Κονσερβοποιία Β. Αιγαίου: Ποια είναι

Η ΚΟΝΣΕΡΒΟΠΟΙΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ Α.Ε.Β.Ε. (ΚΟΝ.Β.Α.), με έδρα το Κιλκίς, είναι μία αμιγώς ελληνική εταιρία, και μία από τις πιό σύγχρονες βιομηχανίες μεταποίησης, και κονσερβοποίησης ιχθυρών στην Ευρωπαϊκή ένωση. Παράγει και διαθέτει στην ελληνική αγορά αλλά και στο εξωτερικό τα ψαρικά με τα γνωστά και αναγνωρισμένα εμπορικά σήματα TRATA & FLOKOS.

konservopoiia

Η οικογένεια Τζίκα, ιδρυτές και ιδιοκτήτες της ΚΟΝ.Β.Α., δραστηριοποιήθηκε σε εμπορικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις στην Βόρεια Ελλάδα από τις αρχές του 20ου αιώνα.

Η ιστορική πορεία τους ξεκινάει από το 1870 όπου ο Θρασύβουλος και Γιώργος Τζίκας ανοίγουν δύο παντοπωλεία στην Βέροια.

Το 1910, τα ανίψια τους, Θωμάς και Μερκούριος, δημιουργούν μία ανθηρή επιχείρηση εμπορίας τροφίμων, την «ΑΦΟΙ ΤΖΙΚΑ Αποικιακά» στην Θεσσαλονίκη. Διακινούν καπνιστές ρέγγες, παστό βακαλάο, αλίπαστα, ταραμά καθώς και διάφορες κονσέρβες ψαρικών.

Αργότερα, το 1945 τα παιδιά του Θωμά (Μιχαήλ και Αντώνιος) καθώς και τα παιδιά του Μερκούριου (Αντώνης και Τάκης) συνεχίζουν την εμπορική τους δραστηριότητα ιδρύοντας την εταιρία ΑΦΟΙ ΤΖΙΚΑ στην Αθήνα και ξεκινούν εισαγωγή κονσερβών κρέατος.

Στην συνέχεια το 1970 η οικ. Τζίκα με στρατηγικές συνεργασίες επεκτείνει την δραστηριότητά της σε χώρες όπως η Πολωνία παράγοντας καπνιστές ρέγγες και μαγειρεμένο φαγητό, στη Βουλγαρία παράγοντας κονσέρβες κρεάτων και στη Ρωσία παράγοντας κονσέρβες ψαρικών. Τα εργοστάσια αυτών των χωρών παράγουν σύμφωνα με την καθοδήγηση Ελλήνων τεχνικών και διαδίδεται η ελληνική τεχνογνωσία στον τομέα παρασκευής κονσερβών στις χώρες αυτές. Το 1972 & 1978 τα παιδιά του Αντωνίου (Θωμάς και Κατερίνα), και τα παιδιά του Μιχαήλ (Ζωή, Νίκος και Θωμάς) ιδρύουν τις εισαγωγικές εταιρίες ΓΕΝΤΡΟ ΕΛΛΑΣ ΑΕ& ΤΡΟΦΙΜ ΕΠΕ, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αντίστοιχα. Η εμπορική δραστηριότητα των εταιριών αυτών, αλλά κυρίως η εξειδίκευση των ιδιοκτητών και η αγάπη τους για το αντικείμενό τους, καθιερώνει τις μάρκες TRATA, FLOKOS & DAKOR στην Ελληνική αγορά.

Ο εξοπλισμός του εργοστασίου της ΚΟΝΒΑ ήταν ο πιο σύγχρονος στον χώρο της κονσερβοποίησης ψαρικών στην Ελλάδα και ενδεικτικά θα αναφέρουμε ότι περιελάμβανε:

την πρώτη αυτόματη γραμμή παραγωγής σαρδέλας,

αυτόματους φούρνους,

καθώς και το πρώτο αυτόματο γεμιστικό τόνου

H ΚΟΝ.Β.Α. ήταν επίσης μία από τις πρώτες βιομηχανίες τροφίμων στην Ελλάδα που εγκατέστησε και εφάρμοσε Συστήματα Ποιότητας, Σύστημα Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων και Σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης.

