Θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητη η συμπλήρωσή τους κατά την λήψη φαρμάκων

φαρμακευτικές ουσίες θεραπευτικό όφελος αρνητικές επιπτώσεις στον οργανισμό.

Γράφει ο Χρήστος Χαλίτσιος *

Η λήψη φαρμακευτικών σκευασμάτων είναι πιθανόν να προκαλέσει ανεπιθύμητες ενέργειες.

Οι φαρμακευτικές ουσίες πέρα απο το θεραπευτικό όφελος μπορεί να έχουν και αρνητικές επιπτώσεις στον οργανισμό.

Μια από τις πιο συνήθεις ανεπιθύμητες δράσεις των φαρμάκων είναι η μείωση της βίο διαθεσιμότητας πολύτιμων θρεπτικών συστατικών δημιουργώντας συνθήκες έλλειψης αυτών στον οργανισμό.

Σε αυτές τις περιπτώσεις προσθέτοντας ένα συμπλήρωμα διατροφής στην καθημερινότητα του ασθενή λύνεται το πρόβλημα και πετυχαίνεται το επιθυμητό θεραπευτικό αποτέλεσμα με ασφάλεια για τον οργανισμό.

Οι πιο κοινές διατροφικές ελλείψεις που παρουσιάζονται κατα την φαρμακευτική αγωγή είναι οι παρακάτω:

1. Μείωση της χλωρίδας του εντέρου κατα την λήψη αντιβιοτικών.

Το έντερο αποτελείται απο μικροοργανισμούς μη παθογόνους,που παίρνουν μέρος στην σύσταση του.

Τα αντιβιοτικά είναι δραστικά εκτός απο τους παθογόνους μικροοργανισμούς και στους φιλικούς μικροοργανισμούς του εντέρου (καθώς και σε εκείνους του κόλπου στις γυναίκες).

Συνεπως κατα την λήψη αντιβιοτικών είναι σημαντική η λήψη συμπληρωμάτων προβιοτικών.

2. Έλλειψη συν ενζύμου Q10.

Οι στατινες είναι πολυ αποτελεσματικά φάρμακα για την μείωση της χοληστερίνης.

Τα συγκεκριμένα φαρμακα που αναστέλλουν την ενδογενή σύνθεση της χοληστερίνης στο ήπαρ μπλοκάρουν επίσης τον σχηματισμό του συν ενζύμου Q10 ενός συστατικού απαραίτητου για την παραγωγή ενέργειας για τον οργανισμό που λειτουργεί και ως ισχυρό αντιοξειδωτικό.

λήψη φαρμακευτικών σκευασμάτων ανεπιθύμητες ενέργειεςΗ έλλειψη του συν ενζύμου Q10 προκαλεί κόπωση, μυϊκούς πόνους, οξειδωτικού στρες και πρόωρο γήρας.

Ετσι ένας ασθενής που λαμβάνει στατινες είναι χρήσιμο να προσθέσει στην αγωγή ένα συμπλήρωμα διατροφης συν ενζύμου Q10.

Έλλειψη συν ενζύμου Q10 μπορεί να προκληθεί και απο την χρήση αντιυπερτασικων φαρμάκων.

Για παράδειγμα οι β αναστολείς και τα διουρητικά μειώνουν τα επίπεδα συν ενζύμου Q10, αλλά και άλλων συστατικών όπως βιταμινών συμπλέγματος Β, μαγνησίου, ασβεστίου, καλίου προκαλώντας κόπωση και μειωμένη μυική απόδοση.

Η χρήση πολυβιταμινουχου σκευάσματος είναι χρήσιμη σε συνδυασμό με αντιυπερτασικά φάρμακα.

3. Έλλειψη βιταμίνης Β12 και φυλλικου οξέος κατα την λήψη μετφορμίνης που χρησιμοποιείται για την ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα (γλυκαιμία) στους διαβητικούς τύπου 2.

Η έλλειψη αυτή προκαλεί αδυναμία, πονοκέφαλο, διάρροια, κατάθλιψη κ.α.

Η επιπρόσθετη λήψη συμπληρώματος βιταμίνης Β12 και φυλλικου οξέος είναι απαραίτητη.

