ALMACO: Απλήρωτοι απολυμένοι | Κιλκίς24

almaco-001

Αναφορά προς τον υπουργό Εργασίας  για τους απολυμένους της βιομηχανίας ALMACO, που εδρεύει στη βιομηχανική περιοχή Νέας Σάντας, κατέθεσε στην Βουλή η βουλευτής και τομεάρχης Ανάπτυξης των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Ραχήλ Μακρή. Η αναφορά της κ. Μακρή προέκυψε μετά τις επαφές της Συντονιστικής Επιτροπής Κιλκίς των ΑΝΕΛ με εκπροσώπους των απολυμένων.

Συγκεκριμένα, η βουλευτής υπέβαλε το από 31-3-2014 υπόμνημα διαμαρτυρίας των απολυόμενων της εταιρίας ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΑΕ, οι οποίοι καταγγέλλουν ότι δεν τους έχουν καταβληθεί τα δεδουλευμένα αλλά και οι αποζημιώσεις απόλυσης, με αποτέλεσμα οι οικογένειες τους να αντιμετωπίζουν σοβαρά  βιοποριστικά προβλήματα.

raxil-makri-001

Το υπόμνημα διαμαρτυρίας:

Η ΚΟΡΟΪΔΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ

ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Α.Ε. «ΑΛΜΑΚΟ»

 

Στις αρχές του 2010 ο κ. Ζαχαριάδης Παντελής, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Α.Ε. άρχισε να καθυστερεί την πληρωμή των εργαζομένων στην αρχή κάποιες μέρες και αργότερα μήνες, παρόλο που η εταιρία, πραγματοποιούσε ικανοποιητικές πωλήσεις, έκανε εισπράξεις μετρητών και επιταγών πριν ακόμη φύγουν τα φορτία από το εργοστάσιο.

Την περίοδο εκείνη το γραφείο προσωπικού ανακοίνωσε στους εργαζομένους  ότι στο εξής θα δουλεύουν 2-3 ημέρες την εβδομάδα, υπογράφοντας αιτήσεις άδειας άνευ αποδοχών για να μπορέσει η εταιρία να σταθεί στα πόδια της, να πληρώνει κανονικά τους εργαζόμενους και να μην απολυθεί κανείς. Φυσικά η υπόσχεση δεν πραγματοποιήθηκε, οι εργαζόμενοι εξακολούθησαν να παραμένουν απλήρωτοι 3 έως 4 μήνες.

Στην πορεία αποφασίστηκε η τακτική αυτή να γίνει με «νόμιμες διαδικασίες» δηλαδή με την υπογραφή συμβάσεων εκ περιτροπής εργασίας, υπό την απειλή εμμέσως πλην σαφώς, ότι όποιος δεν υπέγραφε θα απολυόταν και η εταιρία στην πορεία θα έκλεινε.

Υπέγραψε το 80% των εργαζομένων για το καλό της εταιρίας προκειμένου να μην απολυθούν. Αυτό θα ίσχυε το ανώτερο για εννέα μήνες, όπως όριζε ο νόμος. Όταν έληξαν αυτές οι συμβάσεις ετοιμάστηκαν άλλες στις οποίες οι εργαζόμενοι θα έπρεπε να υπογράψουν ότι δέχονται την εκ περιτροπής εργασία επ’ αόριστον και για όσο διάστημα θα διαρκεί  η οικονομική κρίση στη Ελλάδα. Δεν πέρασε πολύς καιρός και τον Δεκέμβριο του 2012 γνωστοποιήθηκε στους εργαζομένους ότι θα έπρεπε να υπογράψουν ένα άλλο συμφωνητικό σύμφωνα με τι οποίο οι 4 μηνιαίοι μισθοί που οφείλονταν εκείνο το διάστημα θα εξοφλούνταν σε 18 μηνιαίες δόσεις (άτοκο δάνειο των εργαζομένων προς την εταιρία που αφορά μισθούς του 2012, που ακόμα δεν έχουν εξοφληθεί) και επιπλέον μια μείωση των μισθών 20% στου ήδη μειωμένους λόγω εκ περιτροπής εργασίας μισθούς. Η υπόσχεση ήταν ότι εφόσον θα υπογράφονταν αυτός ο διακανονισμός και η μείωση, από εκεί και πέρα η εταιρία θα μπορούσε να καταβάλει τους μισθούς κανονικά στην ώρα τους. Οι προϊστάμενοι που έκανα την ανακοίνωση στους εργαζομένους άφησαν να αιωρείται η απειλή ότι όποιος δεν υπέγραφε θα απολυόταν. Φυσικά και αυτή η υπόσχεση αθετήθηκε από τον πρώτο κιόλας μήνα της συμφωνίας. Αυτή τη φορά καθυστέρησε 20 μέρες για να καταβάλλει τους μισθούς.