Σήμερα είναι πιστοποιημένη σύμφωνα με τα πρότυπα ISO 9001:2007, και ΙSO 22000:2005.

Eπιπλέον η εταιρία κατέχει το πιστοποιητικό IFS Ιnt’l Food Standard, προαπαιτούμενο σε συνεργασίες με αλυσίδες Super Market της Γαλλίας και Γερμανίας ενώ πρόσφατα ενεγράφη στον κατάλογο της Αμερικάνικης Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (F.D.A.)

Η ΚΟΝΒΑ είναι εγκατεστημένη στην Βιομηχανική περιοχή του Κιλκίς σε έκταση 31.773μ2. Οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις, έκτασης 10.500μ2, περιλαμβάνουν:

τις γραμμές παραγωγής με ημερησία δυναμικότητα 40 τόνων ιχθηρών ή 200.000κονσερβών,

αποθηκευτικούς χώρους ετοίμων προϊόντων,

καθώς και ψυκτικούς θαλάμους συντήρησης των πρώτων υλών.

Μόλις το 2009 ολοκληρώθηκε επένδυση επέκτασης στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις, που καταλαμβάνει ενάμιση περίπου στρέμμα, και αφορά την εγκατάσταση σύγχρονου ρομπότ ΤΑΞΙΝΟΜΙΣΗΣ,ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΓΡΑΜΜΗ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ ΣΑΡΔΕΛΩΝ. Το ρομπότ υιοθετεί μία νέα προσέγγιση, συνδυάζοντας την τροφική επεξεργασία και συσκευασία σε ένα υποστηριζόμενο από ρομπότ σύστημα διαχείρισης για ψάρια και γαρίδες. Όλα τα βήματα επεξεργασίας (καθαρισμός, & τακτοποίηση βάσει μεγέθους) πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια της διαδικασίας διαλογής και τοποθέτησης, όπου το ρομπότ μεταφέρει το κάθε ένα από τα προϊόντα από έναν ιμάντα τροφοδοσίας στη συσκευασία. Κύριος στόχος της επέκτασης ήταν η έγκαιρη και ορθότερη απορρόφηση των ποσοτήτων ψαριών που οι αλιείς έχουν διαθέσιμες, ο καλύτερος προγραμματισμός της παραγωγής μας, και η ελαχιστοποίηση των «απωλειών» πρώτης ύλης.

Με την χρήση εξοπλισμού τελευταίας τεχνολογίας και εξειδικευμένου προσωπικού, η ΚΟΝΒΑ διασφαλίζει τόσο την ανώτερη ποιότητα των προϊόντων όσο και την δυνατότητά τους να ανταποκρίνονται στις αυστηρές προδιαγραφές ποιότητας της Ε.Ε.

Το ανθρώπινο δυναμικό της ΚΟΝΒΑ ανέρχεται σε 170 άτομα ενώ βασική αρχή της εταιρίας είναι να υποστηρίζει την οικονομική ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας μέσω της απασχόλησης του τοπικού πληθυσμού και της συνεργασίας με άλλους τοπικούς παραγωγικούς κλάδους. Με βάση την αρχή αυτή το 70% των εργαζομένων στην εργοστασιακή μονάδα προέρχονται από το Νομό Κιλκίς ενώ το υπόλοιπο 30% από την Θεσσαλονίκη και όμορες περιοχές.

Το Τμήμα Προμηθειών επιλέγει να συνεργάζεται κατά προτεραιότητα με ιχθυέμπορους και αλιείς της Βόρειας Ελλάδας , υποστηρίζοντας με τον τρόπο αυτό την κοινωνική και οικονομική σταθερότητα της Ελληνικής περιφέρειας. Επιπλέον η ΚΟΝΒΑ έχοντας στενή συνεργασία με τους προμηθευτές της εξετάζει σε τακτική βάση τις πρακτικές τους και τους προτρέπει να ασκούν τις δραστηριότητές τους με τρόπο προσανατολισμένο στη βιώσιμη ανάπτυξη.

ΟΡΑΜΑ/ΣΤΟΧΟΙ

Οι στόχοι της ΚΟΝ.Β.Α. ακολουθούν τα βήματα των ιδρυτών της. Να προσαρμόζεται δηλαδή στα καινούργια καταναλωτικά πρότυπα, διατηρώντας συνέχεια τον Ελληνικό γευστικό χαρακτήρα των προϊόντων της και πάνω από όλα την ποιότητα τους.