4. Η μείωση της απορρόφησης πρωτεϊνών κατα την λήψη φαρμάκων για τις διαταραχές του στομάχου (πραζόλες PPIs, ανταγωνιστές υποδοχέων Η2 κ.α.) καθιστά απαραίτητη την συμπλήρωση του διαιτολογίου με σκευασματα πρωτεΐνης και αμινοξέων για την αποφυγή της μυικής αδυναμίας.

5. Η χρήση αντισυλληπτικών φαρμάκων απο τις γυναίκες προκαλεί μειωμένη απορρόφηση των βιταμινών συμπλέγματος Β και φυλλικού οξέος με αποτέλεσμα την εμφάνιση συμπτωμάτων όπως πονοκέφαλος και διαταραχών της διάθεσης.

Η χρήση πολυβιταμινούχου συμπληρώματος είναι ενδεδειγμένη.

6. Η χρήση φαρμάκων με αντιφλεγμονώδη δράση δημιουργεί μειωμένη βίο διαθεσιμότητα σε μικροδιατροφικά όπως η βιταμίνη C, το κάλιο, σίδηρο, ασβέστιο, βιταμίνη D.

Ετσι η χρήση πολυ βιταμίνης με αυξημένη περιεκτικότητα σε βιταμίνη D είναι απαραίτητη.

* Φαρμακοποιός

 

προσφορές deals

Τελευταία νέα

Αναρτήθηκε στις 25/05/2020, 19:09 από StefWebTv
youtube-id-ouamidkccga
Αναρτήθηκε στις 23/05/2020, 22:21 από StefWebTv
youtube-id-b2sdt59jfeu Τραγούδι Γιάννης Τσιτιρίδης - Λύρα Θωμάς Μπαϊραχτάρης Τραγούδι Γιάννης Τσιτιρίδης - Λύρα Θωμάς Μπαϊραχτάρης - Κλαρίνο Γιώργος...
Αναρτήθηκε στις 23/05/2020, 14:15 από StefWebTv
youtube-id-gemcns500ro Τραγούδι Γιάννης Τσιτιρίδης - Λύρα Θωμάς Μπαϊραχτάρης Τραγούδι Γιάννης Τσιτιρίδης - Λύρα Θωμάς Μπαϊραχτάρης - Κλαρίνο Γιώργος...
Αναρτήθηκε στις 27/04/2020, 21:03 από StefWebTv
youtube-id-wpsxpiurmoa Συνεντεύξεις τελικού Παϊκου Γουμένισσας - Δόξας Χέρου Συνεντεύξεις τελικού Παϊκου Γουμένισσας - Δόξας Χέρου | Τελικός κυπέλλου ΕΠΣ...
Αναρτήθηκε στις 26/04/2020, 17:28 από StefWebTv
youtube-id-jq9yvjlp6x4 Μουχαμπέτ στην Πικρολίμνη | Στεφανία Ποτουρίδου | Μουχαμπέτ στην Πικρολίμνη | Στεφανία Ποτουρίδου | Βαγγέλης Βαλσαμίδης | Λαϊκά...
Αναρτήθηκε στις 26/04/2020, 16:32 από StefWebTv
youtube-id-g0beqwg-alg Μουχαμπέτ στην Πικρολίμνη | Άγγελος Αγαθαγγελίδης | Μουχαμπέτ στην Πικρολίμνη | Άγγελος Αγαθαγγελίδης | Μπάμπης Αντωνιάδης |...
Αναρτήθηκε στις 25/04/2020, 23:16 από StefWebTv
youtube-id-iuhfongms-0 Μουχαμπέτ στη Πικρολίμνη | Στάθης Νικολαϊδης | Φάνης Μουχαμπέτ στη Πικρολίμνη | Στάθης Νικολαϊδης | Φάνης Κουρουκλίδης | Ποντιακό...
Αναρτήθηκε στις 24/04/2020, 20:41 από StefWebTv
youtube-id-5use8kwvoak 1998 Δόξα Χέρσου - ΠΑΟΝΕ Επταλόφου | 1998 Δόξα Χέρσου - ΠΑΟΝΕ Επταλόφου |

Η ιστοσελίδα  kilkistoday.gr χρησιμοποιεί cookies για την διασφάλιση καλύτερης εμπειρίας στην ιστοσελίδα – Συνεχίζοντας την περιήγηση σας στην ιστοσελίδα μας, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.