Ομιλία Ειρήνης Αγαθοπούλου στο 1ο Ιδρυτικό Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

Ειρήνης Αγαθοπούλου στο 1ο Ιδρυτικό Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

Το 1ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ γίνεται σε μια πολύ κρίσιμη χρονική περίοδο για τη χώρα, την οικονομία, το πολιτικό μας σύστημα, αλλά πολύ περισσότερο για την ίδια την κοινωνία.

Δεν είναι ούτε υπερβολή, ούτε λαϊκισμός να θυμίζουμε και να θυμόμαστε καθημερινά τα κρούσματα και τις συνέπειες αυτής της κρίσης. Ανεργία, κατασχέσεις σπιτιών, μετανάστευση, που οδηγούν στην απόγνωση, σε προβλήματα υγείας, ψυχικές διαταραχές, αυτοκτονίες που έχουν γίνει πλέον καθημερινό φαινόμενο.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, το 1ο Ιδρυτικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει μια άλλη αναγκαία μορφή από ένα οποιοδήποτε ιδρυτικό συνέδριο ενός οποιουδήποτε άλλου κόμματος. Το εγχείρημα της ενωμένης Αριστεράς έρχεται για να ανατρέψει αυτή την κατάσταση και έχει χρέος να την ανατρέψει.

Συμμετέχω σε αυτό το εγχείρημα γιατί πίστεψα και πιστεύω ότι μόνο η Αριστερά, η ενωμένη Αριστερά, με τις ιδέες, το όραμα, τους αγώνες και την αποφασιστικότητά της, μπορεί πραγματικά να ανατρέψει τη σημερινή κατάσταση και θεωρώ μεγάλη ευθύνη τη συμμετοχή μου, καθώς και τη συμμετοχή όλων μας σε αυτό το συνέδριο και κατ’ επέκταση σε αυτό το κόμμα.

Είναι νομίζω αναγκαιότητα όλων ή θα έπρεπε να είναι, η δημιουργία ενός κόμματος, το οποίο θα έχει σαν κύριο στόχο να συμβάλλει με όλες του τις δυνάμεις στην ανατροπή της υπάρχουσας κατάστασης, την αναδιοργάνωση, ανασύσταση και επαναλειτουργία των θεσμών, του κράτους δικαίου, του κοινωνικού κράτους, που θα αποτελέσουν το ισχυρό εργαλείο για να πάμε παρακάτω, για να προσεγγίσουμε τα δικά μας κοινωνικά οράματα της δημοκρατίας και του σοσιαλισμού. Πρέπει αυτό να έχουμε σαν σημαία, και με αυτό να πορευόμαστε. Αυτός είναι ο άμεσος στόχος μας, η ανάκαμψη, η πρόοδος, η ανάπτυξη, η ευημερία, η αλληλεγγύη και η δικαιοσύνη και θα τον πετύχουμε βγαίνοντας πιο ενωμένοι και πιο δυνατοί από αυτό το συνέδριο.

Συντρόφισσες και σύντροφοι, τις ανατροπές θα τις κάνει ο λαός, όταν το αποφασίσει, όταν νιώσει έτοιμος, όταν βρει τα όπλα. Ένα τέτοιο όπλο είναι και το μαζικό, ενωτικό αριστερό κόμμα. Εμάς δουλειά μας είναι να είμαστε μέσα στον κόσμο και τις ανάγκες του, και να είμαστε πάντα σαν κόμμα, ένα τουλάχιστον κλικ μπροστά, ιδεολογικά, πολιτικά και οργανωτικά από τις διαθέσεις του, για να του είμαστε και χρήσιμοι. Καμιά φορά όμως ξεχνιόμαστε και αποπροσανατολιζόμαστε από αυτόν το στόχο. Η διαδικασία που ακολουθήθηκε καθ’ όλο το διάστημα του προσυνεδριακού διαλόγου σε πολλές οργανώσεις δε μας τιμά καθόλου, δεν προσφέρει τίποτε προς την επίτευξη του παραπάνω στόχου και φυσικά δεν πείθει και δεν εμπνέει σε καμία περίπτωση τους ανθρώπους που πλήττονται καθημερινά από την κρίση, ώστε να μας ακολουθήσουν, να γίνουν συμμέτοχοι στο εγχείρημά μας.

Τι επιμέρους στόχους οφείλει να εκπληρώσει το συνέδριό μας:

- Σαν ενωμένη Αριστερά βγούμε πιο ενισχυμένοι, πιο ενωμένοι, πιο δυνατοί, πιο αποφασισμένοι να ανατρέψουμε την καταστροφή της κοινωνίας μας, με σύμπλευση και σύνθεση απόψεων.

- Ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει ένας πραγματικός χώρος ανοιχτών διαδικασιών, φυσικά πλουραλιστικός, που όμως να μη χρειάζεται να δηλώσεις την «τασική» ή «συνιστωσιακή» σου ταυτότητα για να γίνεις αποδεκτός ή για να έχεις λόγο στις διαδικασίες. Κάθε μέλος μία ψήφος, κάθε μέλος δικαίωμα στη συμμετοχή και στη λήψη αποφάσεων.

Κάθε μέλος, εντός του ΣΥΡΙΖΑ, να έχει δικαίωμα να εκφράσει και να υπερασπιστεί την πολιτική του άποψη και φυσικά, να έχει δικαίωμα να ακούσει και να διαβουλευτεί με όλους τους συντρόφους. Το τελευταίο διάστημα έχουν βρει στέγη στο ΣΥΡΙΖΑ πάρα πολλοί άνθρωποι που δεν θεωρούν αυτοσκοπό τη συμμετοχή τους σε κάποια τάση, συνιστώσα, όπως θέλετε πείτε το, αλλά έχουν την ανάγκη να συμπορευτούν με το ΣΥΡΙΖΑ για τον κοινό μας στόχο.

Η παλιά λειτουργία λοιπόν των επιμέρους κομμάτων και συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ ΔΕΝ ΒΟΗΘΑΕΙ σε καμία περίπτωση προς αυτή την κατεύθυνση. Από την άλλη, χρειαζόμαστε όλοι. Καμιά εναλλακτική εκφώνηση, καμιά εναλλακτική θέση δεν είναι περιττή. Οι διαφορετικές απόψεις (ακόμα και εκείνες που ακούγονται ως διαμετρικά αντίθετες) μπορούν υπό προϋποθέσεις να αποτελέσουν πλούτο, είτε δια της υιοθέτησης είτε δια της απόρριψής τους.

Δεν θα ήμασταν οι ίδιοι χωρίς αυτές τις απόψεις, δεν θα ήμασταν εδώ !! Αρκεί να συμφωνήσουμε ότι η ζύμωση αυτή θα διεξάγεται, όχι μόνο στα συνέδρια, αλλά και καθημερινά με όρους σεβασμού και συντροφικότητας. Θα είναι τραγικό να χαρίσουμε το δικαίωμά μας να διαφωνούμε και να συνθέτουμε, στην φαρέτρα του ταξικού και πολιτικού αντιπάλου.

- Τέλος, το νέο κεντρικό όργανο που θα προκύψει από τις διαδικασίες του Συνεδρίου να είναι ένα όργανο με όλα τα χαρακτηριστικά που θέλουμε και για τον ΣΥΡΙΖΑ. Πλουραλιστικό, με νέους συντρόφους αλλά και με παλαιότερους πιο έμπειρους, με διαφορετικές κοινωνικές καταβολές που να καλύπτουν όλο το κοινωνικό φάσμα και με διάθεση για προσφορά και συμβολή στον κοινό μας αγώνα. Φυσικά πρέπει να είναι ένα όργανο σαφώς μικρότερο από την προηγούμενη ΚΕ, ώστε να μπορεί να διαβουλεύεται και να επιτελεί σωστά το έργο της.

Πρέπει επίσης να αποτελείται από συντρόφους από όλη την επικράτεια, αλλά κυρίως από συντρόφους που θα έχουν το χρόνο και την ευχέρεια να ασχοληθούν σοβαρά με αυτόν τους το ρόλο. Προσωπική μου άποψη είναι ότι οι βουλευτές του κόμματος σαφώς πρέπει να καταλάβουν τις λιγότερες δυνατές θέσεις μέσα σε αυτό το όργανο, γιατί ο ρόλος που έχουν να επιτελέσουν είναι ήδη πολύ σημαντικός και απαιτητικός, αλλά και για να δώσουμε χώρο σε άλλους συντρόφους στο Κεντρικό Όργανο. Αυτό όμως προϋποθέτει την καθιέρωση συγκεκριμένης σχέσης μεταξύ ΚΟ-ΚΕ και συνεχούς συνεργασίας, η δομή της οποίας πρέπει να οριστεί στο συνέδριο αυτό.

Αυτό το νέο που ιδρύουμε, φυσικά έχει πολύ βαθιές ρίζες, δεν είναι κάτι καινούριο, είναι η συνέχεια της ιστορίας της Αριστεράς στην Ελλάδα, και έχουμε χρέος να φανούμε αντάξιοι συνεχιστές της.
Ο κόσμος περιμένει πολλά από αυτό το συνέδριο. Περιμένει να ακούσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ και είναι έτοιμος να αναλάβει το δύσκολο αυτό έργο ανάτασης της χώρας. Περιμένει την επόμενη μέρα του συνεδρίου να είμαστε και πάλι στους αγώνες, να είμαστε και πάλι στους δρόμους.

Σύντροφοι η μάχη είναι δύσκολη και είναι άνιση. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να κάνουμε ούτε βήμα πίσω.
Αντίθετα έχουμε την υποχρέωση να υπερνικήσουμε εσωτερικές διαφωνίες, μικρότητες και παραγοντισμούς και να πάμε παρακάτω. Γιατί η ιστορία δεν περιμένει. Να μην ξεχνάμε άλλωστε, ότι πέρα από τα αυτονόητα που απορρέουν από τον νέο ρόλο μας στην Ελλάδα, είναι πλέον σίγουρο ότι υπάρχουν κάποια εκατομμύρια ζευγάρια μάτια στον ευρωπαϊκό Νότο, που μας κοιτούν με αγωνία, που περιμένουν να ανάψει μια σπίθα στην Ελλάδα που θα φέρει ανατροπές και εξελίξεις σε όλη την Ευρώπη.

Το επικείμενο συνέδριό μας, είναι η καλύτερη ευκαιρία να πείσουμε:

• ότι ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να πάρει τη διακυβέρνηση της χώρας για να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο και όχι γιατί είναι «απωθημένο» των στελεχών του να κυβερνήσουν.
• ότι ενδιαφερόμαστε για το εάν θα κάνουμε πράξη αυτά που έχουμε υποσχεθεί και όχι για το ποιος θα αναλάβει κάθε υπουργείο.
• ότι θέλουμε ένα κόμμα χωρίς μηχανισμούς, ένα κόμμα των μελών όπου ακόμη και αυτός που δεν ανήκει σε κάποια τάση- συνιστώσα – ομάδα (ούτε που τους νοιάζει πώς εμείς θα τις αποκαλούμε) θα είναι ισότιμος και θα εκφράζεται ισότιμα σε αυτόν το χώρο.
• ότι οι διαφορετικές απόψεις σε αυτόν το χώρο δεν είναι ζητήματα ρήξης και ανταγωνισμού, αλλά πλούτου ιδεών και ενότητας.

Για να γίνουν όλα τα παραπάνω χρειαζόμαστε όλο και περισσότερη δημοκρατία στο ΣΥΡΙΖΑ με συνεχώς εναλλασσόμενους ρόλους σε όλες τις βαθμίδες και σε όλα τα όργανα. Ρήτρα θητείας σε όλα τα όργανα από τον πρόεδρο μέχρι τον συντονιστή της κάθε οργάνωσης και ποσόστωση γυναικών σε όλα τα όργανα, με ικανούς, δημοκρατικά εκλεγμένους εκπροσώπους, για να μπορέσουμε να πείσουμε ότι μπορούμε να το εφαρμόσουμε τόσο στο εσωτερικό μας όσο και στην Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ…

Πηγή

 

προσφορές deals

Τελευταία νέα

Αναρτήθηκε στις 24/04/2023, 20:30 από XRP Live
youtube-id-ocwsigrqhji Ripple and XRP have been making headlines in the crypto world recently. Brad Garlinghouse, the CEO Ripple and XRP have been making...
Αναρτήθηκε στις 17/04/2023, 01:14 από StefWebTv
youtube-id-dhsb7vxl7bi Τελικός κυπέλλου ΕΠΣ Κιλκίς 2022 - 2023 | ΠΑΟΚ Κρηστώνης - Τελικός κυπέλλου ΕΠΣ Κιλκίς 2022 - 2023 | ΠΑΟΚ Κρηστώνης - ΑΠΟΛΛΩΝ...
Αναρτήθηκε στις 17/04/2023, 00:14 από StefWebTv
youtube-id-n6yaqa5kbtk Τελικός κυπέλλου ΕΠΣ Κιλκίς 2022-2023 Τελικός κυπέλλου ΕΠΣ Κιλκίς 2022-2023
Αναρτήθηκε στις 14/04/2023, 19:47 από StefWebTv
youtube-id-l8bql9sq_mc www.360diasasis.gr | 360 Εικονικές περιηγήσεις | 360 Virtual tours services www.360diasasis.gr | 360 Εικονικές περιηγήσεις | 360...
Αναρτήθηκε στις 09/04/2023, 17:53 από StefWebTv
youtube-id-natoetdhxo8 Α' ΕΠΣ Κιλκίς Playoffs 3η αγωνιστική | Αλέξανδρος Κιλκίς - Α' ΕΠΣ Κιλκίς Playoffs 3η αγωνιστική | Αλέξανδρος Κιλκίς - Ποντιακός...
Αναρτήθηκε στις 08/04/2023, 23:12 από StefWebTv
youtube-id-_sr1c7ai26m Α' ΕΠΣ Κιλκίς Playoffs 3η αγωνιστική | Αλέξανδρος Κιλκίς - Α' ΕΠΣ Κιλκίς Playoffs 3η αγωνιστική | Αλέξανδρος Κιλκίς - Ποντιακός...
Αναρτήθηκε στις 05/04/2023, 19:48 από StefWebTv
youtube-id-hmwhg1g6os 360 Google street view για επιχειρήσεις. 360 Google street view για επιχειρήσεις.
Αναρτήθηκε στις 04/04/2023, 16:36 από StefWebTv
youtube-id-jv8l-juq4h8 Βίντεο Εικονικής περιήγησης Μικροβιολογικού Ιατρείου Βίντεο Εικονικής περιήγησης Μικροβιολογικού Ιατρείου κ. Δημητρίου Παραστατίδη...

Η ιστοσελίδα  kilkistoday.gr χρησιμοποιεί cookies για την διασφάλιση καλύτερης εμπειρίας στην ιστοσελίδα – Συνεχίζοντας την περιήγηση σας στην ιστοσελίδα μας, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.