Συνέντευξη Παύλου Τονικίδη στην “ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ”

tonikidis paylos 1013

Ανάκαμψη με άρση της προχειρότητας

- Κύριε Τονικίδη, μπορείτε να μας περιγράψετε συνοπτικά την κατάσταση που αντιμετωπίζουν σήμερα οι επιχειρήσεις του νομού;

«Στην ερώτηση αυτή έχω κληθεί να απαντήσω πολλές φορές, είτε γραπτά είτε προφορικά.

Το ίδιο έχουν κάνει και οι προκάτοχοι μου στην προεδρία του θεσμού του Επιμελητηρίου. Η περιγραφή της κατάστασης του επιχειρείν στο νομό δεν είναι δύσκολη, δεδομένου ότι το Επιμελητήριο είναι ο αξιόπιστος καθρέπτης της τοπικής οικονομίας.

Η δυσκολία στην απάντηση έγκειται στο γεγονός ότι κάθε φορά έχουμε να περιγράψουμε μικρότερα μεγέθη. Ολοι οι τομείς της πραγματικής οικονομίας εδώ και χρόνια συρρικνώνονται. Το σχετικό “καμπανάκι” ξεκίνησε να χτυπά πριν ενσκήψει “επίσημα” η κρίση που βιώνουμε όλοι μας σήμερα. Το ζήτημα είναι ότι κανείς δεν άκουγε και δεν έβλεπε ότι το τέλος της τεχνητής ευμάρειας ήταν ήδη ορατό. Κι όταν λέω “κανείς” αναφέρομαι στους καθ' ύλην αρμόδιους του κεντρικού κράτους.

Η αντιμετώπιση του φαινομένου της περιφερειακής ή περιοχικής κοινωνικής ανισότητας δεν μπόρεσε έως σήμερα να καταπολεμηθεί ούτε και με τις επιδοματικές πολιτικές της Ε.Ε. Ζει και βασιλεύει παρά του αντίθετου η γραφειοκρατία και η πολυνομία. Έτσι ώστε ο υπάλληλος που “κρύβεται” πίσω από την ερμηνεία της κάθε εγκύκλιου να επικαλείται τα κάθε είδους προσκόματα για να μην προχωρεί τη διαδικασία του επιχειρείν»

 

- Υπάρχουν ωστόσο προοπτικές διεξόδου και ανάπτυξης, δηλαδή μέσω αξιοποίησης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του νομού; Ποια θεωρείτε ως συγκριτικά πλεονεκτήματα;

«Διέξοδοι για την ανατροπή της κατάστασης οπωσδήποτε υπάρχουν. Αλίμονο αν μας εγκατέλειπε η αισιοδοξία που αποτελεί την πλέον ισχυρή δύναμη για τον άνθρωπο του επιχειρείν. Αυτό που χρειάζεται όμως είναι η άμεση στροφή προς το ρεαλισμό με την κατάθεση απλών, υπολογίσιμων προτάσεων πάνω στις οποίες η έμφυτη αισιοδοξία μας θα ανθίσει και θα καρπίσει. Επίσης η αδυναμία αξιοποίησης των ανθρώπινων πόρων του νομού. Στην πλειοψηφία τους πρόσφυγες, μετά το 1922 εγκαταστάθηκαν στο Κιλκίς. Προσωπικότητες που με την ανάλογη παιδεία θα μπορούσαν να κάνουν θαύματα όσο αφορά την ανάπτυξη της περιοχής.

Όσον αφορά στα συγκριτικά πλεονεκτήματα του νομού, αυτά συνδέονται άμεσα με τη γεωγραφική του θέση. Μια θέση που η κακή και ελλιπής αξιοποίηση της, ενίοτε μετατρέπει το πλεονέκτημα σε θανάσιμο μειονέκτημα.

Η γειτνίαση μας με το μεγάλο αστικό κέντρο της Θεσσαλονίκης μεταλλάσσεται διαρκώς ως προς τα οφέλη και τις ζημιές, η τεράστια αγορά της με καλή και συστηματική τακτική μπορεί να αποτελέσει τεράστιο συγκριτικό πλεονέκτημα του νομού. Η έλλειψη όμως σταθερών κανόνων και πρακτικών με στρατηγική κατεύθυνση στην τοπική μας οικονομία, καθιστά την αγορά της Θεσσαλονίκης σε αναξιοποίητο ανταγωνιστή που καταπίνει ότι κινείται στην περίμετρο του.

Ο πρωτογενής τομέας που έχει τεράστια αποθέματα ανάπτυξης, ιδιαίτερα στην καλλιέργεια και την προώθηση της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, με επιπρόσθετη αξία στην ποιότητα που εκπορεύεται από το φυσικό πλούτο και το καθαρό περιβάλλον της περιοχής του Κιλκίς, μπορεί να στηρίξει την οικονομία του νομού και των κατοίκων του, προμηθεύοντας τις αγορές του αστικού κέντρου της Θεσσαλονίκης. Μέσα από τέτοιες πρωτοβουλίες το ισοζύγιο με τη Θεσσαλονίκη αρχίζει να εμφανίζει θετικό πρόσημο για τον τόπο μας.

Τα πανάκριβα ενοίκια π.χ. οδηγούν τα εμπορικά καταστήματα του Κιλκίς σε τιμές μη ανταγωνιστικές όσον αφορά την τεράστια αγορά της συμπρωτεύουσας. Εδώ χρειάζεται παρέμβαση και συμφωνίες σε όλα τα ζητήματα. Τοπικά μνημόνια με ρεαλισμό, εντιμότητα και κοινωνική ευθύνη. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος.

Η τοπική μας αγορά δέχεται μια αφόρητη πίεση τα τελευταία χρόνια από την αναπτυσσόμενη αγορά των Σκοπίων. Μια αγορά που θα μπορούσε να είναι και αυτή πλεονέκτημα για τον παραγωγικό-εμπορικό ιστό του τόπου μας».

 

-Από πλευράς πολιτείας τι είναι εφικτό να γίνει στην παρούσα φάση για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στο νομό;

«Η πολιτεία δεν έχει παρά να μελετήσει με προσοχή και ανοιχτό πνεύμα τις προτάσεις των φορέων του νομού, μεταξύ των οποίων και του Επιμελητηρίου. Είναι προτάσεις που συντάχτηκαν ύστερα από μελέτη, συζητήσεις, πολυετή έρευνα και κοστολόγηση.

Όσον αφορά στις δράσεις που πρέπει να δρομολογήσει η πολιτεία, λυπούμαι που το επισημαίνω, αλλά σχετίζονται με αιτήματα του επιχειρηματικού κόσμου που θεωρούνται πλέον πάγια και παγιωμένα. Η ολοκλήρωση της οδικής σύμβασης με τη Θεσσαλονίκη ακόμη καρκινοβατεί. Παράλληλα η κομβικής σημασίας σύνδεση με σιδηρόδρομο της ΒΙΠΕ Κιλκίς έχει εξαντλήσει όλα τα αναγκαία επιχειρήματα. Από εδώ και πέρα σταματά η λογική υπεράσπισης τέτοιων έργων όπως επίσης και η λειτουργία Προαστιακού Σιδηρόδρομου, Θεσσαλονίκης – Κιλκίς».

 

-Το 2013 φαίνεται ότι θα είναι ένα έτος κατά το οποίο θα κριθεί αν η Ελλάδα πέρασε το σκόπελο της χρεοκοπίας ή το αντίθετο. Ποιες εκτιμάτε ότι θα πρέπει να είναι οι ενέργειες τόσο της πολιτείας όσο και της επιχειρηματικής κοινότητας, ώστε να εξέλθουμε οριστικά από την κρίση;

«Η γενικότητα της ερώτησης σας συνάδει απόλυτα με τη μόνιμη γενικότητα στις κυβερνητικές εκτιμήσεις για έξοδο από την κρίση, για φως στο τούνελ και λοιπές “κυλιόμενες” αισιόδοξες προβλέψεις. Και λέμε “κυλιόμενες” γιατί το χρονικό ορόσημο για αλλαγή στο πρόσημο των οικονομικών της χώρας, η διαρκής μετακίνηση του χρονικού σημείου αναστροφής του κλίματος, από μόνη της δείχνει την προχειρότητα τόσο στα μέτρα όσο και στο συντονισμό των εμπλεκόμενων φορέων και προσώπων, εξ αυτού του λόγου δεν πιστεύω ότι το τρέχον έτος θα είναι το χρονικό ορόσημο για αλλαγή κλίματος, όσο και αν για άλλη μια φορά “ευημερούν” οι αριθμοί. Αυτό που προέχει είναι πως δυστυχούν οι άνθρωποι.

Αυτό που χρειάζεται πρώτα απ' όλα είναι ειλικρινής διάλογος με ρεαλισμό μεταξύ πολιτείας και κόσμου του επιχειρείν. Επείγει η απαλλαγή του επιχειρηματία από τη μόνιμη ρετσινιά του λαμόγιου και του αφερέγγυου. Αργησε εφιαλτικά η καθιέρωση σταθερών κανόνων και αδιάβλητου πλαισίου για την επιχειρηματικότητα και την παραγωγικότητα. Πιστεύω ότι ο κόσμος που ήδη λειτουργεί, ή που επιθυμεί να εισέλθει στο χώρο του επιχειρείν, διαθέτει σε μεγάλο βαθμό τόσο τη γνώση όσο και την ειλικρίνεια για επικοδομιτική και σωτήρια για τη χώρα, κοινή δράση. Εχει οράματα, έχει τεχνογνωσία, έχει έτοιμο ανθρώπινο δυναμικό. Απομένουν οι γενναίες και ριζοσπαστικές αποφάσεις».

 

-Ως Επιμελητήριο, ποιες ενέργειες υλοποιείτε για την προβολή του νομού σας;

«Θεωρούμε ότι η άρτια και στοχευμένη προβολή της παραγωγής είναι συνώνυμη, της πολυπόθητης εξωστρέφειας.

Προς αυτήν την κατέυθυνση το Επιμελητήριο μας όχι μόνο λαμβάνει μέρος σε εξειδικευμένες εκθέσεις προϊόντων αλλά περιέλαβε στους στόχους του και τη διοργάνωση τους. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία διασφάλισης και οργάνωσης μόνιμου εκθεσιακού χώρου σε πρώην στρατόπεδο στις παρυφές της πόλης του Κιλκίς.

Το σκοπό της προβολής επιχειρήσεων και προϊόντων του νομού εξυπηρετεί και η άρτια οργάνωση των υπηρεσιών του Επιμελητηρίου στις οποίες μπορεί να προσφεύγει ηλεκτρονικά οποιοσδήποτε και για οποιαδήποτε ενημέρωση».    

 

Συνέντευξη στην εφημερίδα “Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ”, στον ΣΤΑΜΑΤΗ ΖΗΣΙΜΟΥ

Πηγή

 

προσφορές deals

Τελευταία νέα

Αναρτήθηκε στις 24/04/2023, 20:30 από XRP Live
youtube-id-ocwsigrqhji Ripple and XRP have been making headlines in the crypto world recently. Brad Garlinghouse, the CEO Ripple and XRP have been making...
Αναρτήθηκε στις 17/04/2023, 01:14 από StefWebTv
youtube-id-dhsb7vxl7bi Τελικός κυπέλλου ΕΠΣ Κιλκίς 2022 - 2023 | ΠΑΟΚ Κρηστώνης - Τελικός κυπέλλου ΕΠΣ Κιλκίς 2022 - 2023 | ΠΑΟΚ Κρηστώνης - ΑΠΟΛΛΩΝ...
Αναρτήθηκε στις 17/04/2023, 00:14 από StefWebTv
youtube-id-n6yaqa5kbtk Τελικός κυπέλλου ΕΠΣ Κιλκίς 2022-2023 Τελικός κυπέλλου ΕΠΣ Κιλκίς 2022-2023
Αναρτήθηκε στις 14/04/2023, 19:47 από StefWebTv
youtube-id-l8bql9sq_mc www.360diasasis.gr | 360 Εικονικές περιηγήσεις | 360 Virtual tours services www.360diasasis.gr | 360 Εικονικές περιηγήσεις | 360...
Αναρτήθηκε στις 09/04/2023, 17:53 από StefWebTv
youtube-id-natoetdhxo8 Α' ΕΠΣ Κιλκίς Playoffs 3η αγωνιστική | Αλέξανδρος Κιλκίς - Α' ΕΠΣ Κιλκίς Playoffs 3η αγωνιστική | Αλέξανδρος Κιλκίς - Ποντιακός...
Αναρτήθηκε στις 08/04/2023, 23:12 από StefWebTv
youtube-id-_sr1c7ai26m Α' ΕΠΣ Κιλκίς Playoffs 3η αγωνιστική | Αλέξανδρος Κιλκίς - Α' ΕΠΣ Κιλκίς Playoffs 3η αγωνιστική | Αλέξανδρος Κιλκίς - Ποντιακός...
Αναρτήθηκε στις 05/04/2023, 19:48 από StefWebTv
youtube-id-hmwhg1g6os 360 Google street view για επιχειρήσεις. 360 Google street view για επιχειρήσεις.
Αναρτήθηκε στις 04/04/2023, 16:36 από StefWebTv
youtube-id-jv8l-juq4h8 Βίντεο Εικονικής περιήγησης Μικροβιολογικού Ιατρείου Βίντεο Εικονικής περιήγησης Μικροβιολογικού Ιατρείου κ. Δημητρίου Παραστατίδη...

Η ιστοσελίδα  kilkistoday.gr χρησιμοποιεί cookies για την διασφάλιση καλύτερης εμπειρίας στην ιστοσελίδα – Συνεχίζοντας την περιήγηση σας στην ιστοσελίδα μας, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.