Κιλκίς: Ανθεί μόνο η ανεργία που φθάνει το 45% !

anergia

Η ανεργία στο νομό Κιλκίς φθάνει το 45%. Σχεδόν όλα τα εργοστάσια στην περιοχή υπολειτουργούν, ενώ πολλοί εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι για 5-6 μήνες. Οι εναλλακτικές μορφές απασχόλησης κερδίζουν συνεχώς όλο και περισσότερο έδαφος με τις εταιρίες της περιοχής να απασχολούν συνήθως τους εργαζόμενους μόλις για δύο μέρες.

Αυτό αναφέρει ρεπορτάζ του «Αγγελιοφόρου» για την ανεργία, παραθέτοντας και δήλωση του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Κιλκίς, Γιώργου Ιωαννίδη, σύμφωνα με την οποία «ο μόνος κλάδος που… ανθεί στο Κιλκίς είναι η ανεργία και το… Γευγελή στην άλλη πλευρά των συνόρων, αφού όλος ο κόσμος πάει στα καζίνα της γειτονικής χώρας να φάει, να πιει τζάμπα και να βάλει φθηνή βενζίνη».

Στο ρεπορτάζ τονίζονται και τα εξής:

«Όνειρο θερινός νυχτός τείνει να γίνει η απασχόληση στη Βόρεια Ελλάδα, ξεπερνώντας η ανεργία σε αρκετούς νομούς ακόμη και το 50%. Ολόκληρες οικογένειες έχουν μείνει χωρίς δουλειά, οι απολύσεις εργαζομένων πολλαπλασιάζονται, η απλήρωτη εργασία και οι ελαστικές μορφές απασχόλησης παίρνουν τη μορφή χιονοστιβάδας, όπως καταγράφουν τα στοιχεία των τοπικών Εργατικών Κέντρων.

Η Μακεδονία και η Θράκη στερεύουν από βιομηχανίες οι οποίες λόγω της υψηλής φορολογίας είτε κλείνουν είτε μετακομίζουν στη Βουλγαρία, ενώ περίπου 50.000 επιχειρήσεις διαγράφηκαν από τα μητρώα των 18 επιμελητηρίων της Βόρειας Ελλάδας την τριετία 2011-2013. Χωρίς δουλειά και προοπτική παραμένουν οι περισσότεροι νομοί στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με το ρωσικό εμπάργκο να δίνει τη χαριστική βολή σε πολλές αγροτικές περιοχές.»

Όσο για τους υπόλοιπους νομούς της Περιφέρειάς μας, τονίζονται τα εξής:

Θεσσαλονίκη: Ενας στους τρεις άνεργος

Ενας στους τρεις δεν έχει δουλειά στη Θεσσαλονίκη με τους άνεργους να φτάνουν τους 250.000 σύμφωνα με το Εργατικό Κέντρο. Παρότι έχει σταθεροποιηθεί η ανεργία σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο και ίσως έχει μειωθεί και λίγο, στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης η ανεργία ξεπερνά το 32%. Η μαύρη εργασία εντοπίζεται κυρίως στα επαγγέλματα του επισιτισμού και του τουρισμού, φθάνοντας ακόμη και το 60%. Την ίδια ώρα οι θέσεις μερικής απασχόλησης ξεπερνούν το 50% στις καινούργιες θέσεις εργασίας. «Αυτό βέβαια δεν μπορεί να είναι πραγματικό. Νομίζω ότι έχουν βρει τον τρόπο οι εργοδότες να κλέβουν τα ασφαλιστικά ταμεία δηλώνοντας εργαζόμενους μερικής απασχόλησης και πληρώνοντας κανονικά το μισθό τους», εξηγεί ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης.

