Παγκόσμια Ημέρα κατά της λύσσας (28 Σεπτεμβρίου)

lykos-lyssa

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της λύσσας (28 Σεπτεμβρίου) το  ΚΕΕΛΠΝΟ θυμίζει τα κρούσματα ζώων με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη λύσσα, που παρουσιάστηκαν στη Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα.

Το φθινόπωρο του 2012 εμφανίστηκαν, για πρώτη φορά μετά το 1987, εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα λύσσας σε ζώα στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, το 2012 δηλώθηκαν στο ΚΕΕΛΠΝΟ συνολικά εννέα (9) ζώα θετικά στη λοίμωξη του ιού της λύσσας και έως τις 05/07/2013 άλλα δεκαέξι (16).

Δώδεκα (12) από τα παραπάνω κρούσματα εντοπίστηκαν στην ΠΕ Κιλκίς, πέντε (5) στην ΠΕ Πέλλας, δύο (2) στην ΠΕ Κοζάνης, ένα (1) στην ΠΕ Καστοριάς, τρία (3) στην ΠΕ Τρικάλων, ένα (1) στην ΠΕ Θεσσαλονίκης, ένα (1) στην ΠΕ Σερρών. Σε όλα τα ζώα επιβεβαιώθηκε εργαστηριακά λοίμωξη με τον ιό λύσσας από το εργαστήριο αναφοράς λύσσας του Κέντρου Κτηνιατρικών Ιδρυμάτων Αθηνών (Κ.Κ.Ι.Α.). Το τελευταίο περιστατικό επιβεβαιώθηκε εργαστηριακά στις 21/08/2013 και αφορούσε σε κόκκινη αλεπού από την περιοχή Σκύδρα της ΠΕ Πέλλας.

Μέχρι στιγμής δεν έχει καταγραφεί κρούσμα λύσσας σε άνθρωπο. Τα άτομα που εκτέθηκαν σε δήγμα ή ήρθαν σε επαφή με λυσσύποπτο ζώο υπεβλήθησαν σε προφυλακτική αντιλυσσική αγωγή με χορήγηση εμβολίου ή και ορού καθώς και σε περιποίηση του τραύματος. (Χάρτης κρουσμάτων)

Το ΚΕΕΛΠΝΟ σε συνεργασία με τη Γενική  Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Ποιότητας Ζωής του Υπουργείου Υγείας, το ΕΚΕΠΥ και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων παρακολουθεί το αναδυόμενο νόσημα της λύσσας και παρεμβαίνει με τις κατάλληλες ενέργειες  για την προστασία της Δημόσιας Υγείας.

Δράσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ για τη λύσσα:

·   Συμμετοχή σε επιστημονικές ομάδες εργασίας:

- Επιτροπή παρακολούθησης εφαρμογής κτηνιατρικού προγράμματος επιτήρησης για τη λύσσα

- Επιτροπή για επηρεαζόμενες περιοχές από τον ιό της λύσσας

·   Δράσεις ενημέρωσης σε επαγγελματίες υγείας και κοινό:

- Ενημερωτική ημερίδα για την λύσσα στην Κοζάνη στις 14/12/2012, διοργανωμένη από Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

·   Τακτική συνεργασία με Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος

·   Εκπόνηση ενημερωτικού υλικού για Επαγγελματίες Υγείας και κοινό για λύσσα.

·   Αναθεώρηση αλγόριθμου διαχείρισης περιστατικού με δυνητική έκθεση στη λύσσα.

·   Δημιουργία Δελτίου Άμεσης Δήλωσης Περιστατικού με πιθανή έκθεση στον ιό της λύσσας, που αφορά τους θεράποντες ιατρούς οι οποίοι αντιμετωπίζουν περιστατικά ύποπτου δήγματος ή άλλης έκθεσης.

·  Δημιουργία Δελτίου Διερεύνησης Περιστατικού με πιθανή έκθεση στον ιό της λύσσας, που αφορά τους επαγγελματίες δημόσιας υγείας οι οποίοι κάνουν τη διερεύνηση περιστατικού ύποπτου δήγματος ή άλλης έκθεσης.

·   Δημιουργία Δελτίου Εντολής Κτηνιατρικής Παρακολούθησης Ζώου, που αφορά τους θεράποντες ιατρούς καθώς και τους εξεταζόμενους και απευθύνεται στον ιδιοκτήτη του ζώου όταν αφορά δείγμα από δεσποζόμενο ζώο ή το Δήμο όταν αφορά δείγμα από αδέσποτο ζώο.

·   Καταγραφή και συνεχής επικαιρόποιηση των θετικών κρουσμάτων λύσσας σε ζώα σε όλη την επικράτεια και γεωγραφική αποτύπωση.

