Σοσιαλιστική Προοπτική: Όλοι στα συλλαλητήρια

Κάλεσμα για συμμετοχή στα συλλαλητήρια της Τετάρτης 11 Φεβρουαρίου σ` όλη την Ελλάδα, απευθύνει η Σοσιαλιστική Προοπτική. 

anasa-syllalitirio-002

Σε κείμενο με τίτλο «ψυχραιμία, ενότητα και ανυποχώρητη στάση απέναντι στους δανειστές», Η Σ.Π. αναφέρει τα εξής:

«Με ταχύτητα που ομολογουμένως εξέπληξε ευχάριστα τη μεγάλη πλειοψηφία του Ελληνικού Λαού, ο Πρωθυπουργός, την επόμενη κιόλας ημέρα των εκλογών, ορκίστηκε και ανέλαβε τα καθήκοντά του ενώ μία ημέρα μετά σχημάτισε τη νέα κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας με τη συνεργασία των ΑΝΕΛ. Το γεγονός αυτό εκνεύρισε τους αντιπάλους της εντός και εκτός Ελλάδος, οι οποίοι περίμεναν μια μακρόσυρτη διαδικασία εντολών σχηματισμού κυβέρνησης, ώστε να τους δοθεί η δυνατότητα από την πρώτη στιγμή να κατηγορήσουν το ΣΥΡΙΖΑ για αναποτελεσματικότητα και πολυφωνία που δεν θα επέτρεπε τις γρήγορες αποφάσεις και την αποτελεσματική διακυβέρνηση της χώρας.

Ο τρόπος με τον οποίο ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Οικονομικών αντιμετώπισαν τους κυρίους Μάρτιν Σούλτς, Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και Γερούν Νταϊσελμπλούμ, επικεφαλής του Eurogroup, οι οποίοι έσπευσαν στην Αθήνα, έδειξε ότι είναι διατεθειμένοι να επιμείνουν στις προεκλογικές δεσμεύσεις τους απέναντι στον Ελληνικό Λαό και να βγάλουν τη χώρα από το φαύλο κύκλο της λιτότητας και του χρέους που έχει οδηγήσει την Ελληνική Κοινωνία στο χείλος της καταστροφής.

Αποφασιστική ήταν και η στάση τους στη διάρκεια των συνομιλιών με τον Πρόεδρο της Κομισιόν και τους ομολόγους τους σε Αγγλία, Γαλλία, Ιταλία και Γερμανία. Για την Ελληνική Κυβέρνηση το μνημόνιο και η Τρόϊκα είναι πλέον παρελθόν και προτείνει μια νέα συμφωνία από μηδενική βάση.

Μπροστά σε αυτήν την καθαρή θέση της Κυβέρνησης  τι αντιπαραθέτουν «οι εταίροι», η Γερμανική Κυβέρνηση και οι δορυφόροι της κυβερνήσεις της Πορτογαλίας και της  Ισπανίας; Εμμονή στην εφαρμογή του παρόντος προγράμματος, το οποίο έχει χαρακτηρισθεί αποτυχημένο από τους ίδιους και διατήρηση της Τρόικας. Ουσιαστικά καλούν το ΣΥΡΙΖΑ να εφαρμόσει τα μέτρα που δια του email Χαρδούβελη είχε δεσμευτεί να πάρει η Κυβέρνηση Σαμαρά / Βενιζέλου: να προχωρήσει σε νέες μειώσεις στις συντάξεις, να αυξήσει τα όρια συνταξιοδότησης, να αυξήσει τους συντελεστές του ΦΠΑ, να συναινέσει στις ομαδικές απολύσεις, να δεσμευθεί για πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ το 2015 και 4,6% το 2016, να  καταργήσει το ΕΚΑΣ κοκ. Σαν να μην έγιναν εκλογές και ο Λαός να μην έχει καταδικάσει με την ψήφο του την προηγούμενη Κυβέρνηση και τις μνημονιακές πολιτικές. Η απαίτηση αυτή των δανειστών συνιστά πλήρη περιφρόνηση στην πρόσφατη ετυμηγορία του Ελληνικού Λαού και στους δημοκρατικούς θεσμούς εντός της ΕΕ.

Η Κυβέρνηση δεν μπορεί να υποκύψει στις απαιτήσεις  των δανειστών διότι αυτό θα τη φέρει σε πλήρη αντίθεση με τη λαϊκή βούληση. Απεναντίας εκείνο που χρειάζεται αυτές τις κρίσιμες ώρες είναι να επιδείξει ψυχραιμία, αποφασιστικότητα και εμμονή στις προεκλογικές της δεσμεύσεις, οι οποίες φυσικά δεν συνιστούν ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα εξόδου από την κρίση, αλλά αποτελούν τα πρώτα μέτρα ανακούφισης εκείνων των τμημάτων του λαού που επλήγησαν περισσότερο από την εφαρμογή μιας ακραίας λιτότητας τα τελευταία πέντε χρόνια.