Χαλκιδική: Βαλκάνιοι στα ξενοδοχεία
Καλύτερη φαίνεται η κατάσταση στη Χαλκιδική σε σύγκριση με την υπόλοιπη Μακεδονία με την ανεργία τους καλοκαιρινούς μήνες να μην ξεπερνά το 11%. Περίπου 15.000 άτομα δουλεύουν στον κλάδο του τουρισμού και στις περίπου 500 ξενοδοχειακές μονάδες που λειτουργούν στην περιοχή φέτος. Την ίδια ώρα εφτάμισι χιλιάδες Βαλκάνιοι εργάζονται φέτος στα ξενοδοχεία αποτελώντας τη μερίδα του λέοντος στο εργατικό δυναμικό. «Είναι πιο φθηνοί. Οι ξένοι στοιχίζουν 300 ευρώ το μήνα, ενώ ο Ελληνας στοιχίζει 400 ευρώ», εξηγεί ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Θεόδωρος Αδάλης. Την ίδια ώρα παρατηρείται αύξηση των νέων επιχειρήσεων αυτό το καλοκαίρι, ενώ σιγά, σιγά επεκτείνεται και η τουριστική σεζόν.

Βέροια: Οργιάζει η «μαύρη εργασία»
Η ανεργία βρίσκεται γύρω στο 30% και ανεβαίνει στη Βέροια με τους νέους και τις γυναίκες να κρατούν τα ηνία. Σε μείζον θέμα εξελίσσεται η μαύρη εργασία λόγω της έλλειψης ελεγκτικών μηχανισμών στην περιοχή, λέει ο πρόεδρος του Εργατικού Κεντρου, Δημήτρης Ταχματζίδης. Ισχυρό πλήγμα στην περιοχή δέχθηκαν και οι αγροτικές καλλιέργειες λόγω των χαλαζοπτώσεων. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου, το 2009 η Βέροια είχε 7.000 μετακλητούς αλλοδαπούς που δούλευαν στα χωράφια, 5.000 το 2010 και 4.500 το 2011. Φέτος έχει ελάχιστους τόσο λόγω της χαμηλής συγκομιδής όσο και γιατί έρχονται με τουριστική βίζα για διακοπές, δουλεύουν δύο τρεις μήνες χωρίς ασφάλεια και γυρίζουν στις πατρίδες τους.

Νάουσα: Εμεινε μία κλωστοϋφαντουργία! 
Το 50% αγγίζει η ανεργία στη Νάουσα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εργατικού Κέντρου. «Στην περιοχή δεν έχει μείνει τίποτα. Και οι εποχικές εργασίες που υπήρχαν αυτό το χρονικό διάστημα του καλοκαιριού στις μεταποιητικές επιχειρήσεις των φρούτων, στα διαλογητήρια, στα κιβωτοποιεία και στα ξυλουργία ατόνισαν λόγω της χαλαζόπτωσης που έπληξε τις αγροτικές καλλιέργειες αλλά και του ρωσικού εμπάργκο που τους αποτέλειωσε. Στον οδικό άξονα Αλεξάνδρειας-Σκύδρας όπου δραστηριοποιούνται κυρίως διαλογητήρια απασχολούνταν για 5-6 μήνες 7.000-8.000 άτομα. Φέτος κανείς δεν θα προσλάβει κόσμο για να προωθηθεί το ροδάκινο, γιατί δεν υπάρχει προϊόν, δεν υπάρχει ροδάκινο», εξηγεί ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Θωμάς Τσίτσης. Πολλά λουκέτα έχουν μπει και στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας, της επεξεργασίας ξύλου και της κονσερβοποιίας. Πριν από 15 χρόνια στην κλωστοϋφαντουργία απασχολούνταν 4.500 εργαζόμενοι, σήμερα δουλεύουν μόνο 200 άτομα στη μοναδική επιχείρηση κλωστοϋφαντουργίας που έχει απομείνει.