Η εταιρία όλο αυτό το διάστημα παρόλο που δεν είχαν γίνει κινήσεις εξυγίανσης της εκτός από τα συμφωνητικά με τους εργαζόμενους των οποίων οι μισθοί είχαν φτάσει στον πάτο, εξακολουθούσε να έχει παραγγελίες, πωλήσεις, εισπράξεις και εάν υπήρχε ο σκοπός και η θέληση από την εργοδοσία θα είχε και αύξηση των πωλήσεων.

Προφανώς υπήρχε το σχέδιο εξαρχής. Ο κ. Ζαχαριάδης ήθελα να απαλλαγεί από το βαρύ φορτίο των εργαζομένων όσο το δυνατόν πιο αναίμακτα. Άρχισε να διαφαίνεται πλέον ότι η εταιρία πάει για κλείσιμο, πώληση, πτώχευση κλπ με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα κλίμα ανασφάλειας στους εργαζομένους. Από τον Σεπτέμβριο του 2013 άρχισαν να πραγματοποιούνται και διαφορές κινήσεις όπως παραλαβή πινακίδων κάποιων αυτοκινήτων που είχαν κατατεθεί στην εφορία και μεταβίβασή τους, πώληση των φορτηγών και των λεωφορείων της εταιρίας και πώληση 2.000 μητρών σε μια άλλη Α.Ε. του κ. Ζαχαριάδη.

Στις 5 Νοεμβρίου του 2013 κάλεσε τους εργαζόμενους περιχαρής και τους ανακοίνωσε τα παρακάτω”:

  1. Η εταιρία κλείνει αλλά αδυνατεί να καταβάλει στους εργαζόμενους δεδουλευμένους μισθούς και αποζημιώσεις απόλυσης.
  2. Η εταιρία εκχωρεί στους εργαζόμενους απαιτήσεις κατά τρίτους που εκκρεμούν στα δικαστήρια.
  3. Η εταιρία προτρέπει τους εργαζόμενους να βρουν δικηγόρους και να διεκδικήσουν τα χρήματά τους.
  4. Η εταιρία θα έδινε καταγγελίες σύμβασης για να πάρουν οι εργαζόμενοι ταμείο ανεργίας.

Όλα αυτά θα γινόταν με συμφωνητικά και υπογραφές γρήγορα και βεβιασμένα ως συνήθως

Ο βασικός όρος του συμφωνητικού ήταν ότι οι εργαζόμενοι δεν θα διώξουν ποινικά τον κ. Ζαχαριάδη και θα εμφανίζονται ως μάρτυρες υπεράσπισης του στα δικαστήρια που θα γίνονται εναντίον του από την επιθεώρηση εργασίας. Αν έστω και ένας δεν υπέγραφε αυτό το συμφωνητικό ο κ. Ζαχαριάδης δεν θα υπέγραφε τις απολύσεις. Το τυράκι για τα ποντικάκια αυτή τη φορά ήταν οι απολύσεις για να μπούνε οι εργαζόμενοι στο ταμείο ανεργίας πράγμα το οποίο ήθελαν διακαώς εφόσον ήταν απλήρωτοι πλέον πέντε μήνες. Αντιλαμβάνεστε την πίεση που ασκήθηκε σε κάποιους που δεν ήθελαν να υπογράψουν. Στο συμφωνητικό ο κ Ζαχαριάδης δεσμευόταν ότι εισπράξεις από τυχόν πωλήσεις προϊόντων ή παγίων στοιχείων της εταιρίας θα δίνονταν ΑΜΕΣΑ στους εργαζομένους. Πράγματι η εταιρία μετά το κλείσιμο (21-11-2013) και αλουμίνια πούλησε σε μία άλλη εταιρία του κ. Ζαχαριάδη (με τιμή πολύ πιο χαμηλή από την πραγματική) και εισπράξεις έκανε από πελάτες της που είχαν υπόλοιπο και αυτοκίνητα πούλησε.