·   Επιτήρηση όλων των εκθέσεων σε ζώα με πιθανότητα μετάδοσης του ίου της λύσσας, στα οποία χορηγείτε προφυλακτική αντιλυσσική αγωγή

    Καταγραφή των προφυλακτικών αγωγών που χορηγούνται.

·  Εκπόνηση σχεδίου δράσης ενημέρωσης για τους επαγγελματίες υγείας για τη λύσσα, με θέμα: «Λύσσα, μέτρα προστασίας, συνεργασία, διαλειτουργικότητα εμπλεκόμενων φορέων», με άμεση προτεραιότητα στις περιοχές υψηλής επικινδυνότητας.

·   Παροχή οδηγιών σε καθημερινή βάση προς ιδιώτες και επαγγελματίες υγείας που εμπλέκονται σε περιστατικά με πιθανή έκθεση στον ιό της λύσσας.

Άμεσης Προτεραιότητας Στόχοι ΚΕΕΛΠΝΟ για τη λύσσα:

·   Διατήρηση υψηλού επιπέδου εγρήγορσης των επαγγελματιών υγείας για την αποφυγή εμφάνισης περιστατικού λύσσας σε άνθρωπο.

·  Σχεδιασμός ανταλλαγής δεδομένων με τους δήμους αναφορικά με την καταγραφή και τα προγράμματα εμβολιασμού κατά της λύσσας καθώς επίσης και με τη δυνατότητα διαχείρισης των αδέσποτων ζώων.

Για να δείτε περισσότερες πληροφορίες, δεδομένα για τα κρούσματα λύσσας σε ζώα στην Ελλάδα, έντυπα επιδημιολογικής επιτήρησης, οδηγίες προς επαγγελματίες υγείας κ.ά. επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της λύσσας, εδώ.

 

agrocapital.gr

 

Πηγή

Δραγανίδης Νίκος Μαθηματικός Κιλκίς

rosso

 

προσφορές deals

Τελευταία νέα

Αναρτήθηκε στις 24/04/2023, 20:30 από XRP Live
youtube-id-ocwsigrqhji Ripple and XRP have been making headlines in the crypto world recently. Brad Garlinghouse, the CEO Ripple and XRP have been making...
Αναρτήθηκε στις 17/04/2023, 01:14 από StefWebTv
youtube-id-dhsb7vxl7bi Τελικός κυπέλλου ΕΠΣ Κιλκίς 2022 - 2023 | ΠΑΟΚ Κρηστώνης - Τελικός κυπέλλου ΕΠΣ Κιλκίς 2022 - 2023 | ΠΑΟΚ Κρηστώνης - ΑΠΟΛΛΩΝ...
Αναρτήθηκε στις 17/04/2023, 00:14 από StefWebTv
youtube-id-n6yaqa5kbtk Τελικός κυπέλλου ΕΠΣ Κιλκίς 2022-2023 Τελικός κυπέλλου ΕΠΣ Κιλκίς 2022-2023
Αναρτήθηκε στις 14/04/2023, 19:47 από StefWebTv
youtube-id-l8bql9sq_mc www.360diasasis.gr | 360 Εικονικές περιηγήσεις | 360 Virtual tours services www.360diasasis.gr | 360 Εικονικές περιηγήσεις | 360...
Αναρτήθηκε στις 09/04/2023, 17:53 από StefWebTv
youtube-id-natoetdhxo8 Α' ΕΠΣ Κιλκίς Playoffs 3η αγωνιστική | Αλέξανδρος Κιλκίς - Α' ΕΠΣ Κιλκίς Playoffs 3η αγωνιστική | Αλέξανδρος Κιλκίς - Ποντιακός...
Αναρτήθηκε στις 08/04/2023, 23:12 από StefWebTv
youtube-id-_sr1c7ai26m Α' ΕΠΣ Κιλκίς Playoffs 3η αγωνιστική | Αλέξανδρος Κιλκίς - Α' ΕΠΣ Κιλκίς Playoffs 3η αγωνιστική | Αλέξανδρος Κιλκίς - Ποντιακός...
Αναρτήθηκε στις 05/04/2023, 19:48 από StefWebTv
youtube-id-hmwhg1g6os 360 Google street view για επιχειρήσεις. 360 Google street view για επιχειρήσεις.
Αναρτήθηκε στις 04/04/2023, 16:36 από StefWebTv
youtube-id-jv8l-juq4h8 Βίντεο Εικονικής περιήγησης Μικροβιολογικού Ιατρείου Βίντεο Εικονικής περιήγησης Μικροβιολογικού Ιατρείου κ. Δημητρίου Παραστατίδη...

Η ιστοσελίδα  kilkistoday.gr χρησιμοποιεί cookies για την διασφάλιση καλύτερης εμπειρίας στην ιστοσελίδα – Συνεχίζοντας την περιήγηση σας στην ιστοσελίδα μας, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.