Ποια ΕΡΤ Θέλουμε;

Ποια ΕΡΤ Θέλουμε; | Κιλκίς24

Του Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη.


«Θέλουμε την ΕΡΤ ανοιχτή στην κοινωνία, την κριτική της κοινωνίας να αποτυπώνεται στο πρόγραμμα της και το δυναμικό πρόγραμμα της ΕΡΤ να εκφράζει, να είναι η φωνή της δρώσας και ζώσας κοινωνίας των ενεργών πολιτών. Θέλουμε μια ΕΡΤ, Σπίτι της ενημέρωσης όλων των Ελλήνων, για να μη χρειάζεται κάθε φορά να βλέπουμε το έργο «φύγε εσύ, έλα εσύ», ανάλογα με τις κυβερνητικές αλλαγές» (Ενόψει της Πανελλαδικής Συνέλευσης των ΟΡΘΙΩΝ της ΕΡΤ στην Αθήνα 26/27 Ιουλίου 2014)

Με το πολλαπλό φιάσκο της «ΝΕΡΙΤ-ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ» full control, όπως άλλωστε το ήθελαν εξαρχής-κυβερνητικό τηλεοπτικό ντιλίβερι κατ’ οίκον με απευθείας αναθέσεις, πλαστά πτυχία, προφορικές «συνεντεύξεις»- μαϊμού για τη  συμπλήρωση των απαιτούμενων  μορίων των αποφοίτων Λυκείου κ.α. να βρίσκεται ως καρικατούρα αρχαίας τραγωδίας σε εξέλιξη, με χορό τους πρώην συναδέλφους και νυν πλην-αδέλφους, που τους «επιλέγουν» με ανεκδοτολογικού τύπου διαδικασίες κομματικής προεπιλογής (μέχρι και ο Προκοπάκης τους κράζει πλέον), σε αυτό το ζοφερό τοπίο εκποίησης συνειδήσεων και υπολήψεων επαγγελματιών της επικοινωνίας(δημοσιογράφων, τεχνικών και διοικητικών)
ΕΡΤ3-ΕΡΑ  ραδιοτηλεοπτικό κανάλι της ελληνικής περιφέρειας με 24ωρο ολοκληρωμένο πρόγραμμα και έδρα τη Θεσσαλονίκη 13 μήνες μετά το Μαύρο εξακολουθεί να μην υφίσταται.

Το είχαμε προβλέψει; Το είπαμε έγκαιρα; Το φωνάξαμε έγκαιρα; Να υπενθυμίσω ΜΟΝΟ  την ομόφωνη απόφαση της 23ης Ιουλίου του 2013 της εργασιακής συνέλευσης των δημοσιογράφων μελών της ΕΣΗΕΜΘ. Βασίστηκε στην εισήγηση που κατέθεσα και γραπτά και προφορικά. Εκτιμούσα πώς  κυρίαρχη κυβερνητική επιλογή αποτελούσε η διάσπαση των εργαζομένων, μέσω της ανθρωποφαγικής διαδικασίας «ο θάνατός σου , η ζωή μου: Απολύουμε 2900, προσλαμβάνουμε 650».
Στόχος της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου; Με τις αιτήσεις τους   σε Δ.Τ. και ΝΕΡΙΤ  οι πρόθυμες θεραπαινίδες ΝΔ-ΠΑΣΟΚ(δημοσιογράφοι-τεχνικοί-διοικητικοί) να την αθωώσουν, να της δώσουν συγχωροχάρτι για το μαύρο  της 11ης Ιουνίου και ταυτόχρονα να εγκαταστήσουν εαυτούς και αλλήλους  «στο θάλαμο δημιουργικής αναμονής», κοινώς να τους έχουν «στο περίμενε», σε ρόλο εκλογικής πελατείας(οι πιστοί υποτακτικοί  με αορίστου, οι λιγότερο υπάκουοι με μπλοκάκια).

