίς 2022-2023 Τελικός κυπέλλου ΕΠΣ Κιλκίς 2022-2023
Αναρτήθηκε στις 14/04/2023, 19:47 από StefWebTv
youtube-id-l8bql9sq_mc www.360diasasis.gr | 360 Εικονικές περιηγήσεις | 360 Virtual tours services www.360diasasis.gr | 360 Εικονικές περιηγήσεις | 360...
Αναρτήθηκε στις 09/04/2023, 17:53 από StefWebTv
youtube-id-natoetdhxo8 Α' ΕΠΣ Κιλκίς Playoffs 3η αγωνιστική | Αλέξανδρος Κιλκίς - Α' ΕΠΣ Κιλκίς Playoffs 3η αγωνιστική | Αλέξανδρος Κιλκίς - Ποντιακός...
Αναρτήθηκε στις 08/04/2023, 23:12 από StefWebTv
youtube-id-_sr1c7ai26m Α' ΕΠΣ Κιλκίς Playoffs 3η αγωνιστική | Αλέξανδρος Κιλκίς - Α' ΕΠΣ Κιλκίς Playoffs 3η αγωνιστική | Αλέξανδρος Κιλκίς - Ποντιακός...
Αναρτήθηκε στις 05/04/2023, 19:48 από StefWebTv
youtube-id-hmwhg1g6os 360 Google street view για επιχειρήσεις. 360 Google street view για επιχειρήσεις.
Αναρτήθηκε στις 04/04/2023, 16:36 από StefWebTv
youtube-id-jv8l-juq4h8 Βίντεο Εικονικής περιήγησης Μικροβιολογικού Ιατρείου Βίντεο Εικονικής περιήγησης Μικροβιολογικού Ιατρείου κ. Δημητρίου Παραστατίδη...

Η ιστοσελίδα  kilkistoday.gr χρησιμοποιεί cookies για την διασφάλιση καλύτερης εμπειρίας στην ιστοσελίδα – Συνεχίζοντας την περιήγηση σας στην ιστοσελίδα μας, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.