Και με ζέστη και με κρύο η συγκομιδή θα είναι …μείον - Αγροτικά νέα - Eidisis.gr

theros
Η καλή σπορά, ο ήπιος χειμώνας που συνήρ4γησε στο ανεμπόδιστο φύτρωμα δημιούργησαν προσδοκίες ότι η φετινή παραγωγή σίτου θα ήταν ικανοποιητική.Αυτά όλα όμως μέχρι τα μέσα Μαρτίου και μέχρι τον Απρίλιο όταν οι παρατεταμένες βροχοπτώσεις προκάλεσαν το πρώτο σοβαρό πλήγμα στη σιτοκαλλιέργεια. Πολλοί αγρότες δεν κατόρθωσαν – μαζί με εκείνους που προσδοκούν μόνο στις επιδοτήσεις και ούτως ή άλλως δεν επιδεικνύουν ιδιαίτερο ζήλο – να ρίξουν ζιζανιοκτόνα και έτσι το χόρτο φούντωσε και «έπνιξε» τα στάρια. Μάλιστα τις τελευταίες ημέρες μεγάλες εκτάσεις του νομού θερίζονται ως ζωοτροφή.
Όμως τη μεγάλη απειλή αποτελεί ο πρώιμος καύσωνας των ημερών την ώρα που ο καρπός είναι ακόμα γαλακτώδης. Παραδοσιακοί αγρότες ισχυρίζονται ότι με τον καύσωνα των δυο πρώτων ημερών της εβδομάδας έγινε η ζημιά και αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για υψηλές θερμοκρασίες στις προσεχείς ημέρες, τότε για άλλη μια χρονιά το παραγωγικό ταμείο θα αποδειχθεί …μείον.
Ήδη μάλιστα πολλοί αγρότες προεξοφλούν ότι η μέση απόδοση δεν θα ξεπεράσει τα 150 κιλά και μόνο ελάχιστοι παραγωγοί που επιδεικνύουν ιδιαίτερο καλλιεργητικό ζήλο θα απολαύσουν αποδόσεις πάνω από 200 κιλά/στρέμμα.
Αυτή είναι η δυσμενής εικόνα που σχηματίζεται για τη σημαντικότερη πηγή εισοδήματος του νομού, τη σιτοκαλλιέργεια, η οποία  εκτείνεται σε περισσότερα  από 850.000 στρέμματα από το σύνολο του 1.150.000 στρεμμάτων καλλιεργήσιμης γης του νομού.
Ευκαιρίας δοθείσης ωστόσο πρέπει να επισημάνουμε και την υποβάθμιση του προϊόντος ως απόρροια της απόλυτης εξάρτησης του εισοδήματος από τις επιδοτήσεις. Αφενός η λειψή καλλιεργητική φροντίδα που επιδεικνύουν πολλοί σιτοπαραγωγοί για να μειώσουν το κόστος (λιγότερος σπόρος, ελλιπής λίπανση και ζιζανιοκτονία) και αφ’ ετέρου η στρεβλή κατανομή ποικιλιών σίτου (συντριπτική υπεροχή του σκληρού σίτου παρότι τα εδάφη όπου καλλιεργείται ευνοούν άλλες ποικιλίες και κυρίως μαλακό) έχουν προκαλέσει την ποιοτική υποβάθμιση του παραγόμενου σταριού, όταν λίγες δεκαετίες νωρίτερα το στάρι του ν. Κιλκίς εθεωρείτο από τα ποιοτικότερα πανελληνίως με υψηλή ζήτηση και, συνακόλουθα, καλή τιμή.
Είναι στρεβλώσεις που σε μια σοβαρή αναδιάρθρωση της φυτικής παραγωγής του νομού πρέπει να αντιμετωπιστούν. Αλλά επί του παρόντος η παραγωγική αναδιάρθρωση έχει την τύχη της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής. Θριαμβεύει μόνο σε επίπεδο πολιτών εξαγγελιών.

Πηγή

Δραγανίδης Νίκος Μαθηματικός Κιλκίς

rosso

 

προσφορές deals

Τελευταία νέα

Αναρτήθηκε στις 09/09/2018, 19:50 από StefWebTv
youtube-id-pbv4ukv8h1c Γήπεδο Καμπάνη Κιλκίς | Αγώνας Κυπέλου ΕΠΣ Κιλκίς | Γήπεδο Καμπάνη Κιλκίς | Αγώνας Κυπέλου ΕΠΣ Κιλκίς | Δόξα Καμπάνη Α' κατ.| Παίων...
Αναρτήθηκε στις 30/08/2018, 04:02 από StefWebTv
youtube-id-yev5rhyet70 Πολιτιστικός Σύλλογος Πικρολίμνης Κιλκίς| ΖΩΝΤΑΝΗ Πολιτιστικός Σύλλογος Πικρολίμνης Κιλκίς| ΖΩΝΤΑΝΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ Τετάρτη 29 Αυγούστου...
Αναρτήθηκε στις 23/08/2018, 04:28 από StefWebTv
youtube-id-d9gewxuvrqu Ψησταριά Τάσος & Κατερίνα | ΖΩΝΤΑΝΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ Τετάρτη 22 Ψησταριά Τάσος & Κατερίνα | ΖΩΝΤΑΝΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ Τετάρτη 22 Αυγούστου 2018 |...
Αναρτήθηκε στις 23/08/2018, 00:02 από StefWebTv
youtube-id-vywub24tj0m Ψησταριά Τάσος & Κατερίνα | ΖΩΝΤΑΝΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ Τετάρτη 22 Ψησταριά Τάσος & Κατερίνα | ΖΩΝΤΑΝΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ Τετάρτη 22 Αυγούστου 2018 |...
Αναρτήθηκε στις 22/08/2018, 23:44 από StefWebTv
youtube-id-e1hs9ttiyqe Ψησταριά Τάσος & Κατερίνα | ΖΩΝΤΑΝΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ Τετάρτη 22 Ψησταριά Τάσος & Κατερίνα | ΖΩΝΤΑΝΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ Τετάρτη 22 Αυγούστου 2018 |...
Αναρτήθηκε στις 18/08/2018, 05:18 από StefWebTv
youtube-id-isbrtiuyjy0 Χορός ΠΑΟΝΕ Επταλόφου | ΖΩΝΤΑΝΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ Παρασκευή 17 Χορός ΠΑΟΝΕ Επταλόφου | ΖΩΝΤΑΝΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ Παρασκευή 17 Αυγούστου 2018 | Stef...
Αναρτήθηκε στις 15/08/2018, 03:26 από StefWebTv
youtube-id-hz5u5rk3krm Ποντιακός Σύλλογος Μέσων Αποστόλων Κιλκίς | ΖΩΝΤΑΝΗ Ποντιακός Σύλλογος Μέσων Αποστόλων Κιλκίς | ΖΩΝΤΑΝΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ Σαββάτο 11...

Η ιστοσελίδα  kilkistoday.gr χρησιμοποιεί cookies για την διασφάλιση καλύτερης εμπειρίας στην ιστοσελίδα – Συνεχίζοντας την περιήγηση σας στην ιστοσελίδα μας, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.