Τι έλεγα γραπτώς τότε:
23 Ιουλίου 2013 -« Η ΕΡΤ3 και οι περιφερειακοί σταθμοί της ΕΡΑ ως φορείς μετάδοσης της φωνής της ελληνικής περιφέρειας, του απόδημου ελληνισμού, του πολιτισμού και του αθλητισμού δεν υπάρχουν στους σχεδιασμούς της σημερινής κυβέρνησης.»
23 Ιουλίου 2013-« Το ατομικό δικαίωμα κάθε δημοσιογράφου περνά σε αυτή τη φάση, και δεδομένων των συνθηκών και των συσχετισμών, μέσα από το συλλογικό αίτημα, όπως ορίζουν οι καταστατικές αρχές και αξίες της Ένωσης. Όσοι επιλέξουν να συμπράξουν(ΔΗΛ. να κάνουν αίτηση στη Δ.Τ.-ΝΕΡΙΤ) οφείλουν να γνωρίζουν ότι δεν βλάπτουν μόνο τους συναδέλφους τους, αλλά συμβάλλουν στην de facto κατάργηση της ΕΡΤ3-ΕΡΑ, με πολλαπλές αρνητικές συνέπειες για το παρόν και κυρίως το μέλλον της παρουσίας ραδιοτηλεοπτικού φορέα στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα».

Δημόσια δεσμεύτηκαν τότε όλοι οι παρόντες δημοσιογράφοι, κυρίως όσοι μίλησαν ανοιχτά στη συνέλευση για το αν θα έκαναν ή όχι αίτηση και δεν κρύφτηκαν. ΠΛΗΝ αυτών που σιώπησαν, αφού ήδη είχαν πειστεί στο παρασκήνιο από τον κομματικό πατερούλη. Αυτών που πρωτοστάτησαν στα νυχτερινά τηλέφωνα της 9ης Αυγούστου 2013 και πήραν στον λαιμό τους και τους εργαζόμενους και την ΕΡΤ3-ΕΡΑ.

Η πολιτικοποίηση του αγώνα μας

Ήμουν σαφής και τότε είμαι σαφής και τώρα. Δεν είμαστε από τον Αύγουστο του 2013 στο πεδίο της ΣΥΝ-εννόησης με την παρούσα Εξουσία. Είμαστε στο πεδίο της ΣΥΝ-κρουσης και μάλιστα μετωπικής με αυτήν. Είναι σαφές πλέον πως ο Αγώνας των Ορθίων της ΕΡΤ πανελλαδικά θα πρέπει να προσλάβει απόλυτα πολιτικά χαρακτηριστικά.

Ζητούμε, διεκδικούμε, παλεύουμε, με κάθε πρόσφορο, δημοκρατικό τρόπο  για την ανατροπή-πτώση της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, ως της πλέον αυταρχικής κυβέρνησης που γνώρισε ο τόπος σε καιρό Δημοκρατίας.

Για το σκοπό αυτό συνεχίζουμε να λειτουργούμε Εθελοντικά-Δωρεάν την Ελεύθερη ΕΡΤ διαδικτυακά και τις ΕΡΑ σε όλη την Ελλάδα, ως μοναδικό, αποκλειστικό και αφοπλιστικό μέσο Αντίστασης και Αγώνα , στο πλευρό κάθε συλλογικού κινηματικού αγώνα εργαζομένων και πολιτών.

Αυτή η όσμωση με την ζώσα και δρώσα κοινωνία που αντιστέκεται, διαμορφώνει την ιδιοπροσωπία μας, τη διαφορετικότητά μας και την προοπτική μας, όχι λόγω αλλά έργω.

Για τον παραπάνω σκοπό και ΜΕΧΡΙ την Επαναλειτουργία της ΕΡΤ, με την επιστροφή όλων εκείνων των εργαζομένων που δεν έχουν καταθέσει αίτηση  σε Δ.Τ.-ΝΕΡΙΤ, με τις ίδιες εργασιακές σχέσεις αορίστου χρόνου, και ουσιαστική, αντικειμενική και διαρκή  αξιολόγηση, αναζητούμε, ΜΟΝΟ για το μεσοδιάστημα, τη προσφορότερη νομική φόρμουλα(ΚΟΙΝΣΕΠ, Σωματείο, Σύλλογος Φίλων ή άλλη) για την οικονομική στήριξη και επιβίωση της Ελεύθερης ΕΡΤ.