Οι επόμενες μέρες, εβδομάδες ίσως και μήνες θα είναι χρόνος σκληρής δοκιμασίας. Η κυβέρνηση καλείται να κατανοήσει το πραγματικό διακύβευμα της κρίσης που δεν είναι τόσο η διαγραφή ενός τμήματος του χρέους, αλλά η αντιστροφή των αντιδραστικών, νεοφιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων που προσπαθούν να επιβάλλουν ευρωπαίοι και αμερικανοί αξιωματούχοι: σε απόλυτη συμφωνία με τη «σχολή του Σικάγου», εννοούν την πλήρη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, την ιδιωτικοποίηση όλων των δημόσιων οργανισμών και επιχειρήσεων, της υγείας και της  παιδείας, την ανατροπή του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος, την κατάργηση του κοινωνικού κράτους και την αντικατάστασή του με ένα σύστημα στοχευμένων παροχών για τα πλέον αδύναμα μέλη της κοινωνίας, τη διάλυση των κοινωνικών κινημάτων και το κτύπημα κάθε μορφής αντίστασης της κοινωνίας. Κοντολογίς  η κατεδάφιση των προ κρίσης κοινωνικών κεκτημένων και η αντικατάστασή του με ένα άλλο πλήρως ιδιωτικοποιημένο σύστημα χωρίς δικαιώματα και κοινωνική προστασία για τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και τη νεολαία της χώρας.

Επί πέντε ολόκληρα χρόνια οι «Τροϊκανοί» σε συνεργασία με τις μνημονιακές κυβερνήσεις των Παπανδρέου, Παπαδήμου και Σαμαρά,  επικαλούμενοι την καταπολέμηση των ελλειμμάτων και του χρέους, μετέτρεψαν τη χώρα μας σε πειραματόζωο για τη δοκιμή των νεοφιλελεύθερων πρακτικών τους. Η αντίσταση του Ελληνικού Λαού και η πανηγυρική εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ τους χαλάει τα σχέδια για αυτό και αντιδρούν με αυτόν τον ανορθόδοξο τρόπο. Μας απειλούν κουνώντας  το δάκτυλο, βάζουν τον Ντράγκι να δυσκολεύει τη ροή του χρήματος προς στις Ελληνικές τράπεζες, μας υπενθυμίζουν με νόημα ότι η πιστωτική ασφυξία θα μας αναγκάσει να βγούμε από την Ευρωζώνη, διαρρέουν τελεσίγραφα προς την Ελληνική Κυβέρνηση προκειμένου  να συμμορφωθεί, όπως αυτό του Υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας το βράδυ της 4ης Φεβρουαρίου.

Η επίδειξη αδιαλλαξίας και η πολιτική των εκβιασμών εκ μέρους των ευρωπαίων αξιωματούχων, ιδιαιτέρως των Γερμανών, επιβάλλουν την τήρηση ανυποχώρητης στάσης από την πλευρά του ελληνική κυβέρνησης. Τις επόμενες μέρες πρέπει να ξεδιπλωθεί μια τεράστια επικοινωνιακή εκστρατεία σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο που θα αποκαλύπτει την καταστροφή της ελληνικής οικονομίας και της κοινωνίας, αποτέλεσμα ακριβώς της εφαρμογής μιας απεχθούς και αναποτελεσματικής πολιτικής. Μια τέτοια στάση θα αναγκάσει τη γερμανική ηγεσία να ξανασκεφθεί τις συνέπειες που θα έχει για αυτήν και την Ευρώπη γενικότερα μια εξώθηση της Ελλάδας στα άκρα.

Η απάντηση στους εκβιασμούς σίγουρα θα πρέπει να δοθεί και από τον ελληνικό λαό με παλλαϊκές συγκεντρώσεις σε όλες τις μεγάλες πόλεις τις επόμενες  μέρες. Η ανυποχώρητη στάση λαού και κυβέρνησης αποτελεί και μία απάντηση στους πολιτικούς υπηρέτες των μνημονίων, τους εθελόδουλους υποτακτικούς της γερμανικής ελίτ και των τοκογλύφων δανειστών, οι οποίοι τα πέντε χρόνια της σκληρής δοκιμασίας του λαού έδρασαν και εξακολουθούν να δρουν σαν Πέμπτη Φάλαγγα στο εσωτερικό της χώρας.