Το όραμα για την εταιρία είναι να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε η βιομηχανική μονάδα της να αποτελέσει για τα Βαλκάνια ένα πόλο μεταποίησης και διάθεσης ψαρικών, με άξονες την συνεχή βελτίωση της τεχνογνωσίας, την καινοτομία, και τον σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ

1972 Ίδρυση ΓΕΝΤΡΟ ΕΛΛΑΣ ΑΕ (έδρα Αθήνα), εμπορία ψαρικών και κρεατικών με τις εμπορικές επωνυμίες FLOKOS & DAKOR, καθιέρωση των brands

1978 Ίδρυση ΤΡΟΦΙΜ ΕΠΕ (έδρα Θεσσαλονίκη), εμπορία ψαρικών (σαρδέλα, τόνος, κλπ) με τις εμπορικές επωνυμίες TRATA , καθιέρωση του brand στην Ελληνική αγορά

1988 Ίδρυση ΚΟΝΣΕΡΒΟΠΟΙΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΕΒΕ και απορρόφηση των ΓΕΝΤΡΟ ΕΛΛΑΣ & ΤΡΟΦΙΜ ΕΠΕ. Την ίδια χρονιά αρχίζει να κατασκευάζεται και η βιομηχανική μονάδα επεξεργασίας και κονσερβοποίησης ψαρικών.

1990 Λειτουργία της υπερσύγχρονης βιομηχανικής μονάδας επεξεργασίας και κονσερβοποίησης ψαρικών με έδρα το Κιλκίς και παραγωγή όλων των ψαρικών TRATA & FLOKOS.

2009 Oλοκληρώθηκε επένδυση επέκτασης στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις, που καταλαμβάνει ενάμιση περίπου στρέμμα, και αφορά την εγκατάσταση σύγχρονου ρομπότ

ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ/ΒΡΑΒΕΙΑ

Κατά τα έτη 2008 και 2009 η ΚΟΝΒΑ συνεργάστηκε με την UNICEF για υποστηρικτικές δράσεις σε παιδιά που κινδυνεύουν από υποσιτισμό και έλλειψη Βιταμίνης Α

Τα έτη 2010, 2011, 2012 στήριξε τη δράση σίτησης του Ε.Ε.Σ. προσφέροντας δεκάδες χιλιάδες συσκευασίες προϊόντων.

Στήριξη του θεσμού των Κοινωνικών Παντοπωλείων από την έναρξή του το 2007.

Παροχή επισιτιστικής βοήθειας σε ασθενείς κοινωνικές ομάδες, σεισμόπληκτους, πυρόπληκτους.

Ανάπτυξη περιβαλλοντικής πολιτικής με στόχο την εφαρμογή βέλτιστων πρακτικών για την ελαχιστοποίηση του «οικολογικού αποτυπώματος» της εταιρίας (πιστοποίηση και εφαρμογή ISO 14001 που αφορά στην παραγωγική διαδικασία)

Συνεργασία με την ΜΚΟ HELMEPA υποστηρίζοντας δράσεις της για περιβαλλοντική ενημέρωση και καθαρές θάλασσες.

ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ ΟΤΙ…

Η ΚΟΝ.Β.Α. απορροφά ετησίως περίπου το 30% της Ελληνικής αλιείας σε σαρδέλα και γαύρο.

Το σκουμπρί είναι από τα πλουσιότερα ψάρια σε περιεκτικότητα Ω3 λιπαρών οξέων, Βιταμινών D, B12 Σαρδέλες & Γαύροι ψάρια ιδιαίτερης θρεπτικής αξίας γιατί είναι πλούσια σε ω3 λιπαρά οξέα.

Tα καπνιστά προϊόντα TRATA & FLOKOS, δηλαδή καπνιστή σαρδέλα TRATA, καπνιστός τόνος TRATA , καπνιστό φιλέτο σκουμπρί FLOKOS, καπνιστό φιλέτο ρέγγας FLOKOS, καπνίζονται σε ειδικό φούρνο με ξύλα βελανιδιάς στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου μας.

Τα κονσερβοποιημένα ψαρικά TRATA & FLOKOS δεν περιέχουν τεχνητά συντηρητικά διότι η απουσία αέρα στο δοχείο και η διαδικασία αποστείρωσης σε >100ο C εξαφανίζει κάθε αερόβιο και αναερόβιο μικροοργανισμό και συνεπώς δεν χρειάζονται τα συντηρητικά.

Όλα τα προϊόντα TRATA & FLOKOS επεξεργάζονται και κονσερβοποιούνται στο εργοστάσιο στο Κιλκίς

Το σκορβούτο είναι μία ασθένεια γνωστή από παλιά και πολλοί άνθρωποι, λανθασμένα, έχουν συνδέσει την εκδήλωσή της με την κατανάλωση κονσερβοποιημένων προϊόντων. Στην πραγματικότητα, το σκορβούτο προκαλείται από έλλειψη βιταμίνης C, την οποία λαμβάνουμε μέσω της διατροφής μας. Η διατροφική ανεπάρκεια σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά ήταν αυτή που οδηγούσε κυρίως τους ναυτικούς να νοσήσουν από σκορβούτο.

Πηγή: zougla.gr

 

Πηγή

Δραγανίδης Νίκος Μαθηματικός Κιλκίς

rosso

 

προσφορές deals

Τελευταία νέα

Αναρτήθηκε στις 24/04/2023, 20:30 από XRP Live
youtube-id-ocwsigrqhji Ripple and XRP have been making headlines in the crypto world recently. Brad Garlinghouse, the CEO Ripple and XRP have been making...
Αναρτήθηκε στις 17/04/2023, 01:14 από StefWebTv
youtube-id-dhsb7vxl7bi Τελικός κυπέλλου ΕΠΣ Κιλκίς 2022 - 2023 | ΠΑΟΚ Κρηστώνης - Τελικός κυπέλλου ΕΠΣ Κιλκίς 2022 - 2023 | ΠΑΟΚ Κρηστώνης - ΑΠΟΛΛΩΝ...
Αναρτήθηκε στις 17/04/2023, 00:14 από StefWebTv
youtube-id-n6yaqa5kbtk Τελικός κυπέλλου ΕΠΣ Κιλκίς 2022-2023 Τελικός κυπέλλου ΕΠΣ Κιλκίς 2022-2023
Αναρτήθηκε στις 14/04/2023, 19:47 από StefWebTv
youtube-id-l8bql9sq_mc www.360diasasis.gr | 360 Εικονικές περιηγήσεις | 360 Virtual tours services www.360diasasis.gr | 360 Εικονικές περιηγήσεις | 360...
Αναρτήθηκε στις 09/04/2023, 17:53 από StefWebTv
youtube-id-natoetdhxo8 Α' ΕΠΣ Κιλκίς Playoffs 3η αγωνιστική | Αλέξανδρος Κιλκίς - Α' ΕΠΣ Κιλκίς Playoffs 3η αγωνιστική | Αλέξανδρος Κιλκίς - Ποντιακός...
Αναρτήθηκε στις 08/04/2023, 23:12 από StefWebTv
youtube-id-_sr1c7ai26m Α' ΕΠΣ Κιλκίς Playoffs 3η αγωνιστική | Αλέξανδρος Κιλκίς - Α' ΕΠΣ Κιλκίς Playoffs 3η αγωνιστική | Αλέξανδρος Κιλκίς - Ποντιακός...
Αναρτήθηκε στις 05/04/2023, 19:48 από StefWebTv
youtube-id-hmwhg1g6os 360 Google street view για επιχειρήσεις. 360 Google street view για επιχειρήσεις.
Αναρτήθηκε στις 04/04/2023, 16:36 από StefWebTv
youtube-id-jv8l-juq4h8 Βίντεο Εικονικής περιήγησης Μικροβιολογικού Ιατρείου Βίντεο Εικονικής περιήγησης Μικροβιολογικού Ιατρείου κ. Δημητρίου Παραστατίδη...

Η ιστοσελίδα  kilkistoday.gr χρησιμοποιεί cookies για την διασφάλιση καλύτερης εμπειρίας στην ιστοσελίδα – Συνεχίζοντας την περιήγηση σας στην ιστοσελίδα μας, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.