Προχωρά η επένδυση για τη Μονάδα Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας από καύση βιομάζας στην Τέρπυλλο

Με εξαιρετικά διευρυμένη πλειοψηφία (μόνο δύο λευκά), εγκρίθηκε η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για τη δεύτερη Μονάδα Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας από καύση βιομάζας στην περιοχή της Τερπύλλου.

ergostasio-viomaza

Η Επιτροπή Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας συνεδρίασε τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου υπό την προεδρία του αρμόδιου Αντιπεριφερειάρχη Θεοφ. Παπά. Την εισήγηση από πλευράς Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς, πραγματοποίησε ο υπάλληλος του Τμήματος Περιβάλλοντος Λαζ. Σαμουηλίδης, ενώ ο περιφερειακός Σύμβουλος Π. Θωμαΐδης κατέθεσε συμπληρωματικές προτάσεις τόσο για την ποιοτική, όσο και για την ποσοτική βελτίωση της επένδυσης.

Η επένδυση αφορά Μονάδα Παραγωγής ισχύος 1 Μεγαβάτ (η πρώτη επένδυση αφορούσε σε Μονάδα 0,5 Μεγαβάτ) και θα κατασκευασθεί σε αγροτεμάχιο της περιοχής Τερπύλλου, έκτασης 9 στρεμμάτων. Για την επένδυση έχουν προηγηθεί εγκρίσεις από Δασική Υπηρεσία, Αρχαιολογία και όλες τις άλλες εμπλεκόμενες Υπηρεσίες.

Στοιχεία για το έργο

Η Μονάδα θα λειτουργεί σε 24ωρη βάση, 365 μέρες το χρόνο και όλα τα συστήματά της θα ελέγχονται σε μόνιμη βάση με μηχανισμούς αυτόματου ελέγχου από κεντρικό σύστημα.

Η πρώτη ύλη θα είναι βιομάζα σε ποσότητα 26 τόνοι ημερησίως. Η βιομάζα θα συνίσταται από υλικά όπως κλαδέματα δένδρων, απόβλητα από δασοκομία, απόβλητα ιστών φυτών, απόβλητα κατεργασίας βάμβακος, απόβλητα φλοιών και φελλών, πριονίδι, κατάλοιπα ξυλείας, καθώς και ενεργειακές καλλιέργειες (ευκάλυπτος, μίσχανθος κλπ). Η βιομάζα θα παραλαμβάνεται ειδικά θρυμματισμένη και καμμία επεξεργασία μορφοποίησής της δεν θα εκτελείται εντός της Μονάδας.

Η παραγόμενη ενέργεια από την αεριοποίηση της βιομάζας θα ανυψώνεται στη μέση τάση μέσω μετασχηματιστή και στη συνέχεια θα διοχετεύεται στο δίκτυο της ΔΕΗ. Στη Μονάδα θα παράγεται θερμική ενέργεια 12.000 MV ετησίως. Το 25% της ενέργεια αυτής θα χρησιμοποιείται για την ξήρανση της βιομάζας και τη θέρμανση των χώρων το χειμώνα.

Παρέμβαση Π. Θωμαΐδη

Αυτήν ακριβώς την θερμική ενέργεια και την εκμετάλλευσή της, είχε ως αντικείμενο η παρέμβαση του Περιφ. Συμβούλου Π. Θωμαΐδη.

Ο κ. Θωμαΐδης (μέλος της Επιτροπής Ανάπτυξης) υποστήριξε ότι θα πρέπει να αναπτυχθούν περιμετρικά της Μονάδας οι κατάλληλες υποδομές (θερμοκήπια) για την αξιοποίηση της πλεονάζουσας θερμικής ενέργειας, με δύο στόχους α) Να περιορισθεί η διάχυση της ενέργειας και η επιβάρυνση του Περιβάλλοντος και β) Η δημιουργία επιπλέον θέσεων εργασίας. Για το σκοπό αυτό και προκειμένου να υπάρξει σχετικό ενδιαφέρον από τοπικούς παραγωγούς ή και ομάδες παραγωγών, να δεσμευθεί η εταιρία για τη δημιουργία πιλοτικά ενός θερμοκηπίου κοντά στη Μονάδα.