Εδεσσα: Σε κατάσταση απελπισίας…
Ενας στους δύο νέους δεν έχει δουλειά στην Εδεσσα με το ποσοστό της ανεργίας να αγγίζει το 30% το 2013, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εργατικού Κέντρου. Οι νέοι φεύγουν από την Εδεσσα για Γερμανία, αφού ούτε το χωράφι αφήνει περιθώρια κέρδους. Ιδιαίτερα στον κάμπο της Εδεσσας η κατάσταση είναι απελπιστική. Εξαίρεση αποτελούν τα 10 κερασοχώρια του νομού, οι 5.000 κάτοικοι των οποίων ζουν από αυτά. Ο κατασκευαστικός κλάδος έχει υποστεί καθίζηση και οικοδομή στην περιοχή έχει να σηκωθεί πάνω από 4 χρόνια. Φέτος δεν έχει δουλειά ούτε και στα 15-20 κονσερβοποιεία και διαλογητήρια που δραστηριοποιούνται στο νομό τα οποία απασχολούσαν εποχιακά τα προηγούμενα χρόνια περίπου 3.000 εργαζόμενους, καθώς η παραγωγή έχει πέσει στο μισό. «Η Εδεσσα αντέχει από τους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους που έχουν απομείνει. Τα μαγαζιά κλείνουν συνεχώς και τα μόνα που δουλεύουν είναι τα φαστφουντάδικα και οι καφετέριες οι οποίες όμως και αυτές έχουν μειώσει αισθητά το τζίρο τους», λέει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Γιάννης Γκουράνης.

Γιαννιτσά: Χρωστούν δεδουλευμένα από το 2009!

Τις 6.000 έφθασαν οι άνεργοι στα Γιαννιτσά, αποτελώντας το 50% του εργατικού δυναμικού της περιοχής. Το καλοκαίρι η ανεργία υποχωρεί λίγο λόγω των κονσερβοποιείων που δραστηριοποιούνται εκεί. Τελευταίο χτύπημα ωστόσο στην αναιμική αγορά εργασίας έδωσε το περσινό λουκέτο στο εργοστάσιο της ελληνικής υφαντουργίας καθώς ήταν κινητήριος δύναμη στην περιοχή. Επιχειρήσεις κάνουν από 3 έως 6 μήνες να πληρώσουν, ενώ υπάρχουν και εταιρίες που χρωστούν από το 2009. «Η κατάσταση έχει παγιωθεί τα τελευταία χρόνια. Ενας στους δύο είναι άνεργος, ενώ αρκετοί νέοι που εξασκούν τεχνικά επαγγέλματα φεύγουν κυρίως στη Γερμανία, παρατηρεί η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Θεανώ Ζουρνατζίδου.

Σέρρες: Σπανίζει… η εργασία
«Σπάνιο φαινόμενο» χαρακτηρίζει την εργασία στις Σέρρες ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου της περιοχής, Αλκης Απιδόπουλος με την πραγματική ανεργία να έχει σκαρφαλώσει στο 42%. Περισσότερες από 1.000 επιχειρήσεις έχουν μετακομίσει την τελευταία τριετία από τις Σέρρες στη Βουλγαρία, σπεύδοντας να εκμεταλλευθούν τη χαμηλή φορολόγηση που έχει η γειτονική χώρα. Μόνο μετά το πρώτο μνημόνιο και τα μέτρα που ακολούθησαν έκλεισαν 800 περίπου επιχειρήσεις και κάθε χρόνο αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο. Μετρημένες στα δάχτυλα είναι οι εταιρίες που λειτουργούν σήμερα στη ΒΙΠΕ, ενώ οι μισθοί στην περιοχή ανταγωνίζονται αυτούς της Βουλγαρίας. Σύμφωνα με το Εργατικό Κέντρο, το 4ωρο αμείβεται με 200 ευρώ και τις πιο πολλές φορές γίνεται… σιωπηλά 6ωρο. «Η κατάσταση είναι τραγική. Οταν βλέπεις ότι είναι ανοιχτή (βάσει του… θεωρητικού ωραρίου λειτουργίας) η αγορά και τα μαγαζιά παραμένουν κλειστά, η πόλη θυμίζει περισσότερο νεκροταφείο. Εδώ και τρία χρόνια όσοι νέοι έχουν τις δυνατότητες φεύγουν στο εξωτερικό. Πλέον και στην πόλη και στις κωμοπόλεις η πλειοψηφία είναι ηλικιωμένοι», παρατηρεί ο Αλκης Απιδόπουλος.

Πιερία: Ανεργοι ή απλήρωτοι…

Ξεπερνά το 40% η ανεργία στο νομό Πιερίας παρά την καλή φετινή τουριστική περίοδο που διανύει η περιοχή. Σύμφωνα με το πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου, Βαλάση Κοτρώνη, οι εργαζόμενοι υποφέρουν στις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες οι οποίες καθυστερούν να πληρώσουν μισθούς, ενώ υπάρχουν και τουριστικές επιχειρήσεις που χρωστούν επιδόματα αδείας από το 2012. Από το 2000 που έκλεισαν οι βιοτεχνίες ιματισμού που δραστηριοποιούνταν στην περιοχή άφησαν στο δρόμο 6.000 με 7.000 οικογένειες χωρίς να ανοίξει καμία καινούργια μέχρι σήμερα. Αλλά και στον αγροτικό τομέα οι χαλαζοπτώσεις διέλυσαν τις αγροτικές καλλιέργειες με αποτέλεσμα πολλοί να αφήνουν τα χωράφια τους ακαλλιέργητα, γιατί πλέον δεν συμφέρει.

 

Πηγή

Δραγανίδης Νίκος Μαθηματικός Κιλκίς

rosso

 

προσφορές deals

Τελευταία νέα

Αναρτήθηκε στις 24/04/2023, 20:30 από XRP Live
youtube-id-ocwsigrqhji Ripple and XRP have been making headlines in the crypto world recently. Brad Garlinghouse, the CEO Ripple and XRP have been making...
Αναρτήθηκε στις 17/04/2023, 01:14 από StefWebTv
youtube-id-dhsb7vxl7bi Τελικός κυπέλλου ΕΠΣ Κιλκίς 2022 - 2023 | ΠΑΟΚ Κρηστώνης - Τελικός κυπέλλου ΕΠΣ Κιλκίς 2022 - 2023 | ΠΑΟΚ Κρηστώνης - ΑΠΟΛΛΩΝ...
Αναρτήθηκε στις 17/04/2023, 00:14 από StefWebTv
youtube-id-n6yaqa5kbtk Τελικός κυπέλλου ΕΠΣ Κιλκίς 2022-2023 Τελικός κυπέλλου ΕΠΣ Κιλκίς 2022-2023
Αναρτήθηκε στις 14/04/2023, 19:47 από StefWebTv
youtube-id-l8bql9sq_mc www.360diasasis.gr | 360 Εικονικές περιηγήσεις | 360 Virtual tours services www.360diasasis.gr | 360 Εικονικές περιηγήσεις | 360...
Αναρτήθηκε στις 09/04/2023, 17:53 από StefWebTv
youtube-id-natoetdhxo8 Α' ΕΠΣ Κιλκίς Playoffs 3η αγωνιστική | Αλέξανδρος Κιλκίς - Α' ΕΠΣ Κιλκίς Playoffs 3η αγωνιστική | Αλέξανδρος Κιλκίς - Ποντιακός...
Αναρτήθηκε στις 08/04/2023, 23:12 από StefWebTv
youtube-id-_sr1c7ai26m Α' ΕΠΣ Κιλκίς Playoffs 3η αγωνιστική | Αλέξανδρος Κιλκίς - Α' ΕΠΣ Κιλκίς Playoffs 3η αγωνιστική | Αλέξανδρος Κιλκίς - Ποντιακός...
Αναρτήθηκε στις 05/04/2023, 19:48 από StefWebTv
youtube-id-hmwhg1g6os 360 Google street view για επιχειρήσεις. 360 Google street view για επιχειρήσεις.
Αναρτήθηκε στις 04/04/2023, 16:36 από StefWebTv
youtube-id-jv8l-juq4h8 Βίντεο Εικονικής περιήγησης Μικροβιολογικού Ιατρείου Βίντεο Εικονικής περιήγησης Μικροβιολογικού Ιατρείου κ. Δημητρίου Παραστατίδη...

Η ιστοσελίδα  kilkistoday.gr χρησιμοποιεί cookies για την διασφάλιση καλύτερης εμπειρίας στην ιστοσελίδα – Συνεχίζοντας την περιήγηση σας στην ιστοσελίδα μας, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.