Ταξιδεύοντας στο Κιλκίς

Ιστορία του Κιλκίς

Κιλκίς η πόλη άποψη από τον Άη-ΓιώργηΗ πόλη του Κιλκίς έχει σήμερα σύμφωνα με την τελευταία απογραφή 22.914 κατοίκους και είναι η πρωτεύουσα του ομώνυμου Νομού. Ο πραγματικός όμως πληθυσμός της πόλης ξεπερνά τους 35.000 κατοίκους. Είναι χτισμένη γύρω από το λόφο του Αγίου Γεωργίου, στην κορυφή του οποίου δεσπόζει ο ομώνυμος μεταβυζαντινός ναός. Απέχει 45 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη και 550 χλμ. από την Αθήνα. Το κλίμα του είναι ηπειρωτικό, με ψυχρούς χειμώνες και ζεστά καλοκαίρια. Δέχεται δε πολλές βροχές και χιόνια κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Η μεγάλη ανάπτυξη της πόλης γίνεται μετά την Μικρασιατική καταστροφή, όταν στην μικρή κωμόπολη των αρχών του 20ου αιώνα εγκαταστάθηκαν πολλοί Έλληνες πρόσφυγες από τον Πόντο, την Μικρά Ασία, την Στρώμνιτσα, την Στενήμαχο, και τη Ανατολική Θράκη. Το Κιλκίς στη διάρκεια του Α' Βαλκανικού πολέμου περνά στην κατοχή του Βουλγαρικού στρατού.

Η ιστορική πόλη απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια του Β' Βαλκανικού πολέμου όταν ο Ελληνικός στρατός στις 21 Ιουνίου του 1913 ύστερα από μια φονικότατη μάχη (η 4η μάχη με τους περισσότερους νεκρούς μέσα στα όρια της ελληνικής επικράτειας) μπαίνει στην πόλη νικητής. Ο αριθμός των θυμάτων το τριήμερο που διήρκεσε η μάχη του Κιλκίς ξεπερνά τις 5.500. Η πόλη γίνεται πρωτεύουσα του Νομού το 1934, γίνεται δηλαδή διοικητικό, οικονομικό και πνευματικό κέντρο της περιοχής.

Η πόλη του Κιλκίς σήμερα

Σήμερα το Κιλκίς, αποτελεί μια σύγχρονη και ήρεμη επαρχιακή πόλη που απέχει μόλις 30 λεπτά από την πόλη της Θεσσαλονίκης, ιδανική για μια καλή ποιότητα ζωής, αφού στερείται ρύπανσης και γρήγορων ρυθμών και μπορεί κανείς μέσα σε ελάχιστο χρόνο να βρεθεί στην αγκαλιά της φύσης. Στην πόλη του Κιλκίς ο επισκέπτης θα βρει άρτια και σύγχρονη ξενοδοχειακή υποδομή για την διαμονή του, καθώς και ποιοτικούς χώρους εστίασης και αναψυχής, όλα προσφέρουν απλόχερα τη ζεστασιά της φιλοξενίας  και το στοιχείο της άνεσης.

Το Κιλκίς είναι μία σύγχρονη αναπτυσσόμενη επαρχιακή πόλη με αξιοσημείωτη βιομηχανική πρόοδο, μέσω των μονάδων που εδρεύουν στη Βι.Πε. Σταυροχωρίου.

Το εμπορικό της κέντρο κατακλύζεται από σύγχρονα εμπορικά καταστήματα καλύπτοντας όλες τις καταναλωτικές ανάγκες της περιοχής. Τα εμπορικά καταστήματα της πόλης κατά το πλείστον ευρίσκονται ανάμεσα στους δύο κεντρικούς δρόμους 21ης Ιουνίου και Ελ. Βενιζέλου και κάθετα από αυτούς.

Η εμπορική ταυτότητα της πόλης, χαρακτηρίζεται από το ανθρωπογενές της χαρακτήρα. Έμποροι με φιλότιμο και μεράκι, με εξειδίκευση και προσωπική εξυπηρέτηση των πελατών, με ισχυρό ανθρώπινο συναίσθημα και κοινωνική ευαισθησία, καθιερώνουν την προσωπική τους εμπορική ταυτότητα, παρέχοντας προϊόντα και υπηρεσίες μέσα σ’ ένα φιλικό οικογενειακό περιβάλλον.