Έχουν περάσει 4 μήνες και από το συνολικό ποσό οφειλής της εταιρίας προς τους εργαζόμενους που ανέρχεται στα 2.100.000 (δύο εκατομμύρια εκατό χιλιάδες ευρώ) έχουν εισπραχθεί 50.000 (πενήντα χιλιάδες ευρώ) ΜΟΝΟ.

Αυτή τη στιγμή ζητάει να του επιτραπεί ότι έχει απομείνει στο εργοστάσιο από σκαρπ και μηχανολογικό εξοπλισμό στην εξευτελιστική τιμή των 0,35 λεπτών το κιλό και να υπογραφούν συμφωνητικά. Οι εργαζόμενοι έχουν καλύτερες προτάσεις από άλλους υποψήφιους αγοραστές αλλά αυτό δεν το δέχεται ο κ. Ζαχαριάδης.

Πρέπει να αναφερθεί ότι μέχρι σήμερα η εταιρία ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Α.Ε. δεν πτώχευσε, δεν υπάγεται σε κανένα άρθρο, δεν δήλωσε αδράνεια αλλά η έδρα της δηλώθηκε επίσημα με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της στο ΦΕΚ ως υποκατάστημα…

ΠΡΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΗΣ

ΑΛΟΥΜIΝΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Α.Ε.

 
 

Πηγή

Δραγανίδης Νίκος Μαθηματικός Κιλκίς

rosso

 

προσφορές deals

Τελευταία νέα

Αναρτήθηκε στις 24/04/2023, 20:30 από XRP Live
youtube-id-ocwsigrqhji Ripple and XRP have been making headlines in the crypto world recently. Brad Garlinghouse, the CEO Ripple and XRP have been making...
Αναρτήθηκε στις 17/04/2023, 01:14 από StefWebTv
youtube-id-dhsb7vxl7bi Τελικός κυπέλλου ΕΠΣ Κιλκίς 2022 - 2023 | ΠΑΟΚ Κρηστώνης - Τελικός κυπέλλου ΕΠΣ Κιλκίς 2022 - 2023 | ΠΑΟΚ Κρηστώνης - ΑΠΟΛΛΩΝ...
Αναρτήθηκε στις 17/04/2023, 00:14 από StefWebTv
youtube-id-n6yaqa5kbtk Τελικός κυπέλλου ΕΠΣ Κιλκίς 2022-2023 Τελικός κυπέλλου ΕΠΣ Κιλκίς 2022-2023
Αναρτήθηκε στις 14/04/2023, 19:47 από StefWebTv
youtube-id-l8bql9sq_mc www.360diasasis.gr | 360 Εικονικές περιηγήσεις | 360 Virtual tours services www.360diasasis.gr | 360 Εικονικές περιηγήσεις | 360...
Αναρτήθηκε στις 09/04/2023, 17:53 από StefWebTv
youtube-id-natoetdhxo8 Α' ΕΠΣ Κιλκίς Playoffs 3η αγωνιστική | Αλέξανδρος Κιλκίς - Α' ΕΠΣ Κιλκίς Playoffs 3η αγωνιστική | Αλέξανδρος Κιλκίς - Ποντιακός...
Αναρτήθηκε στις 08/04/2023, 23:12 από StefWebTv
youtube-id-_sr1c7ai26m Α' ΕΠΣ Κιλκίς Playoffs 3η αγωνιστική | Αλέξανδρος Κιλκίς - Α' ΕΠΣ Κιλκίς Playoffs 3η αγωνιστική | Αλέξανδρος Κιλκίς - Ποντιακός...
Αναρτήθηκε στις 05/04/2023, 19:48 από StefWebTv
youtube-id-hmwhg1g6os 360 Google street view για επιχειρήσεις. 360 Google street view για επιχειρήσεις.
Αναρτήθηκε στις 04/04/2023, 16:36 από StefWebTv
youtube-id-jv8l-juq4h8 Βίντεο Εικονικής περιήγησης Μικροβιολογικού Ιατρείου Βίντεο Εικονικής περιήγησης Μικροβιολογικού Ιατρείου κ. Δημητρίου Παραστατίδη...

Η ιστοσελίδα  kilkistoday.gr χρησιμοποιεί cookies για την διασφάλιση καλύτερης εμπειρίας στην ιστοσελίδα – Συνεχίζοντας την περιήγηση σας στην ιστοσελίδα μας, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.