Ποια ΕΡΤ θέλουμε:

Η συλλογική συνείδηση του παρόντος, μας αξιολογεί όλους. Η πράξη μας είναι η κατάθεσή μας, όχι τα κούφια λόγια. Το προσωπικό παράδειγμα του καθενός είναι ο καλύτερος δάσκαλος για τους άλλους, την κοινωνία, τις επόμενες γενιές.
Εμείς πολιτευόμαστε (έργω, όχι λόγω), δεν αντι-πολιτευόμαστε. Κίνημα εργαζομένων για την υπεράσπιση στην αδιαμεσολάβητη πληροφόρηση, ως βασικό ανθρώπινο δικαίωμα αυτό-προσδιοριζόμαστε.

Εννοούμε στην πράξη (με εθελοντικό-δωρεάν τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό πρόγραμμα) τον αγώνα που αντιπαρατίθεται στο ολιγοπώλιο της DIGEA.

Εννοούμε στην πράξη τον αγώνα που αποκαλύπτει το ολιγοπώλιο της εσωτερικής ραδιοτηλεοπτικής αγοράς. Το ολιγοπώλιο αυτό, που ενώ ομνύει και υμνεί τον ελεύθερο ανταγωνισμό της αγοράς, φροντίζει την ίδια ώρα να εξαφανίζει τους ανταγωνιστές και πρώτον από όλους τον κύριο παίκτη, αυτόν που εκφράζει το δημόσιο συμφέρον, την ΕΡΤ.

Για να μπορεί αυτό το ολιγοπώλιο, χωρίς ενοχλητικές παρουσίες, να διαπλέκεται και συναλλάσσεται αιμομικτικά με την πολιτική εξουσία, αντί να την ελέγχει.

Πολιτευόμαστε (έργω, όχι λόγω), δεν αντι-πολιτευόμαστε:

  • για μία ΕΡΤ και πάλι ανοιχτή,
  • χωρίς τις παθογένειες του πρόσφατου, αλλά και του απώτερου παρελθόντος,
  • χωρίς αργόμισθους και προκλητικά αμειβόμενους,
  • Με τη Γενική Συνέλευση των Εργαζομένων υπέρτατο όργανο-κριτή, για τα μεγάλα θέματα, χωρίς πίσω αυλές παραγοντισμού  και ΔΗΘΕΝ «Συνδιοίκησης».
  • μία ΕΡΤ με διαρκή, γόνιμη και διαδραστική όσμωση, σχέση αλληλεπίδρασης με την κοινωνία, θεσμικά κατοχυρωμένης, μέσω της Α.Σ.Κ.Ε. (Αντιπροσωπευτική Συνέλευση Κοινωνικού Ελέγχου) και όχι ένα στείρο, κωφάλαλο, αεροστεγές γραφείο Τύπου της εκάστοτε κυβέρνησης,
  • μια ΕΡΤ με συνεχή, διάφανη και αξιοκρατική αξιολόγηση όλου του προσωπικού της,
  • χωρίς διακρίσεις σε ημετέρους-κολλητούς, που αμείβονται πλουσιοπάροχα,
  • τους άλλους που αναμένουν την έλευση της δικής τους κυβέρνησης στο «θάλαμο δημιουργικής αναμονής»
  • και τους πολλούς, που απλώς απαιτούν να αξιολογούνται αποκλειστικά και μόνο από την ποιότητα της δουλειάς τους.
  • Θέλουμε μια ΕΡΤ, Σπίτι της ενημέρωσης όλων των Ελλήνων, για να μη χρειάζεται κάθε φορά να βλέπουμε το έργο «φύγε εσύ, έλα εσύ», ανάλογα με τις κυβερνητικές αλλαγές.
  • Δεν θέλουμε ούτε κυβερνητική ούτε και διακομματική δήθεν δημόσια τηλεόραση, του εσωτερικού διακομματικού μοιράσματος.
  • Με αξιοκρατικές επιλογές στη βάση των ικανοτήτων και της αποτελεσματικότητας ενός εκάστου, και όχι στη βάση της κομματικής ταυτότητας και των κομματικών ισορροπιών.

Η ΕΡΤ της 11ης Ιουνίου δεν υπάρχει, πέθανε. Πέθανε και μέσα μας και έξω μας. Την αφήσαμε πίσω μας, μαζί με τα βαρίδια, τις παθογένειες και τα κολλητηλίκια που τη βάραιναν.