Στον αντίποδα των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων η Κυβέρνηση είναι ανάγκη να ξεδιπλώσει την πρότασή της για την ανάπτυξη μιας προοδευτικής κοινωνικής οικονομίας, δίνοντας προτεραιότητα στο δημοκρατικό έλεγχο των κέντρων λήψης αποφάσεων και των φορέων σχεδιασμού με κεντρική επιδίωξη την πλήρη απασχόληση:

Η δημιουργία δημόσιου τραπεζικού πυλώνα είναι απαραίτητο εργαλείο για τον κοινωνικό, δημοκρατικό έλεγχο της χρηματοπιστωτικής ασυδοσίας και την αρωγή της παραγωγικής επενδυτικής δραστηριότητας.

Η διαδικασία ιδιωτικοποιήσεων πρέπει να αντιστραφεί σε μια περαιτέρω κοινωνικοποίηση υπηρεσιών και προϊόντων αξιοποιώντας την αλλοίωση του εμπορευματικού χαρακτήρα της παραγωγής που προκαλεί η ραγδαία τεχνολογική ανάπτυξη, αυξάνοντας το αρχικό και μηδενίζοντας το οριακό κόστος.

Απαιτείται μια ριζοσπαστική εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, η ουσιαστική αναβάθμιση του εθνικού συστήματος υγείας και τέλος ένα σύστημα κοινωνικής ασφάλισης εναρμονισμένο με το προοδευτικό μας όραμα και συμβατό με την ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων.

Χρειάζεται η εκπόνηση και υλοποίηση ενός σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης  τομεακά και περιφερειακά προσδιορισμένου, συμβατού με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας. Η δημιουργία ενός σύγχρονου, συνεταιριστικού μοντέλου που θα υπόκειται σε δημοκρατικό και κοινωνικό έλεγχο και οι διεθνείς στρατηγικές συνεργασίες με σκοπό την ανάπτυξη της παραγωγής προϊόντων υψηλής τεχνολογίας και προστιθέμενης αξίας για την εθνική οικονομία και τους συντελεστές της.»

 

Πηγή

Δραγανίδης Νίκος Μαθηματικός Κιλκίς

rosso

 

προσφορές deals

Τελευταία νέα

Αναρτήθηκε στις 24/04/2023, 20:30 από XRP Live
youtube-id-ocwsigrqhji Ripple and XRP have been making headlines in the crypto world recently. Brad Garlinghouse, the CEO Ripple and XRP have been making...
Αναρτήθηκε στις 17/04/2023, 01:14 από StefWebTv
youtube-id-dhsb7vxl7bi Τελικός κυπέλλου ΕΠΣ Κιλκίς 2022 - 2023 | ΠΑΟΚ Κρηστώνης - Τελικός κυπέλλου ΕΠΣ Κιλκίς 2022 - 2023 | ΠΑΟΚ Κρηστώνης - ΑΠΟΛΛΩΝ...
Αναρτήθηκε στις 17/04/2023, 00:14 από StefWebTv
youtube-id-n6yaqa5kbtk Τελικός κυπέλλου ΕΠΣ Κιλκίς 2022-2023 Τελικός κυπέλλου ΕΠΣ Κιλκίς 2022-2023
Αναρτήθηκε στις 14/04/2023, 19:47 από StefWebTv
youtube-id-l8bql9sq_mc www.360diasasis.gr | 360 Εικονικές περιηγήσεις | 360 Virtual tours services www.360diasasis.gr | 360 Εικονικές περιηγήσεις | 360...
Αναρτήθηκε στις 09/04/2023, 17:53 από StefWebTv
youtube-id-natoetdhxo8 Α' ΕΠΣ Κιλκίς Playoffs 3η αγωνιστική | Αλέξανδρος Κιλκίς - Α' ΕΠΣ Κιλκίς Playoffs 3η αγωνιστική | Αλέξανδρος Κιλκίς - Ποντιακός...
Αναρτήθηκε στις 08/04/2023, 23:12 από StefWebTv
youtube-id-_sr1c7ai26m Α' ΕΠΣ Κιλκίς Playoffs 3η αγωνιστική | Αλέξανδρος Κιλκίς - Α' ΕΠΣ Κιλκίς Playoffs 3η αγωνιστική | Αλέξανδρος Κιλκίς - Ποντιακός...
Αναρτήθηκε στις 05/04/2023, 19:48 από StefWebTv
youtube-id-hmwhg1g6os 360 Google street view για επιχειρήσεις. 360 Google street view για επιχειρήσεις.
Αναρτήθηκε στις 04/04/2023, 16:36 από StefWebTv
youtube-id-jv8l-juq4h8 Βίντεο Εικονικής περιήγησης Μικροβιολογικού Ιατρείου Βίντεο Εικονικής περιήγησης Μικροβιολογικού Ιατρείου κ. Δημητρίου Παραστατίδη...

Η ιστοσελίδα  kilkistoday.gr χρησιμοποιεί cookies για την διασφάλιση καλύτερης εμπειρίας στην ιστοσελίδα – Συνεχίζοντας την περιήγηση σας στην ιστοσελίδα μας, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.