Ο παριστάμενος εκπρόσωπος της εταιρίας κ. Μιχ. Κάσδαγλης συμφώνησε και δεσμεύθηκε για την κατασκευή του πιλοτικού έργου.

Οι βελτιωτικές προτάσεις του κ. Θωμαΐδη έγιναν αποδεκτές στο σύνολό τους και η Μελέτη της επένδυσης εγκρίθηκε κατά μεγάλη πλειοψηφία. Μόνο δύο μέλη της Επιτροπής Ανάπτυξης ψήφισαν λευκό.

Πηγή: ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

 

Πηγή

Δραγανίδης Νίκος Μαθηματικός Κιλκίς

rosso

 

προσφορές deals

Τελευταία νέα

Αναρτήθηκε στις 24/04/2023, 20:30 από XRP Live
youtube-id-ocwsigrqhji Ripple and XRP have been making headlines in the crypto world recently. Brad Garlinghouse, the CEO Ripple and XRP have been making...
Αναρτήθηκε στις 17/04/2023, 01:14 από StefWebTv
youtube-id-dhsb7vxl7bi Τελικός κυπέλλου ΕΠΣ Κιλκίς 2022 - 2023 | ΠΑΟΚ Κρηστώνης - Τελικός κυπέλλου ΕΠΣ Κιλκίς 2022 - 2023 | ΠΑΟΚ Κρηστώνης - ΑΠΟΛΛΩΝ...
Αναρτήθηκε στις 17/04/2023, 00:14 από StefWebTv
youtube-id-n6yaqa5kbtk Τελικός κυπέλλου ΕΠΣ Κιλκίς 2022-2023 Τελικός κυπέλλου ΕΠΣ Κιλκίς 2022-2023
Αναρτήθηκε στις 14/04/2023, 19:47 από StefWebTv
youtube-id-l8bql9sq_mc www.360diasasis.gr | 360 Εικονικές περιηγήσεις | 360 Virtual tours services www.360diasasis.gr | 360 Εικονικές περιηγήσεις | 360...
Αναρτήθηκε στις 09/04/2023, 17:53 από StefWebTv
youtube-id-natoetdhxo8 Α' ΕΠΣ Κιλκίς Playoffs 3η αγωνιστική | Αλέξανδρος Κιλκίς - Α' ΕΠΣ Κιλκίς Playoffs 3η αγωνιστική | Αλέξανδρος Κιλκίς - Ποντιακός...
Αναρτήθηκε στις 08/04/2023, 23:12 από StefWebTv
youtube-id-_sr1c7ai26m Α' ΕΠΣ Κιλκίς Playoffs 3η αγωνιστική | Αλέξανδρος Κιλκίς - Α' ΕΠΣ Κιλκίς Playoffs 3η αγωνιστική | Αλέξανδρος Κιλκίς - Ποντιακός...
Αναρτήθηκε στις 05/04/2023, 19:48 από StefWebTv
youtube-id-hmwhg1g6os 360 Google street view για επιχειρήσεις. 360 Google street view για επιχειρήσεις.
Αναρτήθηκε στις 04/04/2023, 16:36 από StefWebTv
youtube-id-jv8l-juq4h8 Βίντεο Εικονικής περιήγησης Μικροβιολογικού Ιατρείου Βίντεο Εικονικής περιήγησης Μικροβιολογικού Ιατρείου κ. Δημητρίου Παραστατίδη...

Η ιστοσελίδα  kilkistoday.gr χρησιμοποιεί cookies για την διασφάλιση καλύτερης εμπειρίας στην ιστοσελίδα – Συνεχίζοντας την περιήγηση σας στην ιστοσελίδα μας, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.