Η ελεύθερη ΕΡΤ, των παρόντων Ορθίων, μας αφορά και αυτή εκπέμπει. Δεμένη ψυχή τε και σώματι με τα κοινωνικά κινήματα, απαλλαγμένη από τη σκουριά των γραφείων, των μηχανισμών εξουσίας και της εξασφαλισμένης ανυποληψίας του διαχειριστικού κυβερνητισμού.

Η ΕΡΤ επανιδρύθηκε, αναβαπτίστηκε στα αιτήματα των αλληλέγγυων ενεργών πολιτών και μόνο ως τέτοια μπορεί να λειτουργήσει, έχοντας εσαεί στην πυξίδα της, τον κοινωνικό παλμογράφο.

Θέλουμε την ΕΡΤ ανοιχτή στην κοινωνία, την κριτική της κοινωνίας να αποτυπώνεται στο πρόγραμμά της και το δυναμικό πρόγραμμα της ΕΡΤ να εκφράζει, να είναι η φωνή της δρώσας και ζώσας κοινωνίας των ενεργών πολιτών.
Το συμβόλαιο αυτής της ΕΡΤ με την κοινωνία, σε μια αράδα:

«Είστε η δύναμή μας, είμαστε η φωνή σας».

Άρθρο στο tvxs.gr

 

Πηγή

Δραγανίδης Νίκος Μαθηματικός Κιλκίς

rosso

 

προσφορές deals

Τελευταία νέα

Αναρτήθηκε στις 24/04/2023, 20:30 από XRP Live
youtube-id-ocwsigrqhji Ripple and XRP have been making headlines in the crypto world recently. Brad Garlinghouse, the CEO Ripple and XRP have been making...
Αναρτήθηκε στις 17/04/2023, 01:14 από StefWebTv
youtube-id-dhsb7vxl7bi Τελικός κυπέλλου ΕΠΣ Κιλκίς 2022 - 2023 | ΠΑΟΚ Κρηστώνης - Τελικός κυπέλλου ΕΠΣ Κιλκίς 2022 - 2023 | ΠΑΟΚ Κρηστώνης - ΑΠΟΛΛΩΝ...
Αναρτήθηκε στις 17/04/2023, 00:14 από StefWebTv
youtube-id-n6yaqa5kbtk Τελικός κυπέλλου ΕΠΣ Κιλκίς 2022-2023 Τελικός κυπέλλου ΕΠΣ Κιλκίς 2022-2023
Αναρτήθηκε στις 14/04/2023, 19:47 από StefWebTv
youtube-id-l8bql9sq_mc www.360diasasis.gr | 360 Εικονικές περιηγήσεις | 360 Virtual tours services www.360diasasis.gr | 360 Εικονικές περιηγήσεις | 360...
Αναρτήθηκε στις 09/04/2023, 17:53 από StefWebTv
youtube-id-natoetdhxo8 Α' ΕΠΣ Κιλκίς Playoffs 3η αγωνιστική | Αλέξανδρος Κιλκίς - Α' ΕΠΣ Κιλκίς Playoffs 3η αγωνιστική | Αλέξανδρος Κιλκίς - Ποντιακός...
Αναρτήθηκε στις 08/04/2023, 23:12 από StefWebTv
youtube-id-_sr1c7ai26m Α' ΕΠΣ Κιλκίς Playoffs 3η αγωνιστική | Αλέξανδρος Κιλκίς - Α' ΕΠΣ Κιλκίς Playoffs 3η αγωνιστική | Αλέξανδρος Κιλκίς - Ποντιακός...
Αναρτήθηκε στις 05/04/2023, 19:48 από StefWebTv
youtube-id-hmwhg1g6os 360 Google street view για επιχειρήσεις. 360 Google street view για επιχειρήσεις.
Αναρτήθηκε στις 04/04/2023, 16:36 από StefWebTv
youtube-id-jv8l-juq4h8 Βίντεο Εικονικής περιήγησης Μικροβιολογικού Ιατρείου Βίντεο Εικονικής περιήγησης Μικροβιολογικού Ιατρείου κ. Δημητρίου Παραστατίδη...

Η ιστοσελίδα  kilkistoday.gr χρησιμοποιεί cookies για την διασφάλιση καλύτερης εμπειρίας στην ιστοσελίδα – Συνεχίζοντας την περιήγηση σας στην ιστοσελίδα μας, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.