Εκδήλωση τιμής για τον Ήρωα των υποβρυχίων Παναγιώτη Υψηλάντη

Την Κυριακή 12 Μαρτίου 2017, στην Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Κιλκίς, πραγματοποιήθηκε με μια σεμνή τελετή η παράδοση – παραλαβή της τιμημένης στολής του Ήρωα των υποβρυχίων κατά τη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΥΨΗΛΑΝΤΗ, από τον ανηψιό του, κορυφαίο καθηγητή σήμερα του ΑΠΘ, Γεώργιο Υψηλάντη, στην οικογένεια του Πολεμικού Ναυτικού.

Εκδήλωση τιμής για Π. Υψηλάντη

Στην τελετή, την οποία διοργάνωσε με επιτυχία και με τη δέουσα λαμπρότητα ο Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών Κιλκίς, παρέστη προσδίδοντάς της μεγαλύτερο κύρος, ο επιτελάρχης – υποστράτηγος της 1ης Στρατιάς Λάρισας, Πέτρος Δεμέστιχας, που μαζί με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Εφέδρων Κ. Παπανικολάου παρέδωσε στον Αρχηγό της Ναυτικής Διοίκησης Βορείου Ελλάδος, πλοίαρχο Χρήστο Παυλούδη, την στολή του Π.Υψηλάντη, ο οποίος έλκει την καταγωγή του από τον στρατηγό Γεώργιο Υψηλάντη που ήταν αδελφός του Αρχηγού της Φιλικής Εταιρείας ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΥΨΗΛΑΝΤΗ.

Σε δήλωσή του, ο πολιτευτής Κιλκίς της ΝΔ, Αναστάσιος Καζαντζίδης αναφέρει για την εκδήλωση:

«Είχα την μεγάλη χαρά και ευκαιρία να παρίσταμαι στην τελετή αυτή αποδεχόμενος σχετική πρόσκληση του Καθηγητή του ΑΠΘ κ. Γ. Υψηλάντη – επιστήθιου φίλου μου και για τον λόγο αυτό επιθυμώ να εκφράσω δημοσίως τα θερμά συγχαρητήρια μου στο Δ.Σ. και στα Μέλη του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Κιλκίς για την αξιέπαινη και πολύ ωραία πρωτοβουλία τους να αποδώσουν Μεγίστη Τιμή σε έναν Ηρωα που λάμπρυνε με την παρουσία του και την προσφορά του τα ελληνικά ιδεώδη και τα υπερήφανα και ένδοξα χρώματα της Πατρίδας μας.
Θερμά συγχαρητήρια.»

Βιογραφικό

Ο Παναγιώτης Γεωργίου Υψηλάντης γεννήθηκε στο Κρασναντάρ της Ρωσίας στις 2 Απριλίου του 1910. Ήρθε στην Ελλάδα το 1924 αρχικά στην Καλαμαριά της Θεσσαλονίκης όπου έκανε περιστασιακές εργασίες και στην συνέχεια μετακόμισε στο Κιλκίς το 1926, πόλη που για κάποιο λόγο θεωρούσε και ιδιαίτερή του πατρίδα. Στο Κιλκίς προσπάθησε να συνεχίσει την μάθηση που εγκατέλειψε παρακολουθώντας σχετικά μαθήματα σε δημοτικό και γυμνάσιο. Μετά από τρία περίπου έτη κατετάγη στο Ναυτικό, στα υποβρύχια όπως και ο αδελφός του Κώστας που τον ακολούθησε.

Υπηρέτησε στα υποβρύχια Γλαύκος, Κατσώνης και Πανανικολής που ήταν της ίδιας γενιάς. Πολέμησε εναντίον των Ιταλών το 1940 όπως και τα άλλα δύο αδέλφια του, ο Σόλων στο Αλβανικό μέτωπο στην μεγάλη εαρινή επίθεση αλλά και ο Κώστας με το υποβρύχιο Κατσώνης. Κατά την επιστροφή από μια περιπολία δόθηκε δανεικός για μερικές ώρες σε ένα ναρκαλιευτικό (που διέθετε δύο τορπιλοσωλήνες) το οποίο και διετάχθη να ποντίσει νάρκες γύρω από το λιμάνι του Πειραιά έτσι ώστε να μην μπορέσουν οι Γερμανοί να εισέλθουν και να το αποκλείσουν. Βρέθηκε ναυαγός καθώς το σκάφος αυτό βυθίστηκε από επίθεση γερμανικών αεροπλάνων (Στούκας).

Εκβράστηκε στην ξηρά κοντά στο Σούνιο και επέστρεψε στην Αθήνα που βρήκε πλέον κατειλημμένη από τους Γερμανούς που εν των μεταξύ είχαν διασπάσει το μέτωπο και κατηφόρισαν τάχιστα προς την Αθήνα. Ντύθηκε με πολιτικά και ήρθε σε επαφή με την αντίσταση. Πραγματοποίησε ένα σύντομο ταξίδι στο Κιλκίς για να αποχαιρετίσει τους γονείς του και επέστρεψε στην Αθήνα. Σε συνεννόηση με την αντίσταση πέρασε με πολιτικά ρούχα με μία βάρκα από την Εύβοια προς την Τουρκία. Το παράτολμο εγχείρημα στέφθηκε με επιτυχία στην δεύτερη προσπάθεια. Σημειώνουμε εδώ ότι σε περίπτωση σύλληψης από τον εχθρό η τιμωρία θα ήταν άμεσος θάνατος καθώς οι συλληφθέντες ήταν ενδεδυμένοι με πολιτική περιβολή. Η συνέχεια ήταν παράδοση από τους Τούρκους στους Εγγλέζους και από εκεί για καραντίνα μερικών εβδομάδων στην Μέση Ανατολή (για ταυτοποίηση) και μετά πάλι στον αγώνα με ναυτική βάση το λιμάνι της Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο. Επέστρεψε στην πατρίδα με την απελευθέρωση. Απολύθηκε από το Ναυτικό από το σώμα των υποβρυχίων.

Για τον Παναγιώτη Υψηλάντη, όπως και για αρκετούς νέους της εποχής, το ναυτικό δεν ήταν ΜΟΝΟΝ μία επαγγελματική διέξοδος. Υπήρξε μία από τις βασικές εκπαιδευτικές μονάδες μέσα στην οποία γαλούχησε τον χαρακτήρα του. Κύρια χαρακτηριστικά αυτής της παιδείας ήταν η άδολη αγάπη προς την πατρίδα, η εντιμότητα, και η χωρίς όρους θυσία για τα εθνικά ιδεώδη. Δέθηκε με το ναυτικό και τους συναδέλφους του με άρρηκτους δεσμούς. Τίμησε την πατρίδα του με την συμμετοχή του σε κάθε κάλεσμα και την φιλία προς τον συνάδελφο με την φροντίδα ενός από τους συμμαχητές του μέχρι το τέλος της ζωής του καθώς και εκείνος χωρίς οικογένεια δεν είχε κάποιον να τον φροντίσει. Πήγαινε καθημερινά στο ίδρυμα που φιλοξενούνταν εκείνος για να τον ταΐζει και να τον πλένει και φρόντισε προσωπικά για τον ενταφιασμό του όταν εκείνος κατέληξε.

Ο Παναγιώτης Υψηλάντης έζησε τα τελευταία 10 χρόνια της ζωής του στο αγαπημένο του Κιλκίς, όπου και πέθανε στις 17 Ιουλίου του 2010 στην ηλικία των 100 ετών και τεσσάρων περίπου μηνών. Δεν άφησε απογόνους. Η στολή του επιστρέφει τελικά εκεί όπου ανήκει, στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.

 

Πηγή

Δραγανίδης Νίκος Μαθηματικός Κιλκίς

rosso

 

προσφορές deals

Τελευταία νέα

Αναρτήθηκε στις 24/04/2023, 20:30 από XRP Live
youtube-id-ocwsigrqhji Ripple and XRP have been making headlines in the crypto world recently. Brad Garlinghouse, the CEO Ripple and XRP have been making...
Αναρτήθηκε στις 17/04/2023, 01:14 από StefWebTv
youtube-id-dhsb7vxl7bi Τελικός κυπέλλου ΕΠΣ Κιλκίς 2022 - 2023 | ΠΑΟΚ Κρηστώνης - Τελικός κυπέλλου ΕΠΣ Κιλκίς 2022 - 2023 | ΠΑΟΚ Κρηστώνης - ΑΠΟΛΛΩΝ...
Αναρτήθηκε στις 17/04/2023, 00:14 από StefWebTv
youtube-id-n6yaqa5kbtk Τελικός κυπέλλου ΕΠΣ Κιλκίς 2022-2023 Τελικός κυπέλλου ΕΠΣ Κιλκίς 2022-2023
Αναρτήθηκε στις 14/04/2023, 19:47 από StefWebTv
youtube-id-l8bql9sq_mc www.360diasasis.gr | 360 Εικονικές περιηγήσεις | 360 Virtual tours services www.360diasasis.gr | 360 Εικονικές περιηγήσεις | 360...
Αναρτήθηκε στις 09/04/2023, 17:53 από StefWebTv
youtube-id-natoetdhxo8 Α' ΕΠΣ Κιλκίς Playoffs 3η αγωνιστική | Αλέξανδρος Κιλκίς - Α' ΕΠΣ Κιλκίς Playoffs 3η αγωνιστική | Αλέξανδρος Κιλκίς - Ποντιακός...
Αναρτήθηκε στις 08/04/2023, 23:12 από StefWebTv
youtube-id-_sr1c7ai26m Α' ΕΠΣ Κιλκίς Playoffs 3η αγωνιστική | Αλέξανδρος Κιλκίς - Α' ΕΠΣ Κιλκίς Playoffs 3η αγωνιστική | Αλέξανδρος Κιλκίς - Ποντιακός...
Αναρτήθηκε στις 05/04/2023, 19:48 από StefWebTv
youtube-id-hmwhg1g6os 360 Google street view για επιχειρήσεις. 360 Google street view για επιχειρήσεις.
Αναρτήθηκε στις 04/04/2023, 16:36 από StefWebTv
youtube-id-jv8l-juq4h8 Βίντεο Εικονικής περιήγησης Μικροβιολογικού Ιατρείου Βίντεο Εικονικής περιήγησης Μικροβιολογικού Ιατρείου κ. Δημητρίου Παραστατίδη...

Η ιστοσελίδα  kilkistoday.gr χρησιμοποιεί cookies για την διασφάλιση καλύτερης εμπειρίας στην ιστοσελίδα – Συνεχίζοντας την περιήγηση σας στην ιστοσελίδα μας, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.