Η γεωγραφική θέση του Κιλκίς επιτρέπει σε κάθε επισκέπτη της να κάνει πλήθος αποδράσεων σε μέρη, τα οποία βρίσκονται κοντά στην πόλη, και στα οποία αξίζει να πάει για να «γεμίσει» τον χρόνο του κατά την παραμονή του στο Κιλκίς.

Αξιοθέατα της πόλης του Κιλκίς

Πολλές είναι οι διαδρομές που μπορεί να ακολουθήσει ο επισκέπτης προκειμένου να ανακαλύψει τις ομορφιές και τον πλούσιο σε εναλλαγές τοπίων, νομό της Κεντρικής Μακεδονίας στη Βόρεια Ελλάδα. Η κάθε περιπλάνηση στο χώρο και την ιστορία της περιοχής μπορεί να ξεκινήσει από την πρωτεύουσα, που είναι το Κιλκίς. Το Κιλκίς που πρωτοκατοικείται μετά την άλωση της πόλης το 1453 είναι κτισμένο στους πρόποδες του λόφου του Αι Γιώργη ένα σύμβολο για την πόλη.

Τα αξιοθέατα που μπορεί να δει ο επισκέπτης κατά την διάρκεια της διαμονής του στην πόλη είναι:

1. Λόφος Αγίου Γεωργίου

Λόφος ΚιλκίςΣτην πόλη του Κιλκίς με το πλούσιο και ποικίλο φυσικό περιβάλλον, δεσπόζει ο λόφος του Άη-Γιώργη, όπου και το ομώνυμο σπήλαιο που κατέχει την 17η θέση ανάμεσα σε 10000 παρόμοια σ'όλο τον κόσμο. Είναι χτισμένο γύρω από το λόφο του Αγίου Γεωργίου , στην κορυφή του οποίου δεσπόζει ο ομώνυμος μεταβυζαντινός ναός.

Ο λόφος με υψόμετρο 369 μέτρα και έκταση 628 στρέμματα, αποτελεί τον σημαντηκότερο πνεύμονα πρασίνου για την πρωτεύουσα του νομού Κιλκίς. Ιδανικό περιβάλλον για ανάπαυλα και αναψυχή και τοπίο εκπηκτικής ομορφιάς, προσφέρεται για περιπάτους, τρέξιμο, ποδηλασία, αλλά και αναψυχή, καθώς λειτουργεί αναψυκτήριο αλλά και ανοιχτό θέατρο 3000 θέσεων που φιλοξενεί κάθε καλοκαίρι σπουδαίες πολιτιστικές ακδηλώσεις.

Στην κορυφή του λόφου του Άη-Γιώργη διασώζεται η μεταβυζαντινή ομώνυμη εκκλησία, χτισμένη πολύ πιθανότατα σε θέση παλαιότερης, γύρω στο 1830. Το κτίριο είναι τρίκλιτη ξυλόστεγη Βασιλικού ρυθμού μεγάλων διαστάσεων. Στο εσωτερικό του ναού διασώζει την αρχική του διακόσμηση. Το ξύλινο τέμπλο είναι ζωγραφιστό και μερικές από τις εικόνες του είναι έργα ζωγράφων από την Κολακιά. Σημαντική θέση στο διάκοσμο κατέχουν τα ζωγραφισμένα ταβάνια που χρονολογούνται από το 1879. Σ' αυτά, τα γεωμετρικά σχήματα που διαμορφώνονται με λεπτούς πήχεις, κοσμούνται με φυτικές και ανθικές παραστάσεις. Τα μορφολογικά στοιχεία και ο διάκοσμος του Άη-Γιώργη αποτελούν αντιπροσωπευτικά δείγματα εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής και τέχνης του 19ου αιώνα στο χώρο της Μακεδονίας. Η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στις 23 Απριλίου  γιορτάζει με τη διοργάνωση πανηγυριού.

2. Ανοιχτό Δημοτικό Θέατρο Λόφου

Στην ίδια περιοχή βρίσκεται το αρχαιοπρεπές Ανοιχτό Θέατρο που λειτουργεί από το έτος 1989, με χωρητικότητα 3.000 θεατών προσφέρει στους επισκέπτες πανοραμική θέα της πόλης του Κιλκίς. Χαρακτηρίζεται από την άριστη ακουστική του και φιλοξενεί του θερινούς μήνες στα πλαίσια του Πολιτιστικού Καλοκαιριού «Στου Φεγγαριού το φως», δεκάδες θεατρικές και μουσικές παραστάσεις ενώ κατά τον μήνα Οκτώβριο στην πόλη φυσάει ένας αλλιώτικος αέρας : καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο κυκλοφορούν στους δρόμους και στα μαγαζιά και συμμετέχουν σε δρώμενα στα πλαίσια του Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου.

3. Σπήλαιο Κιλκίς

Σπήλαιο ΚιλκίςΣτα σπλάχνα του Λόφου του Αγίου Γεωργίου το νερό της γής δημιούργησε το δικό του αρχιτεκτονικό θαύμα. Το Σπήλαιο που βρίσκεται επίσης στο λόφο του Αγίου Γεωργίου, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα τουριστικά αξιοθέατα της πόλης. Ανακαλύφθηκε τυχαία γύρω στο 1925 από τον λατόμο Γεώργιο Παυλίδη, όταν κατά την εκτέλεση της λατομικής του εργασίας διάνοιξε την είσοδο του. Ένας χώρος μυστηρίου απλώνεται από διαδρόμους σε μήκος 500 μέτρων, σε δύο ορόφους που ξεπερνούν τα 1.000 τμ, γεμάτος μυστικά, σταλακτίτες και σταλαγμίτες.

Ο επισκέπτης θα θαυμάσει υψηλές οροφές, δαιδαλώδεις στενούς διαδρόμους σε έξι συνολικά θαλάμους ("κάμαρες"), σταλακτικά στολίσματα και μοναδικά πέτρινα κοράλλια. Τα κοράλλια οι λιθωματικές αυτές δημιουργίες είναι αποτέλεσμα του σκορπίσματος της σταγόνας του νερού καθώς πέφτει στο στο έδαφος και δημιουργούνται σε κοιλώματα βράχων, εκεί όπου δεν υπάρχει ρεύμα αέρος.

Πρόκειται για σπήλαιο που παρουσιάζει τεράστιο παλαιοντολογικό ενδιαφέρον, καθότι βρέθηκαν εκεί  περισσότερα από 300 δείγματα απολιθωμένων οστών ζώων.

Το σπήλαιο του Κιλκίς παρουσιάζει ένα πρωτότυπο σχηματισμό, με έξι ευρύχωρους θαλάμους, όπου βρέθηκαν απολιθώματα και οστά ζώων, με ηλικία που προσδιορίστηκε στα 15000 χρόνια, από ύαινες, άλογα, ελάφια και τρωκτικά, μεταξύ αυτών της μοναδικής για την Ελλάδα μεγαλόσωμης νυφίτσας, αγρίου βοδιού, μικρόσωμου αλόγου και γιγαντόσωμου ελαφιού. Στις αναζητήσεις του κάθε επισκέπτη θα προστεθούν και οι πολύτιμες γνώσεις του ξεναγού - σπηλαιοερευνητή. Σύμφωνα με έρευνα Τσέχων γιατρών το σπήλαιο παρουσιάζει θεραπευτικές ιδιότητες για το βρογχικό άσθμα και άλλες πνευμονοπάθειες και δερματικές ασθένειες.

Σπήλαιο Κιλκίς και Σπηλαιοθεραπεία

Σύμφωνα με μελέτες που έχουν γίνει, η παραμονή μέσα στο σπήλαιο είναι θεραπευτική για μια σειρά από αναπνευστικές και δερματικές παθήσεις συγκεντρώνοντας όλες τις προϋποθέσεις για ένα ιδανικό  Σπηλαιοθεραπευτκό κέντρο.

Η Σπηλαιοθεραπεία μπορεί να έχει ευεργετική επίδραση :

  • Σε περιπτώσεις χρόνιων παθήσεων του αναπνευστικού συστήματος (ΑΣΘΜΑ) με ιδιαίτερα καλά αποτελέσματα στα παιδιά.
  • Στην θεραπεία δερματικών παθήσεων που προέρχονται από μόλυνση αλλεργικής μορφής.
  • Στη γενική αναζωογόνηση του ανθρώπινου οργανισμού.

Σ' αυτά βοηθούν οι πολύ καλές συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας, η ανυπαρξία όζοντος και σκόνης, η χαμηλή ή μηδενική ύπαρξη μικροοργανισμών και τέλος η παρουσία όξινου περιβάλλοντος, ασβεστίου, μαγνησίου και μιας σειράς άλλων φυσικών και χημικών παραγόντων.

4. Το Αρχαιολογικό Μουσείο

Κιλκίς Μουσείο Κούρος ΕυρωπούΚατηφορίζοντας από το λόφο του Αγίου Γεωργίου και σε τμήμα του που έχει κηρυχτεί αρχαιολογικός χώρος από το Υπουργείο Πολιτισμού με ευρήματα από ίχνη προϊστορικού πολιτισμού, συναντά κανείς το Αρχαιολογικό Μουσείο, που ανάμεσα στα άλλα στεγάζει τον μοναδικό στη Βόρεια Ελλάδα Κούρο της Αρχαίας Ευρωπού του 6ου π.Χ. αιώνα, τα τέσσερα μνημειακά αγάλματα του 2ου μ.χ. αιώνα και αυτό του Διονύσου από το Παλατιανό, καθώς και τ' αγάλματα του Απόλλωνα απ' τη περιοχή του Μικρού Δάσους και της Αφροδίτης α' αυτή του Χωρυγίου και μία σειρά από κεραμικά της πρώιμης Εποχής του Σιδήρου, γλυπτά και επιτύμβιες στήλες ελληνιστικών και ρωμαϊκών κυρίως χρόνων. Εκτίθενται επίσης νεολιθικά εδώλια και προϊστορικά εργαλεία απ' την Κολχίδα ευρήματα της εποχής του Σιδήρου απ' το νεκροταφείου του Π. Γυναικοκάστρου καθώς και γλυπτά αγγεία, κοσμήματα κ.α. απ' τα ιστορικά χρόνια.

Το Μουσείο φιλοξενεί ευρήματα που προέρχονται από αρχαιολογικές ανασκαφές στην ευρύτερη περιοχή του Κιλκίς αλλά και από παραχωρήσεις συλλογών ιδιωτών. Λειτουργεί από το 1972, ενώ το 1991 δημιουργήθηκε και έκθεση των ευρημάτων της ανασκαφής από το Παλιό Γυναικόκαστρο. Το κτίριο του Μουσείου περιλαμβάνει τρεις αίθουσες που χωροθετούνται με χρονολογική σειρά και εμπλουτίζονται συνεχώς με νέα ευρήματα:

Στον προθάλαμο εκτίθενται ευρήματα προϊστορικής περιόδου. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν τα νεολιθικά ειδώλια από τον οικισμό της Κολχίδας και η συλλογή των προϊστορικών εργαλείων από τον ίδιο οικισμό. Στην προθήκη του προθάλαμου εκτίθεται μία μικρή συλλογή από τα εκπληκτικά χάλκινα κοσμήματα της πρώιμης εποχής Σιδήρου. Τα κοσμήματα αυτά είναι συνήθως πολύσπειρα χάλκινα βραχιόλια, δακτυλίδια, και περίαπτα. Τα τελευταία παρουσιάζουν ποικιλία τύπων, έχουν χαρακτηριστικά σχήματα και διακρίνονται σε αγκυρόμορφα, πυξιδόμορφα, πτηνόμορφα και σε μορφές αγγείων. Στον υπόλοιπο χώρο εκτίθενται ακόμη μία επιτύμβια στήλη με ανάγλυφη παράσταση ιππέα, τμήμα αττικής σαρκοφάγου με παράσταση νέων ανδρών και αλόγου, καθώς και τιμητικό ψήφισμα της πόλεως της Μορρύλου (Άνω Απόστολοι).

Η δεύτερη αίθουσα περιλαμβάνει ανασκαφικά ευρήματα από τον αρχαιολογικό χώρο του νεκροταφείου της εποχής του Σιδήρου του Παλιού Γυναικόκαστρου. Εκτίθενται χαρακτηριστικά τεφροδόχα αγγεία και κτερίσματα, όπλα, μαχαιρίδια, διπλοί πελέκεις και κοσμήματα, ενώ στις γωνίες της αίθουσας έγινε αναπαράσταση του τρόπου ταφής των αγγείων.

Στην τρίτη αίθουσα του Μουσείου εκτίθενται ευρήματα ιστορικών χρόνων από την καθημερινή ζωή των πόλεων Ευρωπού και Παλατιανού. Στο τμήμα της Ευρωπού εκτίθενται κυρίως ευρήματα προερχόμενα από την ανασκαφική έρευνα των νεκροταφείων της πόλης και με εποπτικό υλικό παρουσιάζεται η εξέλιξη της ταφικής τελετουργίας και η επιβίωση των ταφικών εθίμων από την αρχαιότητα μέχρι τη σύγχρονη εποχή. Στο τμήμα του Παλατιανού εκτίθενται ευρήματα και εργαλεία από τις καθημερινές δραστηριότητες των κατοίκων της περιοχής, κατανεμημένα σε ενότητες όπως κατοικία, γυναικωνίτης, αγροτική ζωή και θρησκεία.

Το Μουσείο διαθέτει υποδομές πρόσβασης για ΑΜΕΑ ενώ η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Ώρες Λειτουργίας

Τρίτη-Κυριακή 08:00-15:00 (Δευτέρα κλειστό)

Διεύθυνση

Ουτσκούνη & Ρεγκούκου, Κιλκίς, 61100

Επικοινωνία

Τηλέφωνο: +30 23410 22477
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

5. Λαογραφικό Μουσείο Κιλκίς

Κιλκίς Λαογραφικό ΜουσείοΤο Λαογραφικό Μουσείο Κιλκίς ξεκίνησε με την πρωτοβουλία του Χρήστου Κετσετζή ο οποίος με προσωπική προσπάθεια πολλών ετών συνέλλεξε ένα μεγάλο αριθμό λαογραφικών αντικειμένων και κειμηλίων απ' την κοινωνική και αγροτική ζωή του παρελθόντος. Η έκθεση της συλλογής του γινόταν για πολλά χρόνια από τον ίδιο και φιλοξενούνταν σε ένα παλιό κτίριο στο λόφο του Αγ.Γεωργίου απέναντι από το δημοτικό θέατρο λόφου.

Το 1998 ο Δήμος Κιλκίς αγόρασε τη λαογραφική συλλογή με σκοπό να δημιουργήσει ένα επίσημο λαογραφικό μουσείο. Ακουλούθησε η καταγραφή και η συντήρηση του υλικού (2001-2005) και στις 16 Φεβρουαρίου 2010 το μουσείο άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό.

Σήμερα στεγάζει εκτός από τη λαογραφική συλλογή του Χρήστου Κετσετζή και δωρεές άλλων ιδιωτών όπως π.χ. τη βιβλιοθήκη του καθηγητή του ΑΠΘ Παναγιώτη Μουλλά. Στις αίθουσες του μουσείου ο επισκέπτης θα έρθει σε επαφή με διάφορες πτυχές του παραδοσιακού μας πολιτισμού. Οι μεγαλύτεροι θα αναπολήσουν στιγμές του παρελθόντος ενώ οι νεότεροι θα πληροφορηθούν για τις συνήθειες και τις δραστηριότητες των προγόνων τους.

Το Λαογραφικό Μουσείο Κιλκίς στεγάζεται σε ένα από τα ελάχιστα της προ 1913 πόλης κτήριο αρχιτεκτονικής ύστερου νεοκλασικισμού του 19ου αιώνα, το οποίο πριν από το 1913 στέγαζε βουλγαρικό δημοτικό σχολείο, τυπικό δείγμα του ύστερου νεοκλασικισμού. Κατά τη διάρκεια της μάχης του Κιλκίς το 1913 καταστράφηκε, αλλά το 1923, με απόφαση του Κοινοτικού Συμβουλίου, άρχισε να επισκευάζεται και χρησιμοποιήθηκε ως σχολείο ενώ λειτούργησε και ως γυμνάσιο θηλέων μέχρι το 1980. Πρόκειται για ένα από τα ελάχιστα νεοκλασικά κτίρια που διασώζονται στην πόλη του Κιλκίς.

Εκτός από τους χώρους των εκθέσεων το μουσείο διαθέτει εργαστήριο συντήρησης-καθαρισμού αντικειμένων καθώς και αίθουσα προβολών-εκδηλώσεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Οι συλλογές του μουσείου χωρίζονται στις ακόλουθες κατηγορίες οι οποίες φιλοξενούνται σε χωριστές αίθουσες:

  • Μουσικά όργανα, ήχος, τεχνολογία
  • Εκκλησιαστικά αντικείμενα, εκπαίδευση, φωτογραφικό υλικό
  • Επαγγέλματα, στρατιωτικά αντικείμενα
  • Οικοσκευή, καθημερινή ζωή, υφαντική
  • Συλλογή νομισμάτων, συλλογή έντυπου υλικού

Ώρες λειτουργίας

Καθημερινά: 09:00-14:00
Σάββατο-Κυριακή: με προσυνεννόηση εντός της εβδομάδας (τηλ. 2341022343)

Διεύθυνση

Αθανασίου Τσούντα 2, Κιλκίς, 61100
(εντός του προαύλιου χώρου του 2ου Γυμνασίου Κιλκίς)

6. Το Πολεμικό Μουσείο

Κιλκίς Πολεμικο ΜουσείοΙστορικά ντοκουμέντα απ' τους Βαλκανικούς πολέμους και τη Μάχη του Κιλκίς φυλάσονται στο Μουσείο της Μάχης του Κιλκίς, το οποίο βρίσκεται Ν.Δ. στον πευκόφυτο ύψωμα του Ηρώου, λειτουργεί από το έτος 1966,  το φιλοτέχνησε ο Γεώργιος Δημητριάδης και εγκαινίασε το 1928 ο Ελευθέριος Βενιζέλος, παρουσία του κωστή Παλαμά, ο οποίος απήγγειλε στην τελετή ποίημα για τη Μάχη του Κιλκίς. Θυμίζει την ιστορική πορεία της περιοχής μέσα από τα πολεμικά γεγονότα των αρχών του αιώνα μας (Β’ Βαλκανικός πόλεμος). Τα εκθέματα του μουσείου είναι πλούσια και περιλαμβάνουν στολές, οπλισμό, σημαίες, ανάγλυφο χάρτη της 3ήμερης ιστορικής Μάχης του Κιλκίς 19-21 Ιουνίου 1913 της μεγαλύτερης από αυτές τις πολεμικές νίκες των Ελλήνων (Σκρά - Κιλκίς – Λαχανά), που η σημασία της είναι καταγραμμένη στην ιστορία του Ελληνικού Έθνους και που μπορεί να εκτιμηθεί και από το γεγονός πως η Ελλάδα ονόμασε ένα πολεμικό της πλοίο – θωρηκτό, με το όνομα της πόλης (Θ/Κ Κιλκίς (BB-23)) το οποίο υπάρχει στο μουσείο σε μικρογραφία ξύλινου μοντέλου. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο ανάγλυφος χάρτης κι η οπτικοακουστική παρουσίαση της Μάχης.

Ως ημέρα μνήμης, η 21η  Ιουνίου είναι επίσημη αργία και Τοπική γιορτή της πόλης. Προς τιμήν της μνήμης καθιερώθηκε ένα από τα βασικότερα ράλι της χώρας  το ράλι Σκρά - Κιλκίς – Λαχανά καθώς επίσης και αγώνες στίβου «Τα Ελευθέρια».

Ώρες λειτουργίας:

Δευτέρα έως Παρασκευή από 9 πμ έως 1 μμ. Σάββατα & Κυριακή από 9 πμ έως 1 μμ και 5 μμ έως 7 μμ. και τις επίσημες αργίες. Τηλέφωνο επικοινωνίας 23410 28660.

7. Έκθεση Παλαιοντολογίας Κιλκίς

Κιλκίς έκθεση παλαιοντολογίαςΗ Έκθεση Παλαιοντολογίας του Κιλκίς είναι μια μόνιμη έκθεση που παρουσιάζει ευρήματα από το Σπήλαιο Αγίου Γεωργίου το οποίο είναι φημισμένο για τα μοναδικά σπηλαιοθέματα, το μικροκλίμα, και τα απολιθωμένα οστά και δόντια τα οποία χρονολογούνται στην τελευταία Εποχή των Παγετώνων. Τα οστά αυτά ανήκαν σε ζώα, που έχουν σήμερα εξαφανιστεί από την Ευρώπη εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών, όπως τη στικτή ύαινα των σπηλαίων, τη γιγαντιαία νυφίτσα, το γιγαντιαίο ελάφι, το πρωτόγονο βόδι, το άγριο άλογο και τον άγριο ημίονο.

Τα απολιθωμένα οστά μας διηγούνται μια εκπληκτική ιστορία για τα τελευταία 30.000 χρόνια στην ευρύτερη περιοχή του Κιλκίς όταν ο λόφος του Αγίου Γεωργίου ήταν ένα επικίνδυνο άντρο υαινών. Τα πρώτα ευρήματα ανακαλύφθηκαν ήδη από τη δεκαετία του '60, όταν ξεκίνησαν οι εργασίες στο σπήλαιο του Κιλκίς, αλλά η έκθεση δημιουργήθηκε μόλις το 2012. Η επιστημονική μελέτη, σε συνεργασία με το Τμήμα Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, έφερε στο φως σημαντικά αποτελέσματα, όπως μια πολύ μεγάλη συγκέντρωση οστών του άγριου ημίονου, Equus hydruntinus, η οποία είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο.

Η Έκθεση Παλαιοντολογίας στεγάζεται στο 2ο όροφο του δημοτικού αναψυκτηρίου στο Λόφο του Αγίου Γεωργίου, σε απόσταση 300μ. από το αντίστοιχο σπήλαιο. Πρόκειται για μια δίγλωσση έκθεση με μοντέρνο σχεδιασμό και γραφικά, που αναπαριστά το παρελθόν με ένα ελκυστικό και κατανοητό τρόπο. Ο επισκέπτης έρχεται πρόσωπο με πρόσωπο με ένα μοντέλο της ύαινας σε φυσικό μέγεθος, με ένα σπηλαιολόγο σε δράση, με τα διάσημα κοράλλια του σπηλαίου, καθώς και με εκατοντάδες απολιθώματα. Η Εκθεση διαθέτει επίσης ένα διαδραστικό τραπέζι πάνω στο οποίο έχουν τοποθετηθεί αναπαραστάσεις μεγάλων σαρκοφάγων ζώων όπου ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να αντλεί πληροφορίες για τα μορφολογικά χαρακτηριστικά τους και να αγγίζει τα μπρούτζινα κρανία τους τα οποία παράγουν ήχους.

Ώρες λειτουργίας

Σάββατο και Κυριακή: 10:00-14:00

Καθημερινές: με ραντεβού (κα. Ελένη Ιακωβίδου, τηλ. 2341352103, 6972078442)

8. Η Πινακοθήκη της ΤΕΧΝΗΣ Κιλκίς

Τέχνη ΚιλκίςΣτον οικισμό του μεταλλικού μόλις πρόσφατα, στις 6 Νοεμβρίου 2011 έγιναν τα εγκαίνια της Πινακοθήκης της ΤΕΧΝΗΣ Κιλκίς.

Ένας χώρος που φιλοξενεί περί τα 160 έργα Τέχνης, Βορειοελλαδιτών, κυρίως, καλλιτεχνών, της μεταπολεμικής περιόδου.Πρόκειται για έργα χαρακτικά, με ακρυλικά χρώματα, ελαιογραφίες, ακουαρέλες, σχέδια και γλυπτά των:Ν. Σαχίνη, Σ. Μαυρομάτη, Κ. Σταυρούδη, Φ. Ζογλοπίτη, Ν. Μπλιάτκα, Ξόνογλου, Απ. Κιλεσσόπουλου, Χατζηκυριάκου Γκίκα, Μποστ, Γ. Γαΐτη, Β. Κατράκη, Ξ. Σαχίνη, Μ. Γιανναδάκη, Γ. Γουρζή, Φ. Αναστασιάδη, Χρ. Αλαβέρα, Αθ. Λατινοπούλου, Αν. Παπαδόπουλου, Κ. Λαχά, Ελ. Χρυσίδου, Αν. Αγαθαγγέλου, Λύσ. Φάσσου, Φ. Μάνου, Λ. Γαβριηλίδου, Β. Παυλή, Πάβελ Μέντεκ, Ν. Μπαχαρίδη, Γ. Ηλιόπουλου κ.ά.

Για την επίσκεψη στην Πινακοθήκη είναι απαραίτητη η τηλεφωνική επικοινωνία στα τηλ. 2310 24217, 23410 28360 και 6944 244761.

9. Το ξινό νερό

Κιλκίς Μεταλικο ξυνό νερόΠολύ κοντά στην πόλη του Κιλκίς και μόλις πέντε χιλιόμετρα βόρεια, βρίσκεται ο όμορφος και γραφικός οικισμός του Μεταλλικού ο οποίος διαθέτει πλούσιο πράσινο. Το χωριό είναι γνωστό από πολύ παλιά για το ιαματικό μεταλλικό ξινό νερό που διαθέτει και εκτός από τη στάση δροσιάς που προσφέρει στους ταξιδιώτες, διαθέτει δυνατότητες για φυσιολατρικές δραστηριότητες όπως πεζοπορία και ποδηλασία. Σημαντική επίσης θεωρείται και η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, στο Μεταλλικό, διατηρητέο μνημείο, με τις περίφημες αγιογραφίες του, που χρονολογείται από το 1815. Ο ναός είναι τρίκλινος ξυλόστεγος Βασιλικού ρυθμού μικρών διαστάσεων. Το εσωτερικό διασώζει την αρχική του διακόσμηση και το ξύλινο τέμπλο είναι ζωγραφιστό.

Πηγή πληροφοριών και φωτογραφιών:

Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς (πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κιλκίς), Εμπορικός Σύλλογος Κιλκίς, Δήμος Κιλκίς, Kilkis.org

 

 

προσφορές deals

Τελευταία νέα

Αναρτήθηκε στις 24/04/2023, 20:30 από XRP Live
youtube-id-ocwsigrqhji Ripple and XRP have been making headlines in the crypto world recently. Brad Garlinghouse, the CEO Ripple and XRP have been making...
Αναρτήθηκε στις 17/04/2023, 01:14 από StefWebTv
youtube-id-dhsb7vxl7bi Τελικός κυπέλλου ΕΠΣ Κιλκίς 2022 - 2023 | ΠΑΟΚ Κρηστώνης - Τελικός κυπέλλου ΕΠΣ Κιλκίς 2022 - 2023 | ΠΑΟΚ Κρηστώνης - ΑΠΟΛΛΩΝ...
Αναρτήθηκε στις 17/04/2023, 00:14 από StefWebTv
youtube-id-n6yaqa5kbtk Τελικός κυπέλλου ΕΠΣ Κιλκίς 2022-2023 Τελικός κυπέλλου ΕΠΣ Κιλκίς 2022-2023
Αναρτήθηκε στις 14/04/2023, 19:47 από StefWebTv
youtube-id-l8bql9sq_mc www.360diasasis.gr | 360 Εικονικές περιηγήσεις | 360 Virtual tours services www.360diasasis.gr | 360 Εικονικές περιηγήσεις | 360...
Αναρτήθηκε στις 09/04/2023, 17:53 από StefWebTv
youtube-id-natoetdhxo8 Α' ΕΠΣ Κιλκίς Playoffs 3η αγωνιστική | Αλέξανδρος Κιλκίς - Α' ΕΠΣ Κιλκίς Playoffs 3η αγωνιστική | Αλέξανδρος Κιλκίς - Ποντιακός...
Αναρτήθηκε στις 08/04/2023, 23:12 από StefWebTv
youtube-id-_sr1c7ai26m Α' ΕΠΣ Κιλκίς Playoffs 3η αγωνιστική | Αλέξανδρος Κιλκίς - Α' ΕΠΣ Κιλκίς Playoffs 3η αγωνιστική | Αλέξανδρος Κιλκίς - Ποντιακός...
Αναρτήθηκε στις 05/04/2023, 19:48 από StefWebTv
youtube-id-hmwhg1g6os 360 Google street view για επιχειρήσεις. 360 Google street view για επιχειρήσεις.
Αναρτήθηκε στις 04/04/2023, 16:36 από StefWebTv
youtube-id-jv8l-juq4h8 Βίντεο Εικονικής περιήγησης Μικροβιολογικού Ιατρείου Βίντεο Εικονικής περιήγησης Μικροβιολογικού Ιατρείου κ. Δημητρίου Παραστατίδη...

Η ιστοσελίδα  kilkistoday.gr χρησιμοποιεί cookies για την διασφάλιση καλύτερης εμπειρίας στην ιστοσελίδα – Συνεχίζοντας την περιήγηση σας στην ιστοσελίδα